Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Θερμό ενδιαφέρον για αλλαγή κλιματιστικών στην Ξάνθη

Θερμό ενδιαφέρον για αλλαγή κλιματιστικών στην Ξάνθη

0

300 ευρώ το όφελος του αγοραστή για  κλιματιστικό 1000 ευρώ

 

Μιλά ο πρόεδρος του συλλόγου ψυκτικών Θράκης κ. Π. Χαβιαράς – Επιφυλάξεις από τον ξανθιώτη ψυκτικό Χ. Χατζηπαπαδόπουλο

 

 

 

Μεγάλη απήχηση και στην Ξάνθη έχει το  πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ», που επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών αλλά εν λειτουργία  ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον,  ενεργειακά αναβαθμισμένες και πιο αποδοτικές. Το πρόγραμμα σ’ αυτή την φάση αφορά μόνο κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες (το πρόγραμμα επέτρεπε αίτηση για δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο και ένα καταψύκτη) ενώ η διαδικασία αιτήσεων ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες.

Μεγάλο ενδιαφέρον για νέα κλιματιστικά στην Ξάνθη

Το ενδιαφέρον κυρίως των πολιτών που έκαναν τις αιτήσεις για να λάβουν το voucher που αποτελεί και το δέλεαρ για  να ανανεώσουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους, στρέφεται κυρίως στα κλιματιστικά και όχι τόσο σε ψυγεία και καταψύκτες. Η προτίμηση αυτή είναι εύλογη αν σκεφτεί κανείς την αβεβαιότητα που επικρατεί από τις τιμές στην ενέργεια.

Για την κίνηση στην αγορά των κλιματιστικών, τις διαδικασίες που απαιτούνται, κατά πόσο τελικά θα ωφεληθεί ο πολίτης αλλά και για τις παγίδες που κρύβονται πίσω από τη διαδικασία μας μιλά ο πρόεδρος του συλλόγου Ψυκτικών Θράκης κ. Χαβιαράς Παντελής που εκπροσωπεί τον κλάδο των πιστοποιημένων και αδειοδοτημένων ψυκτικών της Θράκης ενώ για το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών καθώς και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ψυκτικοί που θα εμπλακούν αναφορικά με τις διαδικασίες, ο Ξανθιώτης Ψυκτικός κ. Χατζηπαπαδόπουλος Χρυσοβαλάντης.

«Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο και  κυρίως για κλιματιστικά. Ο κλάδος μας θα δεχτεί  μεγάλη πίεση καθώς είναι στα μέσα του καλοκαιριού που έχουμε πολύ δουλειά με επιδιορθώσεις και το πρόγραμμα αυτό έχει πολλές διαδικασίες. Γι αυτό και η Ομοσπονδία μας πρότεινε το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αλλά δεν εισακουστήκαμε και θα ξεκινήσει από τις 18 /7. Ζητούμενο βέβαια είναι αν οι εταιρείες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες μέσα στον Αύγουστο που όλα κλείνουν όπως και οι μεταφορικές εταιρείες», επισημαίνει ο κ. Χαβιαράς.

300 ευρώ το όφελος του αγοραστή για  κλιματιστικό 1000 ευρώ

Εξηγώντας την διαδικασία αλλά και τι συμφέρει να επιλέξει ο ωφελούμενος και πόσο τελικά ωφελείται ο κ. Χαβιαράς σημείωσε: «Συμφέρει γιατί  θα ανανεώσει το παλιό κλιματιστικό με ένα νέο και πιο αποδοτικό. Κατά την γνώμη μου πρέπει να στραφεί  σε ένα μεγάλο 24άρι κλιματιστικό. Αυτά κοστίζουν 1.000 – 1.200 ευρώ. Η επιδότηση δεν αφορά τον ΦΠΑ αλλά μόνο την αξία του κλιματιστικού. Ούτε την εγκατάσταση που θα κάνει ο τεχνικός. Γι αυτό το ποσό θα πάρει voucher 572 ευρώ. Όλη η δουλειά που έχει να διεκπεραιώσει ο τεχνικός την έχει κοστολογήσει  σε 170 – 200 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Οπότε θα ωφεληθεί περίπου 300 ευρώ για αγορά – εγκατάσταση ενός κλιματιστικού 1000 ευρώ. Είναι όφελος βέβαια. Εμείς ζητήσαμε να επιδοτηθεί και η εγκατάσταση και πιστοποίηση αλλά δεν εισακουστήκαμε».

«Έλεγξε, ξήλωσε, εγκατέστησε, στείλε» η δουλειά των αδειούχων πιστοποιημένων τεχνικών που πληρώνει ο αγοραστής

Σ’ ότι αφορά την διαδικασία για την εγκατάσταση ο κ. Χαβιαράς εξηγεί.: « Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία. Και στο σημείο αυτό εμπλέκονται οι αδειούχοι και πιστοποιημένοι τεχνικοί, που πρέπει να πιστοποιήσουν, πριν γίνει η αλλαγή, ότι το κλιματιστικό είναι σε λειτουργία, να τοποθετήσουν την σχετική σήμανση ( barcode) ώστε να μπορέσει ο πελάτης με το voucher είτε στον ίδιο ψυκτικό, αν πουλάει και κλιματιστικά, είτε σε κάποιο κατάστημα της επιλογής του, να αγοράσει το μηχάνημα που θέλει να τοποθετηθεί. Μαζί με την δήλωση του voucher, θα δηλωθεί και το μηχάνημα που ξηλώθηκε, για να φύγει για ανακύκλωση. Η διαδικασία έχει πολύ χαρτούρα και είναι χρονοβόρα. Απαιτούνται αρκετά έγγραφα, και θέλει προσοχή για την πιστοποίηση της λειτουργίας και την τοποθέτηση από αδειούχους και πιστοποιημένους τεχνικούς».

Ζητήματα προκύπτουν με την ανακύκλωση των επικίνδυνων υγρών

Επίσης έθιξε το θέμα της Ανακύκλωσης των υγρών που είναι πολύ επικίνδυνα:« Γι αυτό λέμε ότι  μόνο αδειούχοι και πιστοποιημένοι πρέπει να κάνουν αυτή την δουλειά. Ο τεχνικός θα κάνει ανάκτηση των υγρών, θα τα μαζεύει σε φιάλες και θα τα στείλει στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για να εξουδετερωθούν». Όσο για το θέμα των τιμών των κλιματιστικών, ο κ. Χαβιαράς διευκρίνισε  πως αυτές θα αναρτηθούν μέσω του προγράμματος, και έτσι ο καταναλωτής πριν αγοράσει με το voucher θα μπορεί να τις δει, ενώ για να αποφύγει παγίδες με  περίεργες …αυξήσεις στις τιμές  θα πρέπει να κάνει προσεκτική έρευνα αγοράς.

Επιφυλάξεις

Αρνητικός και πολύ επιφυλακτικός δηλώνει ο κ. Χατζηπαδόπουλος: «Εγώ προσωπικά δεν θέλω να εμπλακώ. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι πολύ χαμηλές. Έχει πολύ διαδικασία πολύ τρέξιμο και το κάνουν καλοκαιριάτικα που έχουμε μεγάλο φόρτο δουλειάς. Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο αλλά πιο πολύ θα ωφεληθούν οι  μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών παρά ο κόσμος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…