Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Αναπάντεχη ένεση στον ΕΦΚΑ από τους χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους

Αναπάντεχη ένεση στον ΕΦΚΑ από τους χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους

0

75.000 δήλωσαν το πρώτο 4μηνο απασχόληση


Θετικό πρόσημο βάζει στα έσοδά του ο ΕΦΚΑ από τους συνταξιούχους που δήλωσαν στο πρώτο 4μηνο του 2024 την απασχόλησή τους και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αγγίζουν τους 75.000.

Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη ενεργοποιεί το δεύτερο από τα τρία σενάρια που είχαν επεξεργαστεί στο υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το οποίο αν οι συνταξιούχοι που θα δηλώσουν απασχόληση είναι διπλάσιοι από όσους δήλωναν εργασία με το παλιό καθεστώς, τότε τα έσοδα του ΕΦΚΑ μαζί με τους φόρους εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν κατά 42,5 εκατ. ευρώ ως 201 εκατ. ευρώ.

Με τον νέο νόμο (5078/2023) μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους 75.000 συνταξιούχοι ενώ με το προηγούμενο καθεστώς δήλωναν απασχόληση μόνον 35.000 συνταξιούχοι.

Υπάρχει δηλαδή πάνω από 100% αύξηση στους συνταξιούχους που δήλωσαν την εργασία τους ενώ πριν προφανώς ο περισσότεροι το έκρυβαν γιατί αν το δήλωναν θα τους κοβόταν το 30% της σύνταξης. Με τον νέο νόμο η ποινή στη σύνταξη καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε  από έναν έξτρα πόρο 10% επί του μισθού που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους, (αν είναι μισθωτοί) ενώ οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν ως έξτρα πόρο τη μισή ασφαλιστική εισφορά από τον κλάδο σύνταξης.

Το δεύτερο από τα τρία σενάρια που είχε κάνει η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου και τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνόδευε τη σχετική διάταξη νόμου, αναφέρει ότι αν διπλασιαστούν οι συνταξιούχοι που θα δηλώνουν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ, τα ετήσια έσοδα του θα αυξηθούν από 42,5 εκατ. ευρώ ως 201 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη απόκλιση στην κλίμακα της αύξησης των εσόδων (από 42,5 εκατ. ως 201 εκατ. ευρώ) έχει να κάνει με την παράμετρο του εισοδήματος που κερδίζουν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους. Με χαμηλό εισόδημα το κέρδος στα έσοδα του ΕΦΚΑ υπολογίζεται στα 42,5 εκατ. ευρώ ενώ με μεγαλύτερο εισόδημα φτάνει στα 201 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…