Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αντιδράσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

Αντιδράσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

0
akinita plistiriasmoi2

Παρότι υφίσταται το νομικό πλαίσιο και τυπικά είναι σε ισχύ, δεν έχει γίνει ακόμη κανένας πλειστηριασμός μετά και τις ανησυχίες που εκφράζουν συμβολαιογράφοι για τον τρόπο διεξαγωγής

Χρ. Τερζίδης: «Υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά την διαχείριση μέσω της πλατφόρμας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται ο ‘’παραδοσιακός’’ τρόπος πλειστηριασμού»

Μετά τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί σε αρκετά Ειρηνοδικεία για την ματαίωση πλειστηριασμών κατοικιών, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φάνταζε ως μία λύση τόσο για τους συμβολαιογράφους, όσο και για τους επισπεύδοντες (π.χ. τράπεζες). Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκίνησε πιλοτικά να λειτουργεί εντός του καλοκαιριού και παρά την αρχική πρόθεση για κανονική λειτουργία από τον Αύγουστο, επί της ουσίας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να εφαρμόζεται. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου υφίσταται το νομικό πλαίσιο, αλλά μέχρι στιγμής ο μόνος συμβολαιογραφικός σύλλογος που έχει διασυνδεθεί με το σύστημα είναι αυτός των Αθηνών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποιος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βάσει της προεργασίας που έχει γίνει πρακτικά οι πρώτοι πλειστηριασμοί αναμένονται μετά το τέλος Νοεμβρίου. Στο «Ε» μίλησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, Χρήστος Τερζίδης, αναφορικά με τις αντιδράσεις και επιφυλάξεις των συμβολαιογράφων και τα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μόνο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα

terzidisΌπως ανέφερε ο κ. Τερζίδης, παρότι τυπικά το νομικό πλαίσιο υφίσταται, κανένας Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, πλην του Συλλόγου Αθηνών, δεν έχει συμβληθεί με το λογισμικό της εταιρείας που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών. Οι Σύλλογοι που εξέφρασαν αντιρρήσεις δεν συμμετείχαν στην δημιουργία του λογισμικού, εκφράζοντας αντιρρήσεις και ανησυχίες στην χρήση των στοιχείων που παρέχονται, όπως και στην διασφάλιση της πραγματικής βούλησης του υπερθεματιστή, ο οποίος εφόσον δεν υπάρχει φυσική παρουσία και προσωπική επαφή με τον συμβολαιογράφο μπορεί να μην έχει την στιγμή της διαδικασίας δικαιοπρατική ικανότητα είτε η πράξη του να αποτελεί προϊόν πλάνης ή απειλής. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα για σύγκριση των πλειστηριασμών όπως γίνονται μέχρι σήμερα σε σχέση με την ηλεκτρονική διαδικασία. Υπάρχουν αρκετά νομικά κενά, που αφήνουν την διαδικασία ευπρόσβλητη, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μέριμνα να λυθούν», δήλωσε ο κ. Τερζίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ‘’παραδοσιακή’’ διαδικασία πλειστηριασμού ισχύει και λογικά θα συνεχίσει να ισχύει: «Είναι επιλογή του επισπεύδοντα να επιλέξει τον τρόπο πλειστηριασμού. Σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, μετά και την άρνηση συμμετοχής των περισσοτέρων συλλόγων στην πλατφόρμα, αν υπάρξει ανάθεση για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό εκτός Αθηνών, δίνεται η δυνατότητα χρήσης του συστήματος μέσω άλλου συλλόγου, στην παρούσα φάση του συλλόγου Αθηνών».

Σε περιπτώσεις ‘’στρατηγικών’’ κακοπληρωτών καταφεύγουν οι τράπεζες σε πλειστηριασμό

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων αφορούν τους ‘’στρατηγικούς’’ κακοπληρωτές, αυτούς που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν, σε βάρος των τραπεζών και τελικά σε βάρος όσων πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η λάθος ερμηνεία του νόμου για αποφυγή του πλειστηριασμού μέχρι κάποιο όριο οφειλών (νόμος Κατσέλη) δημιούργησε την λανθασμένη εντύπωση της παραγραφής των οφειλών, ενώ προοριζόταν για να δοθεί χρονικό περιθώριο στους δανειολήπτες, και την αντίδραση απέναντι στους πλειστηριασμούς. Με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό συνεχίζουν να προστατεύονται όσα και πριν, καθώς διατηρούνται όλες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει λάβει ένας δανειολήπτης. Η κατοχύρωση του δανειολήπτη είναι ο νόμος που δεν επιτρέπει να γίνει πλειστηριασμός πριν περάσουν 7 μήνες από την κατάσχεση, ενώ έχει προηγηθεί ένα εύλογο διάστημα προσπάθειας ρύθμισης της οφειλής.

Η κρίση του δικαστηρίου μπορεί να προστατέψει την πρώτη κατοικία σε περίπτωση που όντως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το δάνειο, ενώ πολλές αιτήσεις απορρίπτονται, κυρίως αναφορικά με πολυτελείς κατοικίες ή δανειολήπτες με οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής. Η εικόνα στην αγορά ακινήτων δεν παρέχει κίνητρα στις τράπεζες να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών και των χαμηλής αξίας ακινήτων, τα οποία ακόμη και αν αποκτηθούν σε χαμηλή αξία, δεν είναι εύκολο να πουληθούν, ώστε η τράπεζα να εισπράξει έστω μέρος των οφειλόμενων από το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…