Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντί των συμβολαιογράφων σε γραμματείς των δικαστηρίων και δικηγόρους η αποδοχή κληρονομιάς

Αντί των συμβολαιογράφων σε γραμματείς των δικαστηρίων και δικηγόρους η αποδοχή κληρονομιάς

0

Με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε – Πραγματοποίησαν πανελλαδική αποχή την Πέμπτη

 

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης Χ. Τερζίδης

 

 

«Πνέουν τα μένεα», οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας με το νέο νομοσχέδιο  που τους αφαιρεί ένα βασικό κομμάτι της ύλης που έχουν ανέκαθεν την αποκλειστική διαχείριση, στην διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία  ανατίθεται η σύνταξη εκθέσεων αποδοχής κληρονομιάς στις Γραμματείες των Δικαστηρίων με την παράσταση δικηγόρων. Για το λόγο αυτό οι συμβολαιογράφοι την Πέμπτη κήρυξαν πανελλήνια αποχή από  τα καθήκοντά τους.

Χάνουν την αποδοχή κληρονομιάς οι συμβολαιογράφοι

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης: «Οι αποδοχές κληρονομιάς ήταν ανέκαθεν αποκλειστική ύλη των συμβολαιογράφων και όχι λόγω εύνοιας στον κλάδο αλλά γιατί ο νόμος απαιτεί η αποδοχή να είναι δημόσιο έγγραφο και μόνο οι συμβολαιογράφοι συντάσσουν δημόσιο έγγραφο. Η σύνταξη δημόσιου εγγράφου απαιτεί γνώση και ευθύνη και εμείς τόσα χρόνια έχουμε αποκτήσει εξειδίκευση σ’ αυτό», σημειώνει ο κ. Τερζίδης αναφέροντας έναν μόνο από τους λόγους που είναι αντίθετοι οι συμβολαιογράφοι με το νομοσχέδιο αυτό.

Μεγαλύτερη συμφόρηση στα δικαστήρια με την νέα διάταξη

Επισημαίνεται ότι  ένας από τους στόχους των διατάξεων αυτών είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων: «Με το να μεταφέρεις αρμοδιότητα κάποιου άλλου κλάδου στις γραμματείες και στους δικηγόρους επιτυγχάνεις της αποσυμφόρησης; Αντίθετα τους επιφορτίζεις με επιπλέον εργασία από αυτή που έχουν στην διεκπεραίωση των δικών. Συνεπώς δεν έχουμε αποσυμφόρηση, έχουμε συμφόρηση των δικαστηρίων, διότι μια ύλη η οποία ανήκε σε έναν επαγγελματικό κλάδο, ο οποίος άξια την υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια,  έρχεται και ουσιαστικά την  φορτώνει στις γραμματείες των δικαστηρίων, οι οποίοι θα εκλείψουν από τις λοιπές αρμοδιότητές τους».

Δεν ωφελούνται οι πολίτες, υποστηρίζουν οι συμβολαιογράφοι

Συνεχίζοντας την έκθεση των επιχειρημάτων που αποτελούν τον αντίλογο των συμβολαιογράφων στο νομοσχέδιο ο κ. Τερζίδης αναφέρθηκε στο τρίτο επιχείρημα που ουσιαστικά θέτει εν κινδύνω να απολεσθεί φορολογητέα ύλη και άρα εσόδων για το κράτος λόγω μη εξειδίκευσης των γραμματέων και των δικηγόρων στις τροποιητικές του ΕΝΦΙΑ και στους ελέγχους στο Ε9 τις οποίες διεκπεραιώνουν οι συμβολαιογράφοι και ελέγχει η ΑΑΔΕ: «Οι συμβολαιογράφοι έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία που δεν την έχουν οι δικηγόροι. Θα υπάρξει διακινδύνευση απώλειας φορολογητέας ύλης. Ας δούμε όμως κατά πόσο ωφελούνται οι πολίτες. Εμείς έχουμε την αναλογική αμοιβή με βάση της αξία της ιδιοκτησίας και την πάγια αμοιβή. Σ΄αυτή εντάσσεται η αποδοχή κληρονομιάς και το κόστος είναι χαμηλό, παρότι η διαδικασία είναι δύσκολη. Με την νέα διάταξη η αμοιβή θα είναι διαβαθμισμένη με βάση την αξία της κληρονομιάς κι αυτό δεν είναι προς όφελος των πολιτών».

Τέλος ο κ. Τερζίδης θέτει ως επιχείρημα και την ασφάλεια των συναλλαγή ακινήτων υποστηρίζοντας πως αυτή είναι διασφαλισμένη με τους συμβολαιογράφους που έχουν πείρα και εξειδίκευση και πως το ίδιο δεν υφίσταται με τους δικηγόρους: «Πιστεύουμε πως θα υπάρξει διασάλευση της ασφάλειας των συναλλαγών. Σε  κάθε περίπτωση θεωρούμε πως πρόκειται για μεγάλο ολίσθημα. Ο κλάδος μας είναι αποφασισμένος να αντιδράσει και με άλλους τρόπους». Κλείνοντας ο κ. Τερζίδης άφησε υπόνοιες ότι οι διατάξεις αυτές είναι προϊόν πίεσης από μεγάλη επαγγελματική ομάδα. Κι ο νοών νοείτω…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…