Σχόλια 25/03/16

0
kontos stylianidis
H Ευρώπη σιγά σιγά θα μετατραπεί σε φρούριο και η Ελλάδα θα απομείνει εκτός των τειχών…


Απορία
Αναμενόμενο: Τελικά η κυβέρνησή μας, αφού πρώτα τα έκλεισε τα χρυσωρυχεία στις Σκουριές στη Χαλκιδική, προχθές ο ίδιος ο Σκουρλέτης έδωσε την άδεια για τη λειτουργία τους.
Έτσι, έγινε πρώτα η ζημιά εντός κι εκτός χώρας, ως συνήθως, στη συνέχεια προχώρησε στην (χρυσή) κωλοτούμπα της.
Ομολογώ πως πολλά πράγματα δεν τα καταλαβαίνω από τους κυβερνώντες.
Γ.Δ.


Συνεχίζουν
Με νέα απόφασή τους οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι 28 Μαρτίου. Μαζί τους και οι Συμβολαιογράφοι, σ’ έναν κοινό αγώνα που συμπληρώνει περίπου δύο μήνες, κάτι που μάλλον δεν έχει ξαναγίνει.
Γ.Δ.


Ένα ερώτημα
Ετέθη από συμπολίτη το ερώτημα που είναι και ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αυτά τα δύσκολα χρόνια, μας είπε, οι Τράπεζες ζητούν (κι έτσι πρέπει) τα δάνεια που έχουν δώσει σε διάφορους πολίτες. Και βέβαια όταν αφορά δημοσίους υπαλλήλους, τους τα κρατούν από το μισθό τους.
Τα δάνεια που έχουν δοθεί προς τους βουλευτές όχι μόνο δεν τα κρατούν από την αντιμισθία τους, αλλά τους παρακαλούν να πάνε να τα πληρώσουν.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν με ευνοούμενους τους πατέρες του έθνους…
Γ.Δ.


Κοντός –Στυλιανίδης
Προσπάθεια να προσεγγίσει δια της πλαγείας τον «μητσοτακικό» πυρήνα κάνει ο Ε. Στυλιανίδης. Αφού δεν είδε αποτέλεσμα με την ιδιότητά του ως συνομιλητή του Κ. Καραμανλή, είπε να επιστρατεύσει τις εναπομείνασες άκρες του στους «σαμαρικούς», οι οποίοι διαφημίζουν ακόμη την υποχρέωση που τους έχει ο Κυριάκος για τη στήριξη που του παρείχαν στις εσωκομματικές κάλπες.
Από την άλλη ο δικός μας Αλ. Κοντός είναι ήσυχος και βέβαιος πως θα είναι στο ψηφοδέλτιο όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.
Γ.Δ.


Γιατί η Ευρώπη;
Στο μάτι του ένοπλου ισλαμικού φανατισμού είναι η Ευρώπη. Και γεννάται το ερώτημα: Γιατί η Ευρώπη; Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της ελευθερίας – όχι μόνο της πολιτικής ελευθερίας αλλά της ελευθερίας στον τρόπο ζωής. Οι πολιτικές της κατακτήσεις (και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, παρά τα προβλήματα της, η μεγαλύτερη και ιστορικότερη) σε αυτή την αίσθηση στηρίχθηκαν και αυτή την αίσθηση ενδυνάμωσαν. Δεν υπάρχει Ευρώπη και δεν έχει νόημα η EE χωρίς ελεύθερη σκέψη και λόγο αλλά και χωρίς ελεύθερη και άφοβη κίνηση μέσα και ανάμεσα στις πόλεις. Αυτά τα αγαθά βάζουν στο στόχαστρο οι φονταμενταλιστές με τις βίαιες επιθέσεις. Και αυτά τα αγαθά οφείλουμε να διατηρήσουμε, μη υποκύπτοντας στον πανικό ούτε στη διαφοροποίηση του τρόπου ζωής μας, δηλαδή της εξωτερικής και εσωτερικής ελευθερίας μας.
Κ.Μ.


Και η απάντηση
Εξαιρετικά δύσκολο έργο, μια και η έκρηξη βίας βγάζει σε όλους, ακόμα και στον αμυνόμενο, τα χαμηλά ένστικτα, ενδυναμώνει την καχυποψία και τον απομονωτισμό, χτυπάει δηλαδή αποτελεσματικότερα από κάθε οικονομική ή κοινωνική κρίση τον πυρήνα του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Από τον τρόπο που θα βρει η Ευρώπη, ως ήπειρος, πολιτική ένωση αλλά και φορέας συλλογικής ελευθερίας, να απαντήσει στον πόλεμο που της έχουν κηρύξει οι φονιαμενταλιστές, θα εξαρτηθεί όχι μόνο η πορεία των μεγάλων προβλημάτων της – Προσφυγικό, οικονομική επιβράδυνση, ρήξη της πολιτικής ενότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης – αλλά και η ίδια η επιβίωση της. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι παρασύρονται από τις σειρήνες του απομονωτισμού είναι ότι καμία χώρα δεν είναι «ασφαλής», ή «ασφαλέστερη», αν διαλέξει τον δρόμο της μοναξιάς και της περιχαράκωσης. Αυτό οφείλουν να αναδείξουν οι πολιτικοί ηγέτες και να έχουν υπόψη οι λαοί όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων.
Κ.Μ.


Πρώην σύντροφοι, σημερινοί αντίπαλοι
Την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι πρώην σύντροφοι και σημερινοί αντίπαλοι της Λαϊκής Ενότητας. Σε εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε κινηματογράφο της Αθήνας με ομιλητή τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και θέμα (τι άλλο;) την καταπολέμηση της διαφθοράς, εισέβαλαν περίπου 30 νεαροί της ΛΑΕ με συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Ακολούθησαν συμπλοκές με παραβρισκόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για να ηρεμήσει η κατάσταση επενέβη διμοιρία των ΜΑΤ. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συμβάν ήταν: Εκτός Αριστερής αντίληψης η παρεμπόδιση κομματικής μας εκδήλωσης από μέλη της ΛΑΕ.
Άραγε όλα αυτά τα ντου που έκαναν παλιά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αποκορύφωμα τα γιουχαΐσματα στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τη διακοπή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2011, τι είδους αντίληψης ήταν;
Τώρα ήρθε η ώρα να γευτούν τις δικές τους πρακτικές από την άλλη πλευρά, του θύματος…


Στην καθημερινότητα κρίνεται η αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής
Είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί μεγάλο στοίχημα για κάθε δημοτική αρχή να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και να δίνει λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών. Και στο δήμο Ξάνθης αυτά περισσεύουν. Μια νύξη έκανε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών» και αναδείχθηκαν πάνω από 5 προβλήματα όπως αυτό με τα πορτοκαλί φανάρια στη Σάρδεων που περιμένει ο δήμος ν’ αλλάξει η Siemens τις χαλασμένες πλακέτες ενώ καθημερινά κινδυνεύουν τα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία ή το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου ή το πρόβλημα με τα Νεκροταφεία που δεν μπορούν να πάνε οι πολίτες στους νεκρούς τους αφού δέχονται επιθέσεις και τους ληστεύουν οι γνωστές συμμορίες του Δροσερού. Και να’ ταν μόνο αυτά… Είναι και οι ατέλειωτες λακκούβες και τα ανισόπεδα πεζοδρόμια της Μ. Ρέματος που έχουν …σπάσει πόδια, είναι και οι …δαιδαλώδεις διαδρομές που πρέπει να κάνει κάποιος οδηγός στην περιοχή του πάρκου του Μ. Αλεξάνδρου ή στην περιοχή του 1ο Λυκείου μετά από μια σειρά ατυχών μονοδρομήσεων που έγιναν στις περιοχές αυτές και αντί να επιλύσουν όξυναν τα προβλήματα! Είναι θέματα που πρέπει να τα δει η δημοτική αρχή και να δώσει λύσεις.
Μ.Ξ.


«Γαλάζια» κοστούμια…
Έξω έπεσαν στις εκτιμήσεις τους κάποιοι από την ΝΔ τοπικά που δεν περίμεναν ότι θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές στα τοπικά και νομαρχιακά όργανα. Το αντίθετο έγινε αν κρίνουμε από τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν και δείχνουν θερμό ενδιαφέρον αλλά και υποδηλώνουν τη συσπείρωση της βάσης της ΝΔ. Και πως επετεύχθη αυτό; Απλούστατο! Είναι η …μυρουδιά εξουσίας που προκάλεσε αυτό το ενδιαφέρον! Γιατί κάποτε τους κυνηγούσαν με τον ντουφέκι όχι μόνο στην ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Φάνηκε άλλωστε από την πρόσφατη συνέλευση της ΝΟΔΕ όπου έκαναν την εμφάνισή τους όλοι οι επίδοξοι που συνωστίζονται για μια θέση στο ψηφοδέλτιο! Η ΝΔ παίρνει κεφάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και κάποιοι σ’ αυτή άρχισαν να ράβουν κοστούμια….
Μ.Ξ.


Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι
Κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος εξαντλεί πολλές φορές την αυστηρότητά του σε επουσιώδη θέματα, αφήνοντας άλλα πολύ σοβαρότερα να περνούν στο ‘’ντούκου’’. Αφορμή για το παρών σχόλιο το θέμα που συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα, όπου τα μέλη του κλήθηκαν να ορίσουν το ύψος του προστίμου, που επιβλήθηκε από την Αστυνομία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 2946/2001. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει την δικαιοδοσία να αρνηθεί να επιβάλει το πρόστιμο, αλλά μόνο να ορίσει το ύψος του, με το υψηλότερο ποσό να αγγίζει τις 10.000 ευρώ ενώ το χαμηλότερα τα 1.500 ευρώ. Αυτό το ποσό και επιβλήθηκε τελικά, με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργο Κολλάρο να αντιδρά, λέγοντας ότι μπορεί να μην έχει το δικαίωμα βάσει νόμου να καταψηφίσει την απόφαση, αλλά ο ίδιος θεωρεί παράλογο να συναινεί ο δήμος στο κλείσιμο θεάτρων. Όπως μας ενημέρωσε, η απόφαση αφορούσε την επιβολή προστίμου στον ερασιτεχνικό θίασο «Ανατολικά του Νέστου» για κάποιες μικρές αφίσες που τοποθέτησαν σε μερικές κολώνες μέσα στην πόλη. Είναι αλήθεια ότι αφίσες μεγάλων διαστάσεων για συναυλίες και εμφανίσεις σε νυκτερινά κέντρα δεν προκάλεσαν την ευαισθησία ούτε της Αστυνομίας, ούτε του δήμου, ενώ η αφισοκόλληση σε μη ενδεδειγμένα σημεία έχει ρητά απαγορευθεί. Αν θέλουν κάποιοι να είναι τυπικοί, ας είναι τουλάχιστον απέναντι σε όλους.
Χ.Δ.



Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…