Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 100 χρόνια Ξάνθη Ελεύθερη: Υπερηφάνεια και συγκίνηση στο μεγαλόπρεπο εορτασμό

100 χρόνια Ξάνθη Ελεύθερη: Υπερηφάνεια και συγκίνηση στο μεγαλόπρεπο εορτασμό

0

Στρατιωτική παρέλαση με καταρρακτώδη βροχή. Παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 Οι εύζωνες της προεδρικής φρουράς έκλεψαν τις εντυπώσεις-Δεν πτόησε τους ξανθιώτες η κακοκαιρία

Υπέρλαμπρος και ολόφωτος παρά το φθινοπωρινό καιρό και την καταρρακτώδη βροχή ήταν ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων Ελεύθερης Ξάνθης.

Χιλιάδες ξανθιώτες βρέθηκαν στην κεντρική εμπορική οδό της Ξάνθης, την 28η Οκτωβρίου για να τιμήσουν την επέτειο, αλλά και να καταχειροκροτήσουν τους εύζωνες, τους μαθητές και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς που παρήλασαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράγλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδόλου, ο Αρχηγός του ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, και πλήθος τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Οι εκδηλώσεις την ημέρας ξεκίνησαν με το πρωί αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο δημαρχείο, όπου διοργανώθηκε δεξίωση προς τιμήν του. Ο κ. Παυλόπουλος είχε συνάντηση με το δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και στη συνέχεια περπάτησε ως το Ηρώο της πόλης, χαιρετώντας τους συμπολίτες που είχαν κατέβει στο κέντρο για την παρέλαση.

Η δοξολογία στο Ηρώο πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των ευζώνων και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου προς τιμή των πεσόντων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η παρέλαση ξεκίνησε ακριβώς τη στιγμή που άρχισε να βρέχει. Παρά την έντονη βροχόπτωση οι θεατές παρέμειναν στις θέσεις τους και αυτό ενίσχυσε το φρόνημα των συμμετεχόντων που παρήλασαν με περηφάνεια, προκαλώντας δέος και θαυμασμό.

 

Στην κορυφή της στρατιωτικής παρέλασης βρέθηκε η σημαία, την οποία μετέφεραν σημαιοφόρος και παραστάτες που ήταν ντυμένοι με τις στολές του απελευθερωτή ελληνικού στρατού του 1919, όταν οι δυνάμεις της  9ης Μεραρχίας υπό το στρατηγό Λεοναρδόπουλο, απελευθέρωσαν την Ξάνθη το πρωί της 4ης Οκτωβρίου.

Στη στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν μαθητές, ιστορικά οχήματα του ελληνικού στρατού, τα λάβαρα και τμήματα σχηματισμών διαφόρων δυνάμεων της περιοχής. Τιμές απέδωσαν η φιλαρμονική μπάντα του δήμου και η μπάντα του Δ’ ΣΣ.

Το πρωτόγνωρο θέαμα των ουλαμών με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, η μεγαλοπρέπεια, ο άψογος συγχρονισμός και η περήφανη κορμοστασιά έκλεψαν τις εντυπώσεις των θεατών, που χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν με ενθουσιασμό.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…