Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

0

Μία φωτογραφία
Εστάλη από την Κομοτηνή μία φωτογραφία από την επίσκεψη του πρωθυπουργού πρόσφατα. Μάλιστα η φωτογραφία είναι κατά τα εγκαίνια των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Στην φωτογραφία υπάρχουν πέντε άνδρες. Οι τέσσερις αυτοδιοικητικοί και στη μέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την ιστορία λοιπόν, στη φωτογραφία εμφανίζονται ο δήμαρχος Ξάνθης Μ.Τσέπελης, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαππών Ντίνος Χαριτόπουλος και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.
Τώρα, ως προς τον συμβολισμό της φωτογραφίας, προσωπικά, τον αφήνω σε σας.
Γ.Δ.


Ναι, έτσι πρέπει
Παραλειπόμενο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ροδόπη. Εκεί λοιπόν, ο περιφερειάρχης Χρ.Μέτιος, προέβη σε μια πράξη που χρόνια τώρα επισημαίνω πως παγίως θα πρέπει να εφαρμόζεται.
Τι έκανε ο Μέτιος κατά τη σύντομη ομιλία του; Επεσήμανε πως το έργο που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό, πως είναι αποτέλεσμα τριών προηγούμενων ανθρώπων της περιφέρειας που προσπάθησαν να προχωρήσει και να φθάσει στο τέλος του επί των ημερών του.
Αυτή η παραδοχή της συνέχειας της διοίκησης και της συνέχισης ενός έργου επί σειρά χρόνων, από διαφορετικούς ανθρώπους, αποτελεί και την πεμπτουσία του Πολιτικού Πολιτισμού. Που δυστυχώς λείπει. Ο Μέτιος, προς τιμήν του, το ξαναλέω, ξεπέρασε τη μιζέρια και τη μικρότητα.
-Ευχή να’ ναι η αρχή μιας άλλης εποχής.
Γ.Δ.


Δώρα μας κάνουν
Ένα σπουδαίο δώρο έκανε στη χώρα μας, άθελά του φυσικά, ο υπερεθνικιστής Μπαχτσελί, φωτογραφιζόμενος με νέο ακραίο χάρτη που περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη στην τουρκική επικράτεια. Δεδομένου πως ο Μπαχτσελί δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός αλλά ο συγκυβερνήτης του Ερντογάν, οι απόψεις του εκλαμβάνονται και ως κυβερνητική πολιτική.
Στο εξής η ελληνική κυβέρνηση, όταν την κατηγορούν πως στρατιωτικοποίησε τα νησιά ή όταν υποστηρίζει ότι απειλείται από την Τουρκία, ένα μόνον πράγμα έχει να κάνει: Να δείχνει τον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας και τον χάρτη του Μπαχτσελί. Οι δύο αυτοί χάρτες αποτελούν τους καλύτερους συνηγόρους των ελληνικών θέσεων.
Και είναι σίγουρο πως ο χάρτης Μπαχτσελί βρίσκεται ήδη στα σωστά χέρια στις ΗΠΑ και ίσως να έχει κάνει ήδη τη δουλειά του καθώς μια από τις δύο τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία, που κατέθεσαν ελληνοαμερικανοί βουλευτές “πέρασε” από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ. Το επόμενο στάδιο είναι η υπερψήφισή της από την ολομέλεια της Βουλής,  έως το τέλος Ιουλίου.
Κι ύστερα θα λυσσομανάει ο Ερντογάν πως φταίει ο Μητσοτάκης που δείχνει τους χάρτες στους Αμερικανούς κι όχι οι ίδιοι που τους φτιάχνουν, επεκτείνοντας κάθε μήνα την επικράτειά τους.
Την επόμενη φορά ας βάλουν μέσα και την Πελοπόννησο, κακό του κεφαλιού τους!


Μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για νέα κλιματιστικά
Μεγάλο  ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» και στην Ξάνθη και κυρίως για αλλαγή κλιματιστικών. Όπως μας είπαν οι ψυκτικοί που μιλήσαμε για τις ανάγκες του  ρεπορτάζ, υπάρχει μεγάλη διαδικασία και αρκετή χαρτούρα και ο πελάτης θα ωφεληθεί τελικά λιγότερα χρήματα απ’ όσα προβλέπει το πρόγραμμα γιατί θα κληθεί να πληρώσει τον τεχνικό που θα ελέγξει αν λειτουργεί το παλιό κλιματιστικό που  θα αντικατασταθεί , θα το πιστοποιήσει με το ειδικό barcode, μετά θα το ξηλώσει και θα τοποθετήσει το νέο και θα το στείλει στην εταιρεία Ανακύκλωσης. Όλα αυτά είναι εργατοώρες και πληρώνονται. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που θα κερδίσει κάποιος εκτός από ένα νέο και ενεργειακά αναβαθμισμένο κλιματιστικό θα είναι περίπου 200 – 300 ευρώ, για ένα κλιματιστικό των 1.000 – 1.200 ευρώ και 24άρι.
Μ.Ξ.


Κυκλοφορούν ανάμεσά μας
Μου το έλεγε προχθές φίλος γιατρός και δεν το κρύβω πως ξαφνιάστηκα γιατί και δεν το γνώριζα αλλά και γιατί δεν πίστευα ότι θα υπήρχε τέτοια συμπεριφορά.
Μου είπε λοιπόν σε συζήτηση για τις νέες «επιδόσεις» του κορωνοϊού πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπιστώνουν ότι έχουν «κολλήσει» κι αντί να κλειστούν στο σπίτι τους εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που πρέπει, αντιθέτως βγαίνουν έξω και κυκλοφορούν ανάμεσά στους ανυποψίαστους συμπολίτες.
Απίστευτο; Ναι, αλλά δυστυχώς συμβαίνει από ανθρώπους χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους συνανθρώπους τους.
-Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο.
Γ.Δ.


Παραγωγική αντιπολίτευση
Δε θα κουραστώ να το λέω και θα περιμένω να την δω. Να πληροφορηθώ πως στον δήμο Ξάνθης η αντιπολίτευση ασκεί παραγωγική αντιπολίτευση. Πως αφήνει πίσω της την αρνητική εικόνα που η ίδια δημιούργησε για τον εαυτό της, ουσιαστικά αδικώντας την παρουσία αξιόλογων ατόμων που βρίσκονται στις τάξεις της.
Επιτέλους βρισκόμαστε πολλά χρόνια μετά τις περιόδους των υψηλών τόνων χωρίς περιεχόμενο.
Ο κόσμος αλλάζει, η κοινωνία το ίδιο, η ψηφιακή εποχή κυριαρχεί και θα μας αλλάξει συνήθειες ζωής κι εμείς στην Ξάνθη περί άλλων ασχολούμαστε για να εντυπωσιάσουμε με λαϊκίστικες κορώνες το πόπολο. Έτσι όμως τίποτε θετικό δεν προκύπτει.
Γ.Δ.


Διάλογος και προτάσεις
Περιμένω, ναι, περιμένω δε το κρύβω, ν’ ακούσω μια συγκεκριμένη πρόταση από την αντιπολίτευση στον δήμο Ξάνθης. Να καταθέσει προς το δημοτικό συμβούλιο δουλεμένη και επεξεργασμένη μια δική της πρόταση για κάποιο θέμα.
Τώρα λοιπόν που ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις να γίνονται όπως παλιά, είναι ευκαιρία ν’ ακουστεί μια τέτοια πρόταση δημόσια, να κοινοποιηθεί στα Μέσα Ενημέρωσης για να δοθεί δημοσιότητα αλλά και παράλληλα δέσμευση του δημάρχου αποδεχόμενος την πρόταση να την υλοποιήσει.
Στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και κυρίως στην αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, έτσι λειτουργούν. Με προτάσεις, με συζητήσεις, με συνεργασία, με συναίνεση κι όχι φωνές, αρνήσεις, σκοπιμότητες και τάση μηδενισμού του αντιπάλου και του έργου του.
Είμαι βέβαιος πως σίγουρα τα πράγματα θ’ αλλάξουν, χρειάζεται όμως ν’ αλλάξουν και τα άτομα.
Γ.Δ.


Πάμε Κολυμβητήριο;
Την Παρασκευή λοιπόν 15 Ιουλίου στις 3 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Θα μείνω στο τέταρτο θέμα που έχει τίτλο: «Χορήγηση άδειας λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών δημοσίας χρήσεως εντός του δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου Ξάνθης».
Δηλαδή, μετά την τυπική έγκριση του δημοτικού συμβουλίου το κολυμβητήριο θα τεθεί σε λειτουργία καθ’ όλα νόμιμο και με όλες τις άδειες.
Σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Μ.Τσέπελη τα εγκαίνια θα γίνουν μετά τις 15 Αυγούστου.
Τέλος λοιπόν άλλη μια εκκρεμότητα κι αυτή που τακτοποίησε στη θητεία του ο Τσέπελης όπως και κάμποσες άλλες.
-Τέλος καλό λοιπόν κι εδώ.
Γ.Δ.


Ο Χριστός και τα μικρά παιδιά της Ινδίας
Διαβάσαμε στον ιστότoπο ekklhsiaonline.gr ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος δώρισε μία αρχιερατική στολή από ινδικό ύφασμα, διακοσμημένη με βυζαντινά μοτίβα και ραμμένη από Ιταλούς ειδικούς,  στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ως δώρο στα θυρανοίξια του ναού του Οσίου Παϊσίου στα Ιωάννινα. Του είπε μάλιστα επί λέξει ότι: “Το είχα εγώ ήταν από την Ινδία ένα πολύ δύσκολο ύφασμα λεπτό ύφασμα. Πολύ λεπτή ύφανση που δεν μπορούν να το κάνουν ανθρώπινα χέρια παρά μόνο μικρά παιδικά χέρια.  Έχει ιδιαίτερη τεχνική ώστε να δεθούν όλα αυτά τα κομμάτια. Έχει επάνω χιλιάδες πέτρες και έχει και το θαύμα ότι με χιλιάδες ώρες εργασίας δεν το πλήρωσε κανείς, δεν κόστισε σε κανέναν μας χρήματα”!
Ποιος ξέρει πόσα παιδικά χέρια δούλεψαν και τρυπήθηκαν με τις βελόνες αντί να παίζουν;
Ποιος ξέρει πόσες ώρες δούλευαν τα παιδιά χωρίς να πάρουν κάτι για  τον κόπο τους;
Και  ο Μητροπολίτης καμαρώνει γι αυτό το …θαύμα!
Αγιοποιεί δηλαδή την παιδική, μαύρη και απλήρωτη εργασία για να έχει μια περίλαμπρη αρχιερατική στολή!
Και να σκεφτεί  κανείς ότι την ταπεινότητα και την αγάπη προς τον πλησίον δίδαξε ο Χριστός μας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…