Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η Ξάνθη διεκδικεί την αναβάθμισή της στο Χωροταξικό

Η Ξάνθη διεκδικεί την αναβάθμισή της στο Χωροταξικό

0
gefira kosinthos-empros

«Ριγμένη» στην κατηγορία 4 στο προτεινόμενο Σχέδιο ζητά κατηγορία 2 και ένταξη στο τρίπολο Ξάνθη – Καβάλα – Δράμα

Ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ για την αναβάθμιση της Ξάνθης – Διαπληκτίστηκαν Δημαρχόπουλος – Λαμπάκης

Σβήνουν και γράφουν περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και φορείς της περιφέρειάς μας το Χωροταξικό στα πλαίσια της ευρείας διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να διορθωθεί το προτεινόμενο από τους μελετητές του υπουργείου και να επικαιροποιηθεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει καθώς πρόκειται να αποτελέσει τον οδικό αναπτυξιακό χάρτη της περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια.

Πεπαλαιωμένο το Σχέδιο των Μελετητών του υπουργείου –Αιχμές Παυλίδη στην διοίκηση Γιαννακίδη

Υπ’ αυτό το πρίσμα και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες συναγωνίζονται και ανταγωνίζονται προκειμένου να προβάλλουν και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους. Κοινή πεποίθηση όλων – όπως άλλωστε εκφράστηκε στην σύσκεψη που είχαν την Δευτέρα στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου υπό τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, άπαντες οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκηση της περιφέρειας (δήμαρχοι όλων των δήμων της ΑΜΘ) με τους φορείς (Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου και Φ.Δ. Ροδόπης, ΤΕΕ –Θράκης κ.λ.π.) με τους μελετητές του υπουργείου – ότι το προτεινόμενο Σχέδιο είναι πεπαλαιωμένο καθώς βασίζεται στα δεδομένα της περιφέρειας του 2003(!) ενώ δεν έλειψαν αιχμές από τον κ. Παυλίδη για τον προκάτοχο του κ. Γιαννακίδη ότι πέρασε στα ψιλά την αναθεώρηση του Σχεδίου και δεν έγινε διαβούλευση με τους φορείς όπως τώρα με αποτέλεσμα το Σχέδιο να είναι πανομοιότυπο του 2003 παρότι – όπως επισημάνθηκε από τον κ. Παυλίδη – έχουν περάσει 12 χρόνια και έχουν αλλάξει τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιφέρειας που καθορίζεται από: 1)Την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης με το άνοιγμα των συνόρων από Βουλγαρία και τη διέλευση των αγωγών ενέργειας 2) Την αύξηση του τουρισμού που πλέον αποτελεί την καρδιά του αναπτυξιακού μοντέλου της και που διαμορφώνει τον προσανατολισμό σε έργα ξενοδοχειακών υποδομών και 3) τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον ορυκτό πλούτο. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά δεν περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο Σχέδιο.

Η Ξάνθη «ριγμένη» στην κατηγορία 4 στο προτεινόμενο Σχέδιο – Ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ για την αναβάθμιση της Ξάνθης

Να διευκρινίσουμε ότι στο Σχέδιο του 2003 και στο προτεινόμενο ο νομός Ξάνθης έχει διαβάθμιση 4 (όπως και η Ορεστιάδα) όταν η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή είναι στην κατηγορία του εθνικού πόλου και στην κατηγορία 2. Την ίδια στιγμή το δίπολο Καβάλα – Δράμα είναι στην κατηγορία 3. Επισημαίνεται ακόμη ότι στο προτεινόμενο σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονται ως κριτήρια βαθμολόγησης ούτε η Παλιά Πόλη, ούτε το Καρναβάλι ούτε ως έργο ο κάθετος άξονας που είναι αναγνωρισμένος από την Ε.Ε Αυτό κινητοποίησε τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο ο οποίος έχοντας το «πράσινο φως» σύσσωμης της αντιπολίτευσης (σε κλειστή σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων) και σε απόλυτη συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη αναζήτησε και πέτυχε αρχικά συμφωνία με την δήμαρχο Καβάλας και Δράμας ώστε να καταθέσουν κοινή πρόταση στην ΠΕΔ ζητώντας την ένταξη της Ξάνθης στο τρίπολο Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης και την αναβάθμισή της στην κατηγορία 2.

Δημαρχόπουλος: «Δεν θα είμαστε ο φτωχός συγγενής της Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής…»

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Δημαρχόπουλος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή και όχι στην ένταξη του δίπολου Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης που είναι και εθνικός πόλος: «Επειδή σ’ αυτό το δίπολο θα ήμασταν ο φτωχός συγγενής. Μας συμφέρει περισσότερο σαν δήμο και σαν νομό η ένταξη στο δίπολο Καβάλας – Δράμας καθώς έχουμε περισσότερα κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Μπορεί η Καβάλα να έχει λιμάνι αλλά υπάρχει εγκεκριμένο το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης Τοξότες με Καβάλα και να υπάρχει δίπλα μας το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Εμείς παράλληλα πληρούμε τα αναπτυξιακά κριτήρια που τίθενται και αφορούν το Νέστο, οροσειρά της Ροδόπης, αρχαιολογικούς χώρους. Κατά συνέπεια θα ζητήσουμε άλλα έργα όπως τον κάθετο άξονα της Ξάνθης που είναι αναγνωρισμένος από την Ε.Ε. Καταφέραμε και συμφωνήσαμε και καταθέσαμε ένα κείμενο προτάσεων το οποίο και πέρασε ομόφωνα από την ΠΕΔ και σ’ αυτό ζητάμε την αναβάθμιση του νομού μας στην κατηγορία 2 με εξακτίνωση στους δήμους του νομού ώστε να αναβαθμιστούν κι αυτοί. Ζήτησα επίσης από τους μελετητές να δεσμευτούν ότι οι προτάσεις μας θα ληφθούν υπ’ όψιν στο τελικό σχέδιο και ότι η διαβούλευση δεν γίνεται για τους τύπους. Πήραμε τουλάχιστον την διαβεβαίωση ότι αν αυτή ταυτίζεται με την γνωμοδότηση του περιφερειακού σχεδίου τότε θα ληφθεί υπ’ όψιν», σημείωσε ο κ. Δημαρχόπουλος.

Διαπληκτίστηκαν Δημαρχόπουλος – Λαμπάκης

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους του διαπληκτισμού που είχε με τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Λαμπάκη στο περιθώριο της σύσκεψης ο κ. Δημαρχόπουλος επιφυλάχθηκε να πει μόνο πως: «Ο Δήμαρχος της Ξάνθης δεν διστάζει να διαπληκτιστεί με οποιονδήποτε ακόμη και με φίλο όταν θίγονται τα συμφέροντα της πόλης του». Να σημειώσουμε πως η αιτία ήταν ότι ο κ. Λαμπάκη κατά την εισήγησή του στην σύσκεψη δεν έκανε κάποια αναφορά στο τρίπολο Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης ενώ ως πρόεδρος της ΠΕΔ γνώριζε για την ομόφωνη απόφαση του οργάνου, θέμα που το υπενθύμισε ο κ . Δημαρχόπουλος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…