Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

0

Κατέθεσε προσφυγή η Πυρνάρη
Προσφυγή επί της απόφασης διαγραφής της κατέθεσε χθες η Ειρήνη Πυρνάρη στην Αποκεντρωμένη, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της απόφασης.
Η οποία απόφαση, όπως έχουμε γράψει πάρθηκε χωρίς να κληθούν οι δύο σύμβουλοι να καταθέσουν τις απόψεις τους, ενώ η αιτιολογία δεν συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα περιστατικά που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι Πυρνάρη και Τσέπελης προκάλεσαν όσα γράφει ότι προκάλεσαν στην απόφαση. Επιπλέον, δεν αναφέρει καν ποιοι υπέγραψαν, ποιοι προσήλθαν και δεν υπέγραψαν και ποιοι δεν ανταποκρίθηκαν καν στο κάλεσμα της παράταξης.
Είναι δεδομένο ότι το ζητούμενο για την Ειρήνη Πυρνάρη δεν είναι να επιστρέψει στο συνδυασμό, αλλά να διερευνηθεί κατά πόσο η δημοτική αρχή συμβαδίζει με τις απαιτούμενες διαδικασίες και είναι σε θέση να τηρεί, έστω και στα απολύτως βασικά, τις προϋποθέσεις νομιμότητας.
Σε κανένα μήνα υπολογίζεται η απόφαση της Αποκεντρωμένης.
Ε.Δ.


Την Τετάρτη ο Δημαρχόπουλος στον ανακριτή
Βέβαια, ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος έχει μπροστά του και άλλες φουρτούνες, με σημαντικότερη μάλλον, την δικαστική πλευρά του δημοτικού πάρκινγκ. Ο δήμαρχος πήρε τη Δευτέρα προθεσμία και θα απολογηθεί την άλλη Τετάρτη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με την υπόθεση του πάρκινγκ.
Μαζί του στην εν λόγω ποινική υπόθεση απολογούνται και δύο υπάλληλοι, αλλά και ο Μανόλης Τσέπελης, ως αντιδήμαρχος Τ.Υ. για ψευδή δήλωση και ψευδή βεβαίωση αντίστοιχα, που είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ε.Δ.


Διαβούλευση για τον τουρισμό και… όποιος πρόλαβε
Διαβούλευση για την τουριστική ανάπτυξη διοργανώθηκε τη Δευτέρα στην Καβάλα κι όποιος πρόλαβε, πρόλαβε.
Από πού ν’ αρχίσεις; Από το γεγονός ότι ξεκινά διαβούλευση τη Δευτέρα και εγκρίνεται από το περιφερειακό συμβούλιο το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής την Τετάρτη; Ή από το γεγονός ότι η εν λόγω διαβούλευση αφορούσε, λέει, τις ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας, αλλά η Ξάνθη και η Δράμα, ούτε που το πήραν χαμπάρι ούτε που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση.
Αυτό τώρα διαβούλευση, δε το λες.
Ε.Δ.


 

Άποψη της οδού Ύδρας το 1943 (προς σημερινό παζάρι της Ξάνθης)
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Αρνητικές φωνές
Το γράφαμε προχθές με αφορμή όσα έγιναν και θα γίνουν σύντομα και πάλι, με την έλλειψη πλειοψηφίας στη δημοτική παράταξη Δημαρχόπουλου. Λοιπόν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που θα φέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και επικεντρώνεται στο πλέον σοβαρό που θα συμβεί, δηλαδή ότι θα υπάρξει ακυβερνησία στα όργανα εξαιτίας της απλής αναλογικής.
Αρχίζουν λοιπόν σιγά-σιγά να πληθαίνουν οι φωνές όσων αντιδρούν στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Γ.Δ.


Έλλειψη δημοκρατίας
Ένα tweet που παρέμεινε για ελάχιστο χρόνο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Cumhuriyet» ήταν αρκετό για να καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση ο Ογκούζ Γκιουβέν, διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας. Ο Γκιουβέν αντιμετώπιζε την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας και ότι με το συγκεκριμένο tweet υπονόμευσε τον αγώνα της τουρκικής κυβέρνησης κατά των υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από δέκα δημοσιογράφοι και διοικητικά στελέχη της εφημερίδας δικάζονται σε μια ξεχωριστή υπόθεση, στην οποία οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η εφημερίδα «καταλήφθηκε» από υποστηρικτές του Γκιουλέν και ζητούν βαρύτατες ποινές. Φαινόμενα σαν αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι η Τουρκία, τουλάχιστον όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, έχει επιστρέψει στον Μεσαίωνα.
Τ.Β.


Δήμος υπέρ των παζαρτζήδων
dimarxopoulos
Έχουμε την περίοδο αυτή Δημαρχόπουλου στο δήμο μας, μια δημοτική αρχή που ενδιαφέρεται για…τους παζαρτζήδες. Με την τελευταία μείωση κατά 50% στα τέλη του πλανόδιου εμπορίου για τη λαϊκή αγορά (παζάρι), ουσιαστικά ο δήμος προσφέρει το χώρο και τις υπηρεσίες του δωρεάν.
Μάλιστα δωρεάν, εάν υπολογίσει κανείς το τι ξοδεύει ο δήμος για όλη αυτή την ιστορία. Άρα, ο δήμος στηρίζει οικονομικά, βοηθά τους παζαρτζήδες.  Οι οποίοι βέβαια δεν είναι και δημότες Ξάνθης.
Γ.Δ.


Δήμος κατά του σταθερού εμπορίου
Από την άλλη, η περίοδος Δημαρχόπουλου χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή διάθεση εναντίον του σταθερού εμπορίου, του νόμιμου επιχειρείν και καταστημάτων. Μηνύσεις, κυνηγητό, κλείσιμο καταστημάτων, ευνοϊκές υπέρ κολλητών ρυθμίσεις και ποινές εις βάρος άλλων είναι ο δημοτικός βίος του Δημαρχόπουλου μέχρι σήμερα. Δικαίως δε έχει χαρακτηριστεί ως «κυνηγός» των καταστηματαρχών της πόλης, κυρίως του κέντρου και περιοχών που συχνάζει η νεολαία.
Γ.Δ.


Χάνουν και το τελευταίο φύλλο συκής…
Ήρθαν στην εξουσία μοιράζοντας αφειδώς φρούδες ελπίδες και επικαλούμενοι διαρκώς το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αγκάλιασαν ασμένως τον κ. Καμμένο, με τον οποίο άλλωστε συνέπλεαν πλήρως σε εθνολαϊκισμό και αντιμνημονιακές κορόνες. Αφού οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, με αλλεπάλληλες κυβιστήσεις υιοθέτησαν πλήρως αυτά που λίγους μήνες πριν κατακεραύνωναν, επικαλούμενοι ως άλλοθι τις αυταπάτες τους. Και βέβαια συνέχισαν χωρίς δεύτερη συζήτηση τον εναγκαλισμό με τον κ. Καμμένο, αφήνοντάς του πρόσφορο έδαφος να παίζει με κάθε λογής εξοπλιστικές μπίζνες.
Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες εβδομάδες με τον μεσάζοντα ποικίλων χωρών και συμφερόντων, αποκαθηλώνουν και το τελευταίο φύλλο συκής αυτής της κυβέρνησης. Το «εμείς κάναμε λάθη, αλλά έχουμε καθαρά τα χέρια μας», που είναι το ύστατο επιχείρημά τους μετά τη μνημονιακή μετάλλαξή τους, έχει αρχίσει πλέον να τρίζει επικίνδυνα. Οι κάποιες, όψιμες, φωνές που εκδηλώνουν τώρα την ευαισθησία τους, ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να πωλεί όπλα σε μια εμφύλια σύρραξη,  δεν μπορούν να αποτρέψουν τον κατήφορο. Δεν μπορούν για μια ακόμα φορά να ισχυριστούν ότι δεν ήξεραν ή ότι είχαν… αυταπάτες.
Η ιστορία με την πώληση των όπλων, αποτελεί το τελευταίο στάδιο αποκαθήλωσης της όποιας αξιοπιστίας είχε απομείνει σε αυτό το ερμαφρόδιτο κυβερνητικό σχήμα. Μεγάλα λόγια, εύκολες υποσχέσεις, δήθεν ιδεολογικές  ευαισθησίες, καταρρέουν μαζί με τα πωλητήρια βομβών. Η πλήρης ταύτιση με τον κ. Καμμένο έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια ανοχής και αντοχής ακόμα κι αυτών που ήλπιζαν ότι δεν γίνεται η «πρώτη φορά Αριστερά» να αντιγράφει και να υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος…
Σ.Π.


Και το όνομα αυτού «Κίνημα Αλλαγής»
«Κίνημα Αλλαγής» βαπτίστηκε ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς μετά από συμφωνία των «νονών» του,  της νεοεκλεγείσας προέδρου Φώφης Γεννηματά και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες Τρίτη, στη Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι παραπέμπει πολύ σε ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄81 καθώς κρατά την λέξη «Κίνημα» και το βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Αλλαγή» αλλά ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Άλλωστε η Φώφη Γεννηματά είναι γέννημα – θρέμμα ΠΑΣΟΚ και γιατί να το …κρύψωμεν άλλωστε! Και καθότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά εκεί που θα κριθεί ο νέος φορέας είναι οι πολιτικές που προτείνει και οι επιλογές του. Βασικό στοιχείο είναι η ενότητα μεταξύ των δυνάμεων που τον αποτελούν. Αλλά όλα αυτά στο συνέδριο…
Μ.Ξ.  


 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…