Σχόλια 07/10/15

0
Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες στις Σκουριές. Γιατί μετά τις εκλογές το περιβάλλον (του Τσίπρα) δεν κινδυνεύει!


Αρμοδιότητες περιμένει
Ορκίστηκε μεν ο Σγουρίδης προχθές υφυπουργός και σιδεροκέφαλος στο υπουργείο υποδομών, αλλά ο υπουργός Σπίρτζης ακόμη δεν καθόρισε τις αρμοδιότητες που θα του εκχωρήσει.
Πρόκειται για μια ελληνική παθογένεια. Οι υπουργοί δεν θέλουν να «δώσουν» αρμοδιότητες στους υφυπουργούς, για να μη χάσουν, νομίζουν, κύρος.
Νοοτροπία δυστυχώς παλιά που ακόμη το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει αποβάλλει. Βαλκανική νοοτροπία εγωκεντρικής μορφής εξουσίας που δεν θέλει με κανένα λόγο την διάχυση αρμοδιοτήτων.
Το ίδιο ισχύει για τις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση. Αρνούνται την παραχώρηση μερικών έστω αρμοδιοτήτων οι υπουργοί.
Γ.Δ.


Επιτέλους να πάει μπροστά
Δεν έχει μέλλον, δεν έχει προοπτική η χώρα εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις. Εάν δεν αλλάξουν νοοτροπίες, κατεστημένα και λιμνάζουσες απόψεις του να μην αλλάξει τίποτε. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η χώρα και να βγει από την ύφεση χρόνων εάν δεν ξεκινήσουν επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν αυξηθεί η απασχόληση και μέσω αυτής ο παραγόμενος πλούτος.
Επιτέλους πρέπει να ξεκινήσουν κάποια πράγματα, να πάρει μπροστά η χειμαζόμενη επί χρόνια οικονομία, να βγει από το βάλτο, ν’ανοίξει πανιά, να φύγει μπροστά.
Γ.Δ.


Μεταρρυθμίσεις, όχι νέοι φόροι
Το ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση από τους πολίτες είναι ένα και μοναδικό και δεν χωρεί άλλες καθυστερήσεις. Μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος, όχι άλλοι φόροι. Φόροι που δεν λύνουν προβλήματα. Απεναντίας τα οξύνουν ανεπανόρθωτα διότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να πληρωθούν τόσοι φόροι και να ήθελε κάποιος να τους πληρώσει.
Ο ελληνικός λαός ξεζουμίστηκε πλέον όσο κανένας λαός, έφτασε στα όριά του, βλέπει να συνεχίζεται η ίδια συνταγή φορολογίας και από την άλλη δεν βλέπει διάθεση από την κυβέρνηση να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Γ.Δ.


Περί παιδείας
Πολύς λόγος για την Παιδεία τελευταία: Για τα πολλά κενά σε προσωπικό, για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική (γενικώς) εκπαίδευση, για μια σειρά θέματα. Βέβαια να’ μαστε ειλικρινείς. Για Παιδεία μιλούν οι υπουργοί και λοιποί, αλλά αυτό που προσφέρουν στα παιδιά μας είναι κάτι άλλο και διαφορετικά το λένε…
Παιδεία πάντως δεν είναι. Όπως δεν είναι προγραμματισμός ο κάθε υπουργός –τρομάρα μας –να θεωρεί υποχρέωσή του ν’ αλλάζει ό,τι έκανε ο προηγούμενος!
Ερώτηση: Οι υπουργοί διαθέτουν Παιδεία;
Γ.Δ.


Περί Παιδείας ΙΙ
Σας το έχουμε πει κι άλλη φορά, το ελληνικό κράτος δεν έχει αποφασίσει τι είδους μαθητή θέλει. Έχει, μέσω του Σχολείου, στα χέρια του το ελληνόπουλο δεκατέσσερα χρόνια. Το παραλαμβάνει προνήπιο και το παραδίδει κοτζάμ… πολίτη. Και δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει μ’ αυτό.
Εντάσσει προγράμματα και προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς, ανάλογα με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που κάθε φορά «τρέχουν». Προσθέτει ή αφαιρεί μαθήματα και ώρες διδασκαλίας, ανάλογα με τις πιέσεις των εκπαιδευτικών ή των φροντιστών. Συγχωνεύει σε μεγαλύτερα ή διατηρεί σε λειτουργία μικρά και χωρίς λόγο ύπαρξης Σχολεία, ανάλογα με τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων. Αλλάζει στο πόδι τη νομοθεσία για την ειδική αγωγή, ακούγοντας άλλοτε τους γονείς, άλλοτε τους εκπαιδευτικούς, ποτέ όμως τη διεθνή έρευνα και εμπειρία…
Θέλετε κι άλλα;
Γ.Δ.


Στη χώρα των φαύλων και των βολεμένων
Πόση γελοιότητα, πόση φαυλότητα, πόσο καιροσκοπισμό μπορεί να αντέξει κανείς σε αυτή τη χώρα; Όπου και να κοιτάξει η αίσθηση που αποκομίζει ένας στοιχειωδώς εχέφρων πολίτης είναι ότι αυτή η χώρα, όσα μνημόνια κι αν μας επιβάλουν, δεν μπορεί να σωθεί.
Η ατομική επιβίωση και η συντεχνιακή λογική επικρατούν κατά κράτος σε βάρος της κοινής λογικής και των κοινών συμφερόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ανεκδιήγητος κ. Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, δήμαρχος, εν δυνάμει υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ, ο οποίος με περισσή θρασύτητα βγήκε να κατακεραυνώσει την καθιέρωση πιστωτικής κάρτας για τις ιατρικές υπηρεσίες με το ατράνταχτο επιχείρημα ότι δεν το αντέχουν οι… εξαθλιωμένοι γιατροί!
Με αυτές τις νοοτροπίες, με αυτές τις αντιλήψεις όμως η χώρα δεν πάει πουθενά. Γιατί αντίστοιχοι Πατούληδες υπάρχουν σε πολλούς κλάδους που με την ανοχή των πολιτικών διασφαλίζουν κάθε φορά τα συμφέροντα των συντεχνιών τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Γιατί να ελπίζουμε λοιπόν ότι μπορεί να αλλάξει κάτι με μια κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει, έχοντας μάλιστα συμπαραστάτη μεγάλο μέρος της κοινωνίας που επενδύει στο παρελθόν αντί για το μέλλον;
Σ.Π.


Προγραμματικές Τσίπρα: η απόσταση από την πραγματικότητα
Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του προχθές έθεσε τρία ζητήματα ως επείγοντα: την ελάφρυνση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια. Είναι γνωστό, βέβαια, πως η πρώτιστη προτεραιότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση. Που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχουν ψηφισθεί τα προαπαιτούμενα σε δύο ‘’κύματα’’. Όπως συνηθίζεται, η υπόλοιπη ομιλία ήταν εκθέσεις ιδεών διαφόρων υπουργών και συμβούλων. Για τα τρία ‘’καυτά’’ ζητήματα, όμως, δεν ειπώθηκε κουβέντα κατά την προεκλογική περίοδο. Οι θέσεις του κ. Τσίπρα έδωσαν απλά έναν τόνο αντιτραπεζικής μαγκιάς. Η ανακεφαλαιοποίηση, για παράδειγμα, καθίσταται αναγκαία, γιατί στο επτάμηνο της ‘’αγωνιστικής’’ διαπραγμάτευσης διαλύθηκαν τα πάντα. Χάθηκε το ‘’μαξιλάρι’’ των 9,5 δις ευρώ των εποπτικών κεφαλαίων και πολύ περισσότερα. Όπως σχολιάζουν, όμως, οικονομικοί αναλυτές, οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα έχουν γενικά τόση συγγένεια με το σχέδιο του προϋπολογισμού, όση έχουν μακρινά ξαδέλφια κι ακόμα παραπέρα.
Και προβάλλει ακόμη μια φορά η απορία αν το πολιτικό προσωπικό που μας κυβερνά έχει μια ιδέα, ένα σχέδιο, μια πεποίθηση πραγματική, για να βοηθήσουν να ανακάμψει η οικονομία. Αν έχουν την αντίληψη ότι αν κάνουν το Α ή/και το Β βήμα, θα έχουμε τα Χ οφέλη που θα προσφέρουν το Ψ αποτέλεσμα. Ειδικά τώρα που έφυγε η ‘’Βαρουφάκεια’’ δημιουργική ασάφεια, που υποσχόταν μαγικές λύσεις, τι έχουμε μπροστά μας; Μια μηχανιστική διαχείριση του μνημονίου; Με λίγο μελό, ίσως, αφού θα το κάνουνε με βάρος καρδιάς.
Χ.Δ.


Η ‘’τρίτη δύναμη’’ της Βουλής βρίσκει συνεργούς
Μετά το πρόσφατο… ‘’σοκ’’ κάποιων κατά την ψηφοφορία του Προεδρείου της Βουλής, όταν ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Χρυσής Αυγής έλαβε 59 ψήφους, ενώ το κόμμα του έχει μόνον 18 βουλευτές, προφανώς δεν θα πρέπει να μας ξενίζει τίποτα γύρω από το θέμα της ανερχόμενης ακροδεξιάς. Ενώ τόσες μέρες τα περισσότερα κανάλια δεν έβρισκαν κάτι αξιόλογο να πουν αναφορικά με την δίκη της Χρυσής Αυγής, χθες με επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις στο διαδίκτυο και αναφορές στα δελτία ειδήσεων προσπαθούν να αναδείξουν την ρίψη ενός πλαστικού μπουκαλιού από την μητέρα του Φύσσα στο κεφάλι του Ρουπακιά ως μείζονος σημασίας περιστατικό. Η επαναλαμβανόμενη δε προβολή της «είδησης» δείχνει σαν να επιδιώκει να ισοσταθμίσει και να ‘’πατσίσει’’ την οικογένεια του Φύσσα και τον δολοφόνο Ρουπακιά, προσπαθώντας να μας πείσει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητά του από το ‘’φονικό’’ μεταλλικό νερό «Ζαγόρι». Μοιάζει όλο αυτό με ένα ενορχηστρωμένο ‘’ξέπλυμα’’, αφού σύμφωνα με κάποια τηλεοπτικά κανάλια η δολοφονία Φύσσα έγινε «λόγω του ποδοσφαίρου»!
Χ.Δ.


Ούτε μια λέξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ….
Μια ώρα και… κράτησε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. Μια ώρα και ….μας παρουσίασε όλο το σχέδιο διακυβέρνησης και το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει μέσα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων και της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Ακούσαμε κυρίως για ισοδύναμα που θα ψάξει το επιτελείο της κυβέρνησης. Ισοδύναμα για τους φροντιστές ώστε να αποσυρθεί ο ΦΠΑ 23% απ’ αυτούς, για τους αγρότες ώστε να μην πληρώνουν φόρο σαν επιχειρηματίες, για την ΔΕΗ ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί, για το δημόσιο ώστε να μην θιχτούν πολύ τα κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι και τον κατώτατο μισθό θυμήθηκε των 750 ευρώ και τον ενέταξε εις βάθος 4ετίας και όταν ….θα φτιάξουν τα πράγματα! Κάτι όμως ξέχασε να πει ο κ. Τσίπρας… Δεν έκανε ούτε μια αναφορά σ’ αυτές τις …ριμάδες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και στενάζουν από τους φόρους που τους έχουν επιβληθεί από τα Μνημόνια. Για αυτές δεν θα βρει ισοδύναμα… Αυτές που πληρώνουν φόρους 29% και 100% προκαταβολή για τον επόμενο…. Άσχετα αν δεν θα υπάρχουν τον επόμενο! Ούτε μια λέξη… Και μετά περιμένει ο κ. Τσίπρας αυτές οι επιχειρήσεις να δώσουν τον κατώτατο μισθό!
Για άλλη μια φορά ο ιδιωτικός τομέα, οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν και η μικρομεσαία   επιχειρηματικότητα εκτός οποιουδήποτε προγράμματος…. Μόνο κάτι ασάφειες για τον αναπτυξιακό νόμο! Κι έτσι περιμένουν στην κυβέρνηση να μειωθεί η ανεργία…
Μ.Ξ.


Ο Άρης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ…
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κυριολεκτικά μια επανάσταση της τεχνολογίας του διαδικτύου και της επικοινωνίας αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα αρνούνται πεισματικά να εκσυγχρονιστούν και να συμβαδίσουν με τον πνεύμα της εποχής διευκολύνοντας έτσι τον πολίτη που συναλλάσσεται μαζί τους. Ούτε ένα ούτε δυο αλλά 10 χαρτά ζητάει για παράδειγμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τους αγρότες για να πιστοποιηθεί ότι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και να δικαιούνται τις επιδοτήσεις με το αιτιολογικό ότι δεν έχει βάση δεδομένων. Έχουμε φτάσει στον …Άρη και ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν απέκτησε βάση δεδομένων για τους αγρότες του. Αυτό κι αν είναι εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…