ΣΧΟΛΙΑ 30/01/2017

0
basilias xanthi 1936

Σε αναμονή πάλι

Το συνηθίσαμε πλέον. Το μάθαμε και μας είναι γνωστή η εξέλιξη. Διαπραγμάτευση που συνεχίζεται και ο θεός να βάλει το χέρι του για τις εξελίξεις. αν κι αυτός, τόσες φορές που έσωσε αυτή τη χώρα, θα έχει αγανακτήσει πλέον και δε θα θέλει ούτε να μας δει ούτε να μας ακούσει. Στο Γιούρογκρουπ λοιπόν πήγαμε, είπαμε τα δικά μας, μας άκουσαν προβληματισμένοι και με σαρδόνιο χαμόγελο μας έστειλαν πίσω (τους εκπρόσωπούς μας) και μας είπαν απλά και σοβαρά, «προσπαθήστε κι άλλο, πάρτε αποφάσεις, υλοποιήστε ό,τι υπογράφετε και σοβαρευτείτε». Κι έτσι ‘’υπερήφανοι εμείς και έξυπνοι ως συνήθως’’ φάγαμε τη χυλόπιτα και με κατεβασμένο το κεφάλι γυρίσαμε πίσω βρίζοντας (αφού φύγαμε βέβαια) τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, τον Σόιμπλε (αυτόν μονίμως φταίει δε φταίει) και όλους τους υπόλοιπους. Μάλιστα, επαινέσαμε τη δική μας δυναμική και υπερήφανη στάση στη διαπραγμάτευση!

– Έτερον ουδέν διότι η θλίψη αρκεί γι’ αυτό το κατάντημα που τελειωμό δεν έχει, χρόνια τώρα.

Γ. Δ.

Αδιαφορία

Περισσότερο έντονες ήταν οι τηλεφωνικές διαμαρτυρίες συμπολιτών τη φορά αυτή. Αιτία το γεγονός πως παρά τον σχολιασμό της στήλης για την καταπάτηση των πεζόδρομων από ΙΧ και δίκυκλα, η αδιαφορία της δημοτικής αρχής συνεχίζεται. Κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ οι πεζόδρομοι (αυτοί που τέλος πάντων υπάρχουν…) μεταβάλλονται σε υπαίθρια πάρκινγκ. Μάλιστα από το σούρτα φέρτα των τροχοφόρων έχουν δημιουργήσει ζημιές που για την αποκατάστασή τους θα πληρώσουν πάλι οι δημότες.

Κάποιες συγγνώμες δεν πρέπει να σπανίζουν

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στο facebook επέλεξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, να ζητήσει συγγνώμη από τον Εβραϊκό λαό για τη στάση ανοχής που είχε δείξει απέναντι σε αντισημιτικές απόψεις στο παρελθόν. Η ανάρτηση του βουλευτή έγινε την Παρασκευή με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. «Με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιθυμώ να αποσαφηνίσω την ξεκάθαρη θέση μου σχετικά με τις απόψεις μου για τον αντισημιτισμό που αποτελεί καίρια απειλή κατά του Εβραϊκού λαού και πλήγμα στις αξίες της Δημοκρατίας μας και του Δυτικού πολιτισμού. Στο παρελθόν είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους εβραίους συμπατριώτες μου και γι’ αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα. Ακόμα περισσότερο λυπάμαι που υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλεύρη», έγραψε μεταξύ άλλων. Και επειδή δεν έχουν μόνο οι πολιτικοί παιδευτικό ρόλο για την κοινωνία, αλλά και η κοινωνία για τους πολιτικούς, η απόρριψη της δημόσιας δήλωσης συγγνώμης με κυνισμό, στέλνει μήνυμα και για άλλους πολιτικούς, ότι δεν είναι δεκτή η συγγνώμη τους και η διαδικασία αναστοχασμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος βγήκε και είπε συγγνώμη ξαφνικά θα τον αγαπήσουμε ή θα τον ψηφίσουμε. Βλέποντας όμως τα ‘’ψεκασμένα’’ σχόλια στη συγγνώμη του: «υποτάχθηκες στο Εβραϊκό λόμπι» κλπ, η χρησιμότητά της γίνεται φανερή, όπως και το ότι πρέπει να γίνει δουλειά για να ξεριζωθεί ο αντισημιτισμός στη χώρα μας.

Χ.Δ.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Taxibeat σημειώσατε 2

Πριν από πολλά χρόνια ο Στέφανος Μάνος είχε πει ότι τα τρένα στην Ελλάδα είναι σε τόσο οικτρή οικονομική κατάσταση, που συμφέρει καλύτερα να πληρώνεις όλους τους επιβάτες να πάνε στον προορισμό τους με ταξί. Αυτές τις μέρες μια ηλεκτρονική εφαρμογή για ταξί, το Taxibeat, πουλιέται όσο πουλήθηκε ολόκληρη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λίγες μέρες νωρίτερα. Παρότι δεν έχουν δοθεί ακόμη τα ακριβή στοιχεία της εξαγοράς, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 43 περίπου εκατ. ευρώ για μια από τις πιο ισχυρές ελληνικές startups των τελευταίων ετών, την στιγμή που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταβιβάστηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ. Το Taxibeat εξαγόρασε ο γερμανικός κολοσσός της αυτοκίνησης Daimler, εταιρεία η οποία παράγει και εμπορεύεται το σήμα της Mercedez Benz παγκοσμίως. Μια εφαρμογή που φέρνει κοντά πελάτη και οδηγό ταξί, αφού εντοπίζει το πλησιέστερο και επικοινωνεί, με δυνατότητα βαθμολόγησης και κριτικής. Αυτή τη στιγμή οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο taxibeat υπερβαίνουν τους 800.000 και αριθμεί περισσότερους από 15.000 συνεργαζόμενους οδηγούς. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, η εταιρεία «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 180%, καταγράφοντας πολλαπλάσιο αριθμό διαδρομών χρόνο με το χρόνο. Κρατική ΔΕΚΟ – καινοτομία, σημειώσατε 2.

Χ.Δ.

Καλά τα νέα για το νοσοκομείο μας

Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες του διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης κ Αχιλλέα Γερόπουλου. Μετά το νοικοκύρεμα που έκανε εξοφλώντας τις οφειλές προς τους προμηθευτές, “τσιμπάει» τώρα και 2,3 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για ανανέωση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Επίσης –όπως πληροφορήθηκα – έχει σχέδια επί χάρτου, προς το παρόν, για επέκταση του νοσοκομείου. Και στο κρίσιμο ζήτημα αυτό της στελέχωσης, έγινε μια ουσιαστική προσπάθεια και από τους τοπικούς βουλευτές και έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα, προβλήματα υπάρχουν ωστόσο αντιμετωπίζονται και δεν παρατηρούνται σημαντικές αρρυθμίες όπως άλλοτε, γεγονός άλλωστε που διαπιστώνουν οι πολίτες.

Μ.Ξ.

Μέγας συνωστισμός για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Η προοπτική εξουσίας με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς στη ΝΔ για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Κι αυτό βέβαια ενισχύεται όσο περνάει ο καιρός και εκλογές δεν γίνονται παρά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που το ζητάει κάθε φορά που μιλάει. Κι ο φόβος όλων των εν δυνάμει μνηστήρων είναι μη γίνουν πριν τον Μάρτιο γιατί τότε θα γίνουν με λίστα, οπότε το πιθανότερο είναι κάποιοι να είναι οι νεροκουβαλητές κάποιων άλλων και δη των «ΕΚΛΕΚΤΏΝ» του προέδρου. Και μιας και μιλάμε γι αυτούς, άκουσα ότι «εκλεκτός» θεωρείται ο Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος. Υπάρχει βέβαια και ο Αλέκος Κοντός που για κάποιους θεωρείται σταθερή αξία. Αλλά και ο Δημήτρης Σαλτούρος, όμως το γεγονός ότι έχει ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ ως πρώην βουλευτής Ξάνθης, του μειώνει τις πιθανότητες. Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαίρη Τσιακίρογλου έχει πιθανότητες να πάρει την θέση της κας Ανδρέου καθώς έχει ταυτιστεί με το Σαμαρικό μπλοκ και θα κρατηθούν ισορροπίες. Σ’ ότι αφορά τους μειονοτικούς εκεί θα γίνει «σφαγή» καθώς υπάρχουν επίσης πολλοί μνηστήρες και σίγουρα θα βάλει το χεράκι της η αδελφή Ντόρα…

Αυτά τα νέα με τα σημερινά δεδομένα…

Μ.Ξ.

Πώς κρίθηκε

Απόφαση σταθμό, την οποία καλωσόρισε η Ευρώπη, αποτέλεσε η μη έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν και είναι σημαντικό να το τονίσουμε, ο Άρειος Πάγος δεν έκρινε αν οι «8» είναι προδότες ή αν δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα, όπως οι ίδιοι διατείνονται. Η ελληνική Δικαιοσύνη μελέτησε και έκρινε κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί σε αυτούς μία δίκαιη δίκη και θα αποφευχθούν τα βασανιστήρια και απεφάνθη ότι τέτοια εγγύηση δεν υφίσταται.

Ο ΑΠ έκρινε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες εγγυήσεις σε ένα κράτος που βίωσε τρομακτικούς διωγμούς και κυνηγητό στρατιωτικών και πολιτών, μετά του πραξικόπημα του Ιουλίου. Ο Τούρκος πρόεδρος θυμώνει με την Ευρώπη που απομακρύνεται από την ιδέα της ένταξης της Τουρκίας της ΕΕ και ξεχνά πόσο η χώρα του απομακρύνεται από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τώρα θυμώνει περισσότερο και με την Ελλάδα για την απόφαση αυτή, την οποία μέσω των κυβερνητικών αξιωματούχων χαρακτηρίζει πολιτική και όχι δικαστική, κάνοντας νέο αίτημα για έκδοσή τους.

Η θέση της Ελλάδας είναι δύσκολη, αν συνυπολογιστεί και η συμφωνία για τους πρόσφυγες που απειλείται από την Τουρκία με ακύρωση, ωστόσο πρέπει να σταθεί στο ύψος της, όπως η Δικαιοσύνη της.

Ε.Δ.

Ρήγμα

Η ρήξη πλέον δεν κρύβεται ανάμεσα στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο. Η δήλωση του πρώτου για τις ευθύνες του ΔΣ της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ήρθε για να επισφραγίσει αυτή την πραγματικότητα, που ειδικά το τελευταίο διάστημα δύσκολα κρυβόταν. Φαίνεται ότι στην παράταξη που ηγείται στην ΠΑΜΘ διαμορφώνονται δύο ρεύματα, χωρίς πλέον προοπτική να συναντηθούν.

Στο πλευρό του περιφερειάρχη πάντως είναι ο πρόεδρος του ΠΣ Κώστας Αντωνιάδης που είχε και έντονη λογομαχία με τον Θ. Μαρκόπουλο στο πρόσφατο ΠΣ, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχη Έβρου που εκτελεί και χρέη αντ’ αυτού. Από την άλλη ο κ. Μαρκόπουλος συγκεντρώνει κάποιους «αγανακτισμένους» από το ΔΣ της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και όχι μόνο.

Ε.Δ.

Προσεχώς…

Το Μάρτιο ξεκινούν τα γυρίσματα για μία κινηματογραφική ταινία που θα γυριστεί στο νομό Ξάνθης. Πρόκειται για έλληνα σκηνοθέτη που έχει ήδη δείξει αξιόλογα δείγματα με τη δουλειά του και αυτή τη φορά κεντρίζεται από την άγρια και ακατέργαστη ομορφιά της ξανθιώτικης φύσης.

Ήδη υπήρξαν και επαφές με την Περιφέρεια, για να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός. Ο Μιχάλης Αμοιρίδης έκανε τις πρώτες επαφές και συνεννοήσεις και φαίνεται ότι όλα έχουν δρομολογηθεί για να ξεκινήσει η παραγωγή.

Μας αρέσει και μας ωφελεί η περιοχή μας να αποτελεί τον κινηματογραφικό καμβά φρέσκων και νέων καλλιτεχνών, που θα προβάλουν ευρέως τις ομορφιές μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και αναμένουμε περισσότερα!

Ε.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Α. Μ. Βασιλεύς Γεώργιος Β’ επιθεωρεί τους Προσκόπους της Ξάνθης το έτος 1936.

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…