Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θέλουν κι άλλα αιολικά στα καμένα του Εβρου

Θέλουν κι άλλα αιολικά στα καμένα του Εβρου

0

Έντονες αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις


Απτόητες και παρά την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και την υποβάθμιση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν τον μισό Εβρο, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και κατά τα λεγόμενά τους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, δεν φαίνεται να επηρεάζονται διόλου σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό τους για νέα έργα, καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Όπως αναφέρει η Ορνιθολογική, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία-ενεργειακός «κολοσσός» ENEL Green Power Hellas, η οποία θεώρησε απόλυτα φυσιολογικό να υποβάλει φάκελο αδειοδότησης για αιολικό 93 MW (15 ανεμογεννήτριες ύψους 220 μέτρων) στη θέση Τυχερό (παραποτάμια περιοχή του ποταμού Έβρου μεταξύ των οικισμών Τυχερού και Κορνοφωλιάς), σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή μόλις 20 ημέρες αφού είχε σβήσει η πυρκαγιά που κατέκαψε ένα τεράστιο μέρος του Εθνικού Πάρκου!

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο φάκελος αδειοδότησης δεν περιλάμβανε καν την εξειδικευμένη μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), η οποία απαιτείται από τη νομοθεσία ακόμα και για έργα εκτός περιοχών Natura, που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη της περιοχής. Και ενώ αυτή η σημαντική παράλειψη επισημάνθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ) στη δημόσια διαβούλευση για το έργο, αντί η εταιρεία να φροντίσει να ακολουθήσει την τυπική και ορθά περιβαλλοντική διαδικασία, υπέβαλε νεότερο υπόμνημα προσπαθώντας να κάνει το μαύρο… άσπρο και να πείσει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ΕΟΑ, την ώρα που στον Εβρο, λόγω της τεράστιας σημασίας της περιοχής για τους γύπες και τα αρπακτικά, έχουν υποβληθεί ΕΟΑ ακόμα και για έργα που απείχαν έως και 5 χιλιόμετρα από τα όρια περιοχών Natura.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου το ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει πως με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες στην πληγείσα από την πυρκαγιά δασική περιοχή του Έβρου. «Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ορνιθολογική υπέβαλε σχολιασμό στη σχετική διαβούλευση, όμως δεν εστιάζει στον σχολιασμό της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, καθώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως νομιμοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά ακριβώς στο γεγονός ότι οι αδειοδοτικές διαδικασίες έργων στον Εβρο συνεχίζονται κανονικότατα, σαν να μη συνέβη τίποτα από τα δραματικά γεγονότα που βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι. «Κατά τη γνώμη μας, για τέτοιες περιπτώσεις έργων και σε αυτή την κρίσιμη για το οικοσύστημα του Εβρου συγκυρία, δεν απαιτείται ούτε τεκμηρίωση ούτε παράθεση άλλων στοιχείων, αλλά μόνο στοιχειώδης περιβαλλοντική ευαισθησία», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη καταγγελία είχε προχωρήσει η Ορνιθολογική και για άλλους δύο αιολικούς σταθμούς της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΒΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», που αδειοδοτήθηκαν σε λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή Natura «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Πληροφορίες από ΕΦ.ΣΥΝ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…