Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στην τελική ευθεία η Κανονιστική Απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα

Στην τελική ευθεία η Κανονιστική Απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα

0
poiotita-zois-mar16

Σύμφωνοι οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης με την νέα Κανονιστική – Δεσμεύσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων από τους καταστηματάρχες και αρμονική συνύπαρξη

Πολύωρη συνεδρίαση μέχρι τις 11 το βράδυ – Εντάσεις για το θέμα διεκδίκησης του «Κυβερνείου» στο πρώην ακίνητο του ΕΟΤ

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία 19 συναντήσεων η ομάδα εργασίας για την νέα Κανονιστική Απόφαση που θα ορίζει τον τρόπο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και γενικότερα εμπορευμάτων έξω από τα καταστήματα παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαρτίου. Πέρα από τα διαδικαστικά θέματα, η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην εισηγητική έκθεση για την σύνταξη κανονιστικής απόφασης σχετικά με τον καθορισμό κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εμπορευμάτων και λοιπών δραστηριοτήτων με εισηγητή τον πρ. αρμόδιο Αντιδήμαρχο Απόστολο Αγκόρτζα. Παρόντες στην συνεδρίαση μεταξύ άλλων ο κ. Μπένης, ο κ. Φανουράκης, ο κ. Καρά Αχμέτ, ο κ. Μούρκας και ο κ. Ξυνίδης, παρότι δεν είναι μέλος της Επιτροπής, τα μέλη της ομάδας εργασίας με τους δημοτικούς υπαλλήλους κ. Αβραμίδη και Δασκαλάκη, την κα Πανταζόγλου, τον κ. Ιντζέ εκ μέρους των ιδιοκτητών καφέ-μπαρ, αλλά και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες και κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, που ενδιαφέρονται άμεσα για το θέμα.

Με προσθαφαιρέσεις κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης κάτοικοι και καταστηματάρχες στην Π. Πόλη

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Παλιά Πόλη συμφώνησαν με τους κατοίκους της στις γενικές γραμμές που αφορούν τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και την λογική ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Μετά την εισήγηση του κ. Αγκόρτσα, που είχε έρθει αντιμέτωπος με την οργή των καταστηματαρχών πέρυσι λόγω των συνεχών κατασχέσεων τραπεζοκαθισμάτων, κυρίως από τις οδούς Ορφέως, Φ. Αμοιρίδη και Δαγκλή, δόθηκαν διευκρινίσεις από τον μηχανικό κ. Αργύρη Πλέσια με στοιχεία από την προς ολοκλήρωση κυκλοφοριακή μελέτη. Κάποιοι από τους παρισταμένους έκαναν λόγο για αντιφατικές έννοιες με σημεία ήπιας κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη που φάνηκαν ότι δεν τηρούνται, αφού και στο παρελθόν δεν υπήρξε έλεγχος στην διέλευση οχημάτων. Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καφέ-μπαρ κ. Ιντζές, αυτό που το καλοκαίρι θεωρείται θετικό για τις επιχειρήσεις της Παλιάς Πόλης, με την απαγόρευση διέλευσης σε οχήματα πλην των κατοίκων, τον χειμώνα θα λειτουργήσει εναντίον τους αφού πολύ δύσκολα κανείς θα περπατήσει τους βροχερούς μήνες στα σοκάκια της περιοχής.

Τι ορίζει η νέα Κανονιστική

Υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά της Αντιπολίτευσης ότι η νέα Κανονιστική δεν έρχεται να προσφέρει κάτι καινούριο, πόσο μάλιστα όταν ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία η κυκλοφοριακή μελέτη και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Από την πλευρά των καταστηματαρχών όμως ήταν μεγάλες οι πιέσεις για διευθέτηση του ζητήματος, αφού είναι πολλοί αυτοί που λειτουργούν χωρίς άδεια ανάπτυξης τα τελευταία έξι χρόνια, ‘’ματώνοντας’’ όπως ειπώθηκε με συνεχή πρόστιμα και δικαστικές αποφάσεις να εκκρεμούν. Τα εμπορικά καταστήματα που δικαιούνται να αναπτύξουν κάποια προϊόντα εκτός τους καταστήματος (σταντ) αποφασίστηκε να αναπτύσσονται στο μισό μέτρο και όχι στο ένα μέτρο όπως ίσχυε. Στις καφετέριες ο δήμος φέρθηκε απλόχερα, γι’ αυτό το Σωματείο ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την κατανόηση που επέδειξε η δημοτική αρχή, αφού θα δοθεί αδειοδότηση για τις οδούς Ορφέως και Φ. Αμοιρίδη, με το κέντρο του δρόμου να καταλαμβάνει 3,5 μέτρα μαζί με την γραμμή ΑμΕΑ όπου υπάρχει, ενώ το μέγιστο που μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα είναι ένα μέτρο σε κάθε πλευρά του δρόμου με το ελάχιστο να ορίζεται στα 80 εκατοστά. Επίσης, καταστήματα τα οποία δεν έχουν απέναντί τους κάποιο άλλο κατάστημα θα μπορούν να αναπτύξουν και εκεί. Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τον κ. Μπένη να ψηφίζει λευκό, και θα τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να επισπευθούν οι διεργασίες για την επικαιροποίηση του Π.Δ. του 1996 και να υπάρξει νόμιμη αδειοδότηση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Δημάρχου Ξάνθης.

Ένταση και ενστάσεις για την διεκδίκηση του «Κυβερνείου» στο απέναντι ακίνητο

Ιδιαίτερη ένταση και ενστάσεις προκλήθηκαν για το ζήτημα που έχει απασχολήσει επανειλημμένα στον χώρο απέναντι από το καφέ-μπαρ «Κυβερνείο», ιδιοκτησίας του ΕΟΤ ως «Ξενία», το οποίο παραχωρήθηκε στον δήμο Ξάνθης και ενοικιάστηκε στο ξενοδοχείο «Ελισσώ». Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια στην διαδικασία της έφεσης, μετά και από εισαγγελική παρέμβαση που υπήρξε για το θέμα. Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν πριν να τεθεί το ζήτημα από τον ένα εκ των ιδιοκτητών, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 και τελείωσε τις εργασίες της μετά τις 11 το βράδυ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…