Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

0

Πειθαρχημένοι και υπεύθυνοι
Αξιοθαύμαστη πραγματικά είναι η υπευθυνότητα και η  πειθαρχία που επιδεικνύουν στην πλειοψηφία τους οι συμπολίτες μας. Μπορεί να είναι λίγοι αυτοί που φορούν μάσκα σε ανοιχτούς χώρους, στο δρόμο για παράδειγμα αλλά είναι σχεδόν καθολική η μάσκα σε κλειστούς χώρους, σε μάρκετ και μαγαζιά, ενώ επίσης προσέχουν τις αποστάσεις στις παραλίες και γενικά σε χώρους συνάθροισης. Αυτό είναι ατομική ευθύνη και είναι αποτέλεσμα μιας πράγματι δύσκολης κατάστασης που ζήσαμε όλοι. Αυτή η υπεύθυνη στάση δείχνει ότι πήραμε το μάθημά μας.
Μ.Ξ.


Ένα παράξενο ζευγάρι
Μήνες τώρα το βλέπω. Μπροστά εκείνη, με βήμα γοργό και πίσω, σε απόσταση 2-3 μέτρων εκείνος. Συνήθως αμίλητοι έρχονται, καθαρίζουν την πολυκατοικία δίπλα και φεύγουν με την ίδια σειρά.
Άνθρωποι απλοί, όχι Έλληνες, μάλλον Βούλγαροι, πηγαινοέρχονται πάντα με την ίδια σειρά. Καμία φορά αυτή μιλάει, αυτός ακούει, σπάνια λέει κάτι.
Πρόκειται για ένα παράξενο ζευγάρι ηλικίας 40-45 χρόνων που ποτέ δεν τους είδα ο ένας δίπλα του άλλου και πάντα, εδώ το πρωτοφανές, η γυναίκα μπροστά 2-3 μέτρα και ν’ ακολουθεί πιστά κι αγόγγυστα ο άνδρας.
Γ.Δ.


Διαβάσεις πεζών
Με ιδιαίτερη λύπη και αγανάκτηση γράφω το σχόλιο αυτό. Ο λόγος και η αφορμή λίγο-πολύ σε όλους γνωστός. Πρόκειται για τη βάρβαρη και απολίτιστη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας οδηγών αυτοκινήτων οι οποίοι δεν σταματούν όπως έχουν υποχρέωση όταν διαβάτης βρίσκεται σε διάβαση πεζών.
Η γαϊδουρινή συμπεριφορά αυτών των οδηγών είναι κάτι το μοναδικό. Αγνοούν τελείως τους πεζούς επί των διαβάσεων, είναι έτοιμοι να τους χτυπήσουν εάν οι πεζοί δεν έχουν το νου τους και την προσοχή τους σε ετοιμότητα.
Απαράδεκτοι σ’ αυτήν την ποινικά κολάσιμη ενέργεια είναι άτομα κάθε επιπέδου μόρφωσης. Από τους Ρομά που αγνοούν κάθε κώδικα κυκλοφορίας, μέχρι επιστήμονες.
Υπάρχει δε σ’ αυτήν την επικίνδυνη πορεία στις διαβάσεις της πόλης που ελάχιστοι τηρούν και μια άλλη άποψη. Οι παραβατικοί οδηγοί όταν γίνουν πεζοί, βρίζουν τους οδηγούς πως δεν τηρούν την δέσμευση παραχώρησης προτεραιότητας και σεβασμού των ατόμων στις διαβάσεις!
-Ελληνικός τραγέλαφος στην κορύφωσή του…
Γ.Δ.


Δύο ασχήμιες στο κέντρο
Δύο σημεία στο κέντρο της πόλης που και τα δύο ασχημίζουν την περιοχή υπερβολικά. Το πρώτο είναι το οικοδομικό τετράγωνο επί της 28ης Οκτωβρίου, Τσιμισκή και Δαγκλή.
Οι πληροφορίες λένε πως αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του ιδιοκτησία του Νοσοκομείου Ξάνθης και ιδιωτών. Στο Νοσοκομείο περιήλθε μετά από δωρεά.
Δίπλα στο κτίριο αυτό που είναι και επικίνδυνο, η δεύτερη ασχήμια είναι η είσοδος του πρώην ξενοδοχείου «Δημόκριτος». Οφείλουν οι συμπολίτες ιδιοκτήτες να καθαρίσουν την είσοδο που έχει μεταβληθεί σε μια εικόνα απαράδεκτη.
Και τα δύο κτίρια λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, είναι εκεί και ντροπιάζουν με την παρουσία τους όλους μας.
Άραγε θα φιλοτιμηθούν αυτοί που πρέπει κι έχουν τις ευθύνες να εξαφανιστούν αυτές οι ασχήμιες;
-Αλήθεια δεν τους ενοχλούν;
Γ.Δ.


 «Έμπαινε στη μέση η δικαιοσύνη»
Αποκαλύψεις για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αλλά και την παρ’ ολίγον… εμπλοκή της Ελλάδας έκανε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ε. Αποστολάκης. Αναφέρθηκε στην περίπτωση των 8 Τούρκων που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας άσυλο, ότι ήταν έτοιμη η τότε κυβέρνηση να τους επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες: « Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα.» Η κυνική διατύπωση ότι «η δικαιοσύνη είχε μπει στη μέση» αποκαλύπτει την νοοτροπία της τότε κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή, το «εμπόδιο» της δικαιοσύνης, δεν άφησε να γίνουν οι «8» αντικείμενο ανατολίτικων παζαριών, με σκοπό να τους στείλουμε πεσκέσι στον σουλτάνο. Σαν να μην είμαστε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, όπου οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαιώματα.
Απόλυτα κατατοπιστική είναι και η αποστροφή του Νίκου Παππά, παντοκράτορα του Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ «Θα του ζητήσω να μου φέρει την ίδια την τύπισσα και θα της πω ανοιχτά περί τίνος πρόκειται». Η τύπισσα είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που τώρα διώκεται μαζί με τον Ρασπούτιν για παράβαση καθήκοντος.
Έβλεπαν τη δικαιοσύνη ως εμπόδιο όταν δεν ήταν σύμφωνη με τους στόχους τους ενώ επιδίωξή τους ήταν να τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο κατά των αντιπάλων τους. Αυτή ήταν η σχέση και η άποψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη δικαιοσύνη…
Κ.Λ.


Πικρές αλήθειες
Δύο επιχειρήσεις που έχουν δύο ιστορικά ονόματα και τα οποία είναι: ΕΑΒ και ΕΛΒΟ. Η πρώτη είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και η δεύτερη η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Λοιπόν και οι δύο αυτές ελληνικές επιχειρήσεις, υπάρχουν, «τρώνε» κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ και δεν παράγουν τίποτε!
Βέβαια οι «εργαζόμενοι» πληρώνονται κανονικά και με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές και… κάθονται.
Κάθε δε φορά που γίνεται προσπάθεια νοικοκυρέματος των επιχειρήσεων αυτών, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την σαμποτάρουν. Κι έτσι συνεχίζεται η ιστορία αυτή που βολεύει τους θεωρητικά εργαζόμενους που κάθονται χρόνια τώρα και τους πληρώνουν οι άγρια φορολογούμενοι.
Όμως το φταίξιμο δεν είναι μόνον των «εργαζομένων». Είναι κυρίως των κυβερνήσεων διαχρονικά. Που ανέχτηκαν και συνεχίζουν ν’ ανέχονται αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση να διαιωνίζεται εν έτει 2020.
Γ.Δ.


Δυσάρεστα συμπεράσματα
Κι επειδή είναι επίκαιρο, δύο λόγια για όσα γίνονται στην Τουρκία και όσα δεν γίνονται στην Ελλάδα. Μέρες που είναι, να μαθαίνει ο κόσμος τις αλήθειες.
Όσο κι αν πληγώνει το φιλότιμο και τον εγωισμό μας, η αλήθεια είναι ότι οι γείτονές μας διαθέτουν μια σύγχρονη πολεμική βιομηχανία η οποία παράγει μια μεγάλη ποικιλία στρατιωτικού υλικού.
Διαθέτουν δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν και οι οποίες παράγουν από οχήματα διάφορα μέχρι όπλα, πλοία κλπ.
Και ρωτώ. Εμείς τι παράγουμε; Απολύτως τίποτε. Διότι όπως ανέφερα παραπάνω, οι επιχειρήσεις υπάρχουν αλλά από παραγωγή μηδέν.
-Βγάλτε τα συμπεράσματά σας όσο δυσάρεστα κι αν είναι…
Γ.Δ.


Περί ανόητων φωνασκούντων
Η σκηνή από συζήτηση στη βουλή. Στο βήμα ο Γεώργιος Παπανδρέου ομιλών. Από κάτω κάποιος βουλευτής φωνασκεί χωρίς λόγο. Απλά φωνασκεί για να εμποδίσει τον γέρο της Δημοκρατίας να μιλήσει.
Ξαφνικά ο Γ. Παπανδρέου σταματά και ρωτά «Ποιος φωνασκεί;»
-Εγώ, πετάγεται ο ανόητος βουλευτής της ΕΡΕ.
-Α, εσείς, δεν έχει σημασία, είπε ο Παπανδρέου και συνέχισε, ενώ ο βουλευτής το βούλωσε ντροπιασμένος.
Τι μας λέει λοιπόν η ιστορία;
Πως δεν έχει αξία να φωνάζεις και να λες διάφορα.
Αξία έχει ποιος είσαι, τι λες και τι γράφεις.
Αυτή η απάντησή μου και έτερον ουδέν στους ανόητους φωνασκούντες…
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για την διακομματική
Ομόφωνα ψηφίστηκε από την ολομέλεια της βουλής η πρόταση του πρωθυπουργού για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη.
Ως γνωστόν, η Επιτροπή θα είναι 25μελής και σ’ αυτήν θα συμμετέχουν κατ’ αναλογία βουλευτές όλων των κομμάτων.
Αυτό είναι το τεχνικό θέμα. Η ουσία της υπόθεσης όμως είναι αλλού και βρίσκεται στο περιεχόμενο των προτάσεων που θα υποβληθούν μετά το εξάμηνο που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή.
Στην όλη προσπάθεια λοιπόν το μόνο που μένει είναι η αναμονή και η ευχή, οι προτάσεις που τελικά θα υποβληθούν να αποτελούν ένα άρτιο επεξεργασμένο πλαίσιο προτάσεων που θα βγάλουν την Θράκη από την υπανάπτυξη.
Η Θράκη, το γνωρίζουμε κι εμείς που ζούμε εδώ πολύ καλά, χρειάζεται οπωσδήποτε την αρωγή της Πολιτείας για να αλλάξει τον βηματισμό της και να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη χώρα, να συμμετάσχει στην νέα μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας που σύντομα θα ξεκινήσει η κυβέρνηση με τη βοήθεια της Ε.Ε.
Γ.Δ.


Σημεία των καιρών
Μετά από 86 χρόνια λειτουργίας της ως μουσείο, σήμερα Παρασκευή θα ακουστούν από την Αγία Σοφία μουσουλμανικές προσευχές. Για τους Τούρκους ισλαμιστές, αυτή η μετατροπή σημαίνει εκπλήρωση ενός μακροχρόνιου ονείρου αποκατάστασης ενός συμβόλου του «Οθωμανικού μεγαλείου».
Για πολλούς άλλους ανά τον κόσμο, η αλλαγή είναι μία απογοητευτική οπισθοδρόμηση για ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μνημεία του πλανήτη, αναφέρουν στο άρθρο γνώμης οι New York Times. Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει , πως είναι θλιβερή εικόνα για την κατάσταση της τουρκικής δημοκρατίας το γεγονός ότι ένα μνημείο τόσο μεγάλης διεθνούς σημασίας και αξίας να γίνει το πολιτικό εργαλείο ενός απολυταρχικού ηγέτη.
Σήμερα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωσε την τέλεση της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών παρουσία του  αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Η Αρχιεπισκοπή κήρυξε ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό την σημερινή μέρα που θα λειτουργήσει ως τζαμί η Αγία Σοφία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…