Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Μπριτζ: Το άθλημα που παίζεται με… τράπουλα στεγάστηκε και επίσημα στην Ξάνθη

Μπριτζ: Το άθλημα που παίζεται με… τράπουλα στεγάστηκε και επίσημα στην Ξάνθη

0
fex-bridge

Ξεκίνησε πέρσι μέσω του Ομίλου Αγωνιστικού Μπριτζ Ξάνθης-ΦΕΞ και φέτος στοχεύει σε μεγαλύτερη διάδοση στο κοινό

«Είναι ένα άθλημα που χρειάζεται στρατηγική και συνεργασία χωρίς να βασίζεται στην τύχη»

Μπορεί ένα παιχνίδι με τράπουλα να αποτελεί «άθλημα» και μάλιστα να είναι το μαζικότερο στον κόσμο; Κι όμως το «Μπριτζ» με εκατομμύρια φανατικούς παίκτες ανά την υφήλιο, έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες δεδομένου ότι διεξάγονται αγώνες που ξεπερνούν σε συμμετοχή τους 100.000 παίκτες! Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν εγγεγραμμένοι σε σωματεία πάνω από 1.000.000 παίκτες σε 120 περίπου χώρες, ανάμεσα τους όλες οι ευρωπαϊκές και μαζί η Ελλάδα, όπου το αγωνιστικό Μπριτζ – με ρίζες από την Αγγλία του 19ου αιώνα – έχει αναγνωρισθεί επίσημα από τη Γ.Γ. Αθλητισμού το 1975 μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ, ως πνευματικό άθλημα και σύμφωνα με την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία «Το παίγνιο “μπριτζ” περιλαμβάνεται στα “τεχνικά παιγνίδια” με παιγνιόχαρτα (τράπουλα) και συνεπώς δεν διώκεται».

Στην Ξάνθη υπήρχαν (και υπάρχουν) αρκετοί φίλοι του Μπριτζ το οποίο έπαιζαν κυρίως σε μικρές λέσχες ή σε σπίτια, όμως πλέον εδώ και ένα χρόνο περίπου, λειτουργεί τμήμα Μπριτζ, από τον Όμιλο Αγωνιστικού Μπριτζ Ξάνθης – ΦΕΞ, και ήδη αρκετοί συμπολίτες μας έχουν δείξει ενδιαφέρον για να μάθουν και να εξασκηθούν επάνω σε αυτό. Το «Ε» συνάντησε τον προπονητή του αθλήματος Μπριτζ στην Ξάνθη κ. Κύρο Πασσά ο οποίος έκανε ένα μίνι απολογισμό των δράσεων, παραθέτοντας χρήσιμες πληροφορίες για το επιτραπέζιο σπορ.

Συνοπτικά να αναφέρουμε πως το μπριτζ παίζεται από 4 παίκτες με μία κανονική τράπουλα των 52 φύλλων, η οποία μοιράζεται ισόποσα (από 13 φύλλα) στον κάθε ένα με τους παίκτες οι οποίοι κάθονται απέναντι να αποτελούν ζευγάρι.

Το παιχνίδι συγγενεύει με την πρέφα και το μπουρλότ ή μπιλότ, είναι δηλαδή ένα παιχνίδι βασισμένο σε μπάζες οι οποίες ονομάζονται λεβέ. Στη συνέντευξη ο κ. Πασσάς τόνισε:

«Ε»: Το Μπριτζ αν και παίζεται με τράπουλα δεν θεωρείται ¨χαρτοπαίγνιο¨ αλλά άθλημα. Πως προκύπτει αυτός ο διαχωρισμός;

Κ.Π.: «Το Μπριτζ είναι ο ¨εχθρός¨ του χαρτοπαίγνιου. Όποιος μάθει Μπριτζ θα τον συναρπάσει τόσο πολύ που θα ασχολείται μόνο με αυτό και δεν θα παίζει κανένα άλλο παιχνίδι τράπουλας. Το ίδιο έπαθα κι εγώ πριν περίπου 35 χρόνια όταν ξεκίνησα την ενασχόληση μου με αυτό».

«Ε» Τι δεξιότητες χρειάζονται για να παίξει κάποιος Μπριτζ; Είναι εύκολο ως παιχνίδι/άθλημα;

Κ.Π.: «Το αγωνιστικό Μπριτζ είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, τακτικής και κυρίως συνεργασίας ενώ δεν είναι από τα σπορ που χρειάζονται αυτό που λέμε τύχη όπως σε άλλα παιχνίδια με τράπουλα. Παίζεται αποκλειστικά με τέσσερα άτομα σε ζευγάρια, όμως υπάρχουν και αγώνες ομάδων όπου μία ομάδα μπορεί να έχει 6 άτομα και στα ημίχρονα να αλλάζουν τα ζευγάρια ώστε να ξεκουράζονται. Δεν θα έλεγα ότι μαθαίνεται τόσο εύκολα, όμως όταν κάποιος δείξει υπομονή στο να μάθει, στη συνέχεια τον συναρπάζει τόσο πολύ που γίνεται φανατικός παίκτης».

«Ε»: Πόση ώρα διαρκεί μία παρτίδα Μπριτζ;

Κ.Π.: «Ένας αγώνας με 24 μοιρασιές διαρκεί περίπου 3 ώρες. Όμως δεν είναι 3 ώρες συνεχόμενες, υπάρχουν και «νεκρά» διαστήματα, όπου οι συμπαίκτες συζητούν, κοινωνικοποιούνται, γνωρίζονται μεταξύ τους και ανταλλάσουν απόψεις. Και λόγω του ότι είναι ένα σπορ που χρειάζεται σκέψη και μυαλό, κάποιος μπορεί να γνωρίσει πολύ και ενδιαφέρον κόσμο, έξυπνους και ενδιαφέροντες ανθρώπους».

«Ε»: Πόσο καιρό λειτουργεί το τμήμα Μπριτζ Ξάνθης-ΦΕΞ και πόσες ¨προπονήσεις¨ γίνονται;

Κ.Π.: «Φέτος θα είναι η 2η χρονιά. Έχουμε περίπου 12-14 μέλη, φιλοδοξούμε να φτάσουμε τα 30, όμως μόλις φτάσουμε στα 20 και πλέον μέλη θα καθιερώσουμε τουλάχιστον έναν αγώνα σε εβδομαδιαία βάση. Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου είναι πάρα πολύ ωραίες, φιλοξενούμαστε σε έναν πάρα πολύ όμορφο χώρο (Πλάτωνος 27) και μαζευόμαστε συνήθως Δευτέρα και Τετάρτη, φτιάχνουμε δύο τραπέζια και παίζουμε. Τα μαθήματα στοιχίζουν περίπου 20 Ευρώ το μήνα, κάθε μήνα γίνονται τέσσερα και πλέον τρίωρα μαθήματα, οπότε το κόστος αναλογεί περίπου 5 Ευρώ για κάθε τρίωρο μάθημα και όταν παίζει σε αγώνες υπάρχει η συμμετοχή που κυμαίνεται από 3 – 5 Ευρώ, γενικά δεν θεωρείται ένα ακριβό σπορ».

«Ε»: Προγραμματίζετε κάποιες δράσεις για τη διάδοση και προώθηση του Μπριτζ στην Ξάνθη;

Κ.Π.: «Μόλις γίνει ο Όμιλος και επισημοποιηθεί σκοπεύουμε να διοργανώσουμε και κάποιους αγώνες που θα απευθύνονται σε παίκτες όχι μόνο από την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά απ’ όλη την Ελλάδα., όπως τώρα πηγαίνουμε σε αγώνες στη Δράμα ή κοντινές πόλεις. Γενικά δείχνει ενδιαφέρον ο κόσμος. Πανελλαδικά η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ έχει αρκετά μέλη, συγκριτικά και με το με το πώς ήταν πριν περίπου 20 χρόνια. Τώρα κοντεύει γύρω στις 5000 μέλη, ενώ φέτος η Ομοσπονδία έχει πάρει άδεια για να παρουσιάσει το Μπριτζ στα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Η Εθνική Ελλάδας αποτελούμενη από νεαρούς παίκτες, με τον μεγαλύτερο να είναι 45 ετών βγήκε φέτος 2η στο Πανευρωπαϊκό για πρώτη φορά στην ιστορία της σημειώνοντας μία εξαιρετική επίδοση».

«Ε»: Τι οφέλη έχει η ενασχόληση με το Μπριτζ σε έναν παίκτη;

Κ.Π.: «Αυτοί που παίζουν Μπριτζ στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι σχεδόν κανένας δεν παθαίνει Αλτσχάιμερ και αυτό επειδή «ακονίζει» φοβερά το μυαλό. Στα 35 χρόνια που παίζω έχω δει παίκτες και παίκτριες ακόμη και 90 ετών που παίζουν εξαιρετικά. Πέρα από αυτό προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας».

Τι είναι το Μπριτζ;

Το Μπριτζ είναι το δημοφιλέστερο πνευματικό παιχνίδι σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα σε Bridge Whist και στη συνέχεια σε Auction Bridge και Bridge Plafond. Τελικά, στα μέσα της δεκαετίας 1920 – 1930, τέθηκαν, από τον Αμερικανό Harold S. Vanderbilt, οι κανόνες του Contract Bridge, που – με πολύ μικρές αλλαγές – είναι και αυτό που παίζεται και σήμερα στα σπίτια από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Πολύ γρήγορα, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας και πάνω στις βάσεις του Contract Bridge, δημιουργήθηκε το Αγωνιστικό (Duplicate) Μπριτζ που γνώρισε αμέσως μεγάλη ανάπτυξη, πρώτα στην Αμερική, μετά στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και μετέτρεψε, στην ουσία, το Μπριτζ από παιγνίδι σε πνευματικό άθλημα.

Σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (WBF) αριθμεί 113 χώρες – μέλη και πάνω από 1.000.000 αθλητές αγωνιστικού Μπριτζ. Στη δύναμη της, όπως και στη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EBL), που υπάγεται στην Παγκόσμια και είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό αθλητών, ανήκουν όλες –ανεξαιρέτως – οι χώρες της Ευρώπης. Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία διοργανώνει την Ολυμπιάδα του Μπριτζ, όπως και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα και Κύπελλα κάθε είδους: Open, Γυναικών, Μικτό, Νέων, Νεανίδων, Βετεράνων, Μαθητών κλπ. Ανάλογα πρωταθλήματα διοργανώνονται από τις υπαγόμενες σε αυτήν Ομοσπονδίες.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) ιδρύθηκε το 1965 με αρχική δύναμη 3 σωματεία – μέλη και μερικές δεκάδες αθλητές. Το 1975 το αγωνιστικό Μπριτζ αναγνωρίστηκε με νόμο σαν πνευματικό άθλημα, υπαγόμενο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έκτοτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και σήμερα αριθμεί συνολικά 58 σωματεία – μέλη σε όλη την Ελλάδα (23 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και 35 σε όλη την υπόλοιπη χώρα) και περισσότερους από 4.500 ενεργούς αθλητές. Διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος πρωταθλημάτων ενώ εκπροσωπείται, με τις εθνικές ομάδες, στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του εξωτερικού*.

* Με στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΜ (www.hellasbridge.org).

** Τα νέα τμήματα μαθημάτων αγωνιστικού μπριτζ για αρχάριους ξεκινάνε στις 02 Οκτωβρίου 2017, στις 20:00, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αγωνιστικού Μπριτζ Ξάνθης – ΦΕΞ, Πλάτωνος 27 Πολυχώρος ΦΕΞ.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλ. 6945808255 (Κύρος Πασσάς) και 2541025421 (ΦΕΞ).

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τρίτη στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα η Στέλλα Ορφανίδη του ΑΠΟΦΚΑ

Εξασφάλισε την είσοδό της στο Πανεπιστήμιο αν και μαθήτρια της 1ης Λυκείου Μία μεγάλη επιτ…