Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εντυπωσιακή πορεία για το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Εντυπωσιακή πορεία για το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

0

Μαθητές, γονείς και σύσσωμες οι αρχές της μειονότητας στους δρόμους της πόλης

 

Ζητούν προσωρινή αλλά και μόνιμη κτηριακή λύση για το μειονοτικό Γυμνάσιο  – Λύκειο όπου φοιτούν 740 παιδιά – Επέδωσαν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Ν. Ευφραμίδη

 

Με συνθήματα “όχι μπάρες στα σχολεία” και “θέλουμε παιδεία και όχι κοροϊδία”, μαθητές γονείς και σύσσωμες οι αρχές της μειονότητας έκαναν  πορεία στο κέντρο της Ξάνθης το πρωί της Δευτέρας. Το διαχρονικό κτηριακό πρόβλημα του μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου σχολείου επιδεινώθηκε από την εγγραφή φέτος 161 παιδιών ενώ έχουν αποφοιτήσει 77 , προκαλώντας συμφόρηση με αποτέλεσμα τη λειτουργία 4 αιθουσών σε απογευματινή βάρδια. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στη λειτουργία του σχολείου με βάρδιες και ζητούν άμεσα λύση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Σχολικής Εφορείας κ. Αχμέτ Καρά έχουν προτείνει δύο λύσεις μια προσωρινή και μία μόνιμη. Η προσωρινή αφορά στην παραχώρηση ορόφου στο αδειανό κτήριο της Χατζησταύρου 1, ώστε να λειτουργήσουν 4 – 5 αίθουσες ή να τοποθετηθούν προκάτ στο προαύλιο του σχολείου και η μόνιμη μακροπρόθεσμη λύση, ένα νέο σχολείο δυναμικότητας 1.000 παιδιών.

Η πορεία κατέληξε στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, όπου μια επιτροπή αποτελούμενη από τους δύο βουλευτές Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Μπαράν Μπουρχάν , τον δήμαρχο Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν και τον πρόεδρο Σχολικής Εφορείας κ. Αχμέτ Καρά συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη και του επέδωσαν ψήφισμα. Ο Αντιπεριφερειάρχης τους ενημέρωσε ότι ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος θα έχει συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης με τον υφυπουργό Παιδείας για το θέμα και πως θα δοθεί άμεσα λύση. Έως να γίνει αυτό η Σχολική Εφορεία αποφάσισε να συνεχιστεί η κατάληψη και η αποχή από τα μαθήματα. Να σημειώσουμε ότι το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο με νόμο έχει αλλάξει  ιδιοκτησιακό του καθεστώς και από Ιδιωτικό έχει γίνει Δημόσιο και διοικείται από μια τριμελή σχολική Εφορεία.

 Αρωγοί της προσπάθειας οι βουλευτές Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν και ο δήμαρχος Μύκης

Όπως δήλωσε ο κ. Μπαράν Μπουρχάν: «Η θέση μου είναι να είμαι μαζί με τους γονείς και τους μαθητές. Καταλαβαίνω τον πόνο τους. Ήταν μια δημοκρατική εκδήλωση σήμερα.

Στην αρχή πιστεύαμε ότι ο περιφερειάρχης θα πάρει πρωτοβουλία και θα φέρει μια λύση αλλά τελικά η λύση μάλλον θα δοθεί από τα κεντρικά.

Σαν βουλευτές της Ξάνθης θα κάνουμε τα πάντα για να λυθεί το πρόβλημα και άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα να έχουμε ένα καινούργιο κτήριο. Γίνονται συζητήσεις για το χώρο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί

Ο κ. Χ. Ζεϊμπέκ επεσήμανε: «Είναι διαχρονικό το κτηριακό πρόβλημα με το μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Ξάνθης. Το κτήριο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Χρειάζεται ένα σύγχρονο καινούργιο σχολείο ώστε να γίνει σωστή εκπαίδευση. Αυτός είναι ο  στόχος μακροπρόθεσμα . Φέτος είχαμε πολλές εγγραφές . Αναγκαστικά μπήκε απογευματινή βάρδια. Το 2019 ένα παιδί να πηγαίνει απογευματινή βάρδια αλλάζει όλο το πρόγραμμα της οικογένειας . Είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα για τα παιδιά από τον δήμο Μυκης που πηγαινοέρχονται . Ειδικά τον χειμώνα είναι πολύ δύσκολο και αν αυτό συνεχιστεί το πρωί  απόγευμα θα το επιλέξουν μόνο παιδιά της πόλης . Τώρα που άλλαξε το καθεστώς του σχολείου μπορεί να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Τώρα και η πολιτεία μπορεί να κάνει κάποια βήματα»

Χ. Ζεϊμπέκ: «Υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί λύση…»

Συνεχίζοντας ο κ. Ζειμπέκ ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι εγγραφές στο μειονοτικό . Επίσης σημείωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί λύση  και πως αναμένει  τα αποτελέσματα  τη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υφυπουργό Παιδείας. Υπογράμμισε δε πως είναι αρωγός της προσπάθειας να βρεθεί λύση αλλά δεν είχε καμιά ανάμειξη με την διοργάνωση της πορείας.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν τόνισε: «Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του κόσμου. Έκανα επαφές με τον περιφερειάρχη είναι πολύ θετικός πιστεύω ότι θα λυθεί πολύ γρήγορα το πρόβλημα. Από τον δήμο Μύκης είναι ή μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που φοιτούν στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο».

Σήμερα το απόγευμα η συνάντηση  Μέτιου με τον υφυπουργό Παιδείας – Συνεχίζεται η κατάληψη

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ευφραιμίδης στην επιτροπή σήμερα το απόγευμα κατά την συνάντηση Μέτιου με τον υφυπουργό Παιδείας θα ληφθεί η απόφαση για το μειονοτικό. Όπως αποφάσισε η Σχολική  Εφορεία και ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων η κατάληψη θα συνεχιστεί έως ότου δοθεί μια λύση και να ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…