Σχόλια 25/09/17

0
kaloudi-70
Δικαίωμά της, αλλά…
Είναι δικαίωμα της διοίκησης της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης να έχει την όποια άποψη για την εξέλιξη του θέματος ως προς την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης Κοντονή. Δικαίωμά της επίσης να εκφράζει και την όποια πικρία της για την εξέλιξη. Όμως μέχρις εδώ. Όχι να θεωρούν ότι το περιβάλλον γύρω τους είναι ενάντια στη μειονότητα. Αλήθεια, από ποιες ενδείξεις έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα για τους Ξανθιώτες;
Είναι προφανές ότι ξεπέρασαν τα όρια και θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί διότι με τη στάση τους αυτή θα χάσουν και όλους όσους έχουν θετική γνώμη σε ορισμένα θέματα που απασχολούν τη μειονότητα.
Γ.Δ.


Πεζοί και ποδήλατα, παιδιά και ΑΜΕΑ
Αυτός ο τίτλος είναι κυριολεκτικά καθ’ υπερβολή. Γιορτές Κινητικότητας στην πόλη. Σε ποια πόλη άραγε; Με ποια φροντίδα για τους πεζούς, τους ΑΜΕΑ, τα παιδιά; Καμία! Άρα; Υπερβολές και λόγια χωρίς ουσία, χωρίς αντικείμενο. Πού είναι ο σεβασμός και η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ; Πού οι ποδηλατόδρομοι μέσα στην πόλη; Εδώ δεν έχουμε έξω από τη πόλη. Πού η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση για τα παιδιά; Για τους πεζούς; Πού τα άνετα και φαρδιά πεζοδρόμια χωρίς δίκυκλα και ό,τι άλλο επάνω; Περπατούν την πόλη, το κέντρο και τις γειτονιές οι δημοτικοί σύμβουλοι;
Γ.Δ.


Κάτι ετοιμάζεται στον δήμο Τοπείρου
Τα τελευταία γεγονότα στο δήμο Τοπείρου με τους παραιτηθέντες συμβούλους και όλα όσα ειπώθηκαν από τους πρωταγωνιστές αλλά και όσα έγιναν στα παρασκήνια έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα για την δημοτική αρχή και την παράταξή της και έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη, κάτι να γίνει στο δήμο για ν’ αλλάξει μια κατάσταση που όπως θεωρούν «δεν τιμά το δήμο». Έτσι έχει ενεργοποιηθεί μια ομάδα δημοτών που θέλουν να δημιουργήσουν ένα πυρήνα και να διεκδικήσουν το δήμο και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται. Να σημειώσουμε ότι – όπως μας μεταφέρουν άνθρωποι που ήταν κοντά στην παράταξη του δημάρχου – επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση από τον τρόπο που διοικείται ο δήμος.
Μ.Ξ.


Άποψη της οδού Αντίκα. Αρχοντικό Καλούδη, Αρχοντικό Καλεύρα- σημερινή Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης τη δεκαετία του ‘70
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Υποκρισία απ’ όλους
Η ποιότητα ζωής στην πόλη της Ξάνθης – αφήνω τους Περιφερειακούς δήμους εκεί δεν περιγράφεται η κατάσταση- δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Δεν είναι αυτό που λέμε ανθρωποκεντρική αλλά αυτοκινητοκεντρική. Όλα γύρω από το αυτοκίνητο. Ποτέ για τα ποδήλατα, τους πεζούς, την ασφάλεια, την άνεση, την άπλα.
Παντού σ’όλη την πόλη πίεση. Πίεση χώρου, πίεση από τα οχήματα κάθε είδους. Πουθενά, μα πουθενά στην πόλη μας ΔΕΝ μπορεί ο δημότης να κυκλοφορήσει, να περπατήσει ξένοιαστος. Κι εκεί, που υποτίθεται ότι χαρακτηρίστηκε πεζόδρομος (!) κυκλοφορούν δίκυκλα και Ι.Χ. συν τα φορτηγάκια. Κατά τα άλλα, γιορτάζουμε την Κινητικότητα στην πόλη μας. Υποκρίνεται ο δήμος ότι συμμετέχει (με τι άραγε;) οι σύλλογοι επίσης, ενώ γνωρίζουν ότι η πόλη υστερεί σε όλα όσα θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει ή έστω να ξεκινήσουν. Τιμιότερο θα ήταν εκ μέρους όλων, να μην συμμετάσχουν ξανά, πριν ξεκινήσουν ΟΛΑ αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει.
Γ.Δ.


Επιδημία… ανοησίας
Το κίνημα κατά των εμβολίων που ξεκίνησε από κάποιους «έξυπνους» γονείς, είναι η αιτία της επιδημίας ιλαράς που ξέσπασε σ’ ολόκληρη τη χώρα. Όμως το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία και η προστασία του πληθυσμού θα πρέπει να αξιολογείται πιο ψηλά από το δικαίωμα που έχει ο γονιός να αποφασίσει το καλύτερο, κατά τη γνώμη του, για το παιδί του. Αν δεν εμβολιάσεις το παιδί σου παραβιάζεις υγειονομικές διατάξεις για την πρόληψη ασθενειών, ενώ ελέγχεσαι για κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο (αυτά γίνονται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες).
Εδώ συνεχίζουν να ανθίζουν δεισιδαιμονίες, προλήψεις, ανόητοι φόβοι και θεωρίες συνωμοσίας, και μάλιστα σε καιρούς κατά τους οποίους οι άνθρωποι είναι περισσότερο ενημερωμένοι από ποτέ. Συνάμα βέβαια και πιο ευάλωτοι στην ανοησία. Είναι που το ρεύμα της πληροφορίας κουβαλάει μαζί του και τα σκουπίδια. Και όλοι αυτοί ομαδοποιούνται, και στο τέλος πιστεύουν πως έχουν δίκαιο καθώς όλοι γύρω τους συμφωνούν μαζί τους. Ζουν κλεισμένοι στην ίδια φυσαλίδα ανοησίας. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος που έχουν κηρύξει στην αισθητική και στη λογική. Είναι η προαγωγή της ηλιθιότητας ως μέσο επιλογής και αξιολόγησης των πάντων: από τη ψήφο στην κάλπη ως την υγεία των παιδιών. Και έρχονται κάτι στιγμές, λίγες ευτυχώς, που τρέμεις: αισθάνεσαι ότι δεν ζουν ανάμεσα μας, αλλά ζεις εσύ ανάμεσα σε αυτούς.
-Η επιδημία ιλαράς θα αντιμετωπιστεί με φάρμακα, η επιδημία της ανοησίας όμως, δύσκολα…
Κ.Γ.


Ένα λογοπαίγνιο…
Κάποτε οι υπουργοί έλεγαν καμιά φορά τη λέξη «παραιτούμαι». Όχι πια. Κανένας λοιπόν δεν εξεπλάγη με τη στάση του κ. Κουρουμπλή που κάνει «λογοπαίγνια» με την παραίτησή του. Αν δεν καταλάβατε το «λογοπαίγνιο», το διευκρίνισε ο υπουργός: «Πάντα οι παραιτήσεις μας είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού». Ξέροντας καλά ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει διάθεση να απολύσει κανέναν από την εξουσία που τόσο δύσκολα και με τόσες αυταπάτες, κατέκτησε. Δεν κάνει απολύσεις αυτή η κυβέρνηση ούτε δέχεται παραιτήσεις. Αντίθετα, πασχίζει να διορίσει κι άλλους στο Δημόσιο.
Ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα λογοπαίγνιο και έτσι ακριβώς, κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του. Με λογοπαίγνια και συνθήματα. Με ατάκες και μύθους προσαρμοσμένους στη «δημιουργική ασάφεια» των εννοιών. Η χώρα η ίδια μοιάζει πια με λογοπαίγνιο, αφού η εμπιστοσύνη έχει χαθεί από κάθε πολιτική διατύπωση της εξουσίας.
Ας μην έχουμε αυταπάτες. Δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε ένας υπουργός από αυτήν την κυβέρνηση και για κανέναν λόγο. Ο πρώτος που θα το κάνει θα σημάνει ταυτόχρονα και την κατάρρευσή της. Είναι τόσο αρραγές το μέτωπο μπροστά στο κοινό συμφέρον που είναι τελείως ανεδαφικό να περιμένει κανείς ήθος, αξιοπρέπεια και αιδώ από «εξαρτημένους» ανθρώπους. Ο,τι κι αν γίνει, ό τι και να συμβεί κάποιο άλλοθι θα εμφανιστεί για να μεταβιβάσει τις ευθύνες σε άλλους και κυρίως, στους προηγούμενους…
Ζ.Α.


Αδέσποτα παντού!
Αν κάποια στιγμή αποφασίσει να κάνει κανείς καταγραφή της θεματολογίας του τοπικού Τύπου, ίσως το θέμα για το οποίο έχουν γίνει οι πιο πολλές αναφορές στην Ξάνθη είναι τα αδέσποτα. Παρόλα αυτά, είναι ένα θέμα που δεν γίνεται κουραστικό από την επανάληψη αλλά από το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση. Πέρα από τα συνεχή περιστατικά επίθεσης σε πεζούς μέσα στην πόλη από ολόκληρες αγέλες σκύλων που περιφέρονται και έχουν αποκτήσει κυριαρχικά δικαιώματα στις περιοχές που κινούνται, έχουμε πλέον και περιπτώσεις δεσποζόμενων ζώων που έχουν επιθετικές τάσεις, όπως η πρόσφατη επίθεση σε άντρα στην διασταύρωση λίγο πριν την έξοδο από την πόλη. Ο κίνδυνος όμως από τα περιφερόμενα ζώα αφορά ακόμη και τους οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων. Δαγκώματα σε μοτοσυκλετιστές σε στάση στα φανάρια, αλλά και μεγαλόσωμοι σκύλοι που εμφανίζονται μέσα στον δρόμο. Αυτό έπαθε νωρίς το πρωί της Παρασκευής οδηγός λίγο πριν το 8ο χλμ της ορεινής επαρχιακής οδού Ξάνθης-Δράμας, όταν παίρνοντας κανονικά την στροφή, όπως ανέφερε οδηγός του ΚΤΕΛ, συγκρούστηκε με σκύλο που ήταν στο ρεύμα του και εν συνεχεία προσέκρουσε πάνω στο κιγκλίδωμα της γέφυρας χάνοντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Ευτυχώς οι ζημιές ήταν μόνο υλικές και ο οδηγός δεν τραυματίστηκε, πέρα από το σοκ του όλου περιστατικού. Όσοι διασχίζουν το ορεινό οδικό δίκτυο του νομού σίγουρα θα έχουν συναντήσει ομάδες αδέσποτων σκύλων κυρίως στα μέρη αναψυχής που είχε κατασκευάσει το Δασαρχείο. Κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει.
Χ.Δ.


Αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ξάνθη
Αυτό τον προβληματισμό εξέφρασε ο Νίκος Ανταμπούφης στην συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο χώρο της Αμερικανικής Γωνιάς. Και το θέμα αφορούσε ακριβώς την Αμερικανική Γωνιά που λειτουργεί 14 χρόνια σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης. Συγκεκριμένα την καθιερωμένη αποδοχή δωρεάς της Αμερικανικής Πρεσβείας για τα προγράμματα και τα λειτουργικά έξοδα της Γωνιάς. Ο κ. Ανταμπούφης στάθηκε σε μία φράση της αμερικανικής πρότασης χορηγίας, η οποία έκανε λόγο για Έλληνες κατοίκους και μειονότητες ως δικαιούχους των προγραμμάτων που υλοποιεί. Τόνισε βέβαια ότι εθνικιστικές φωνές δεν ακούει κανείς από τον ίδιο, ωστόσο είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν να συνομιλούν με συγκεκριμένα ακροατήρια και ομάδες στην περιοχή, οπότε δεν θα έπρεπε και ο δήμος να γίνει αγωγός ενός τέτοιου πολιτικού σκεπτικού και στόχευσης. Ο Πασχάλης Λύρατζης τον καθησύχασε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν φάνηκε να υπάρχει κάτι πίσω από τις πράξεις των Αμερικανών, αφού δεν έχουν ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα, οπότε το ΔΣ αποδέχθηκε την δωρεά μερικών δεκάδων χιλιάδων δολλαρίων.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…