Σχόλια 19-09-15

0
soseme
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι αν θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα, αλλά αν θα εκμεταλλευτούμε την τελευταία ευκαιρία που έχει η πατρίδα…


Η ώρα της κάλπης
Τα λόγια πλέον τελείωσαν. Οι υποσχέσεις επίσης. Όποιος τα πίστεψε έχει καλώς, δικαίωμά του. Τώρα ήρθε η ώρα της κάλπης. Από αυτήν που θα αναδειχθεί η νικητής και οι υπόλοιποι διεκδικητές της σύντομης προεκλογικής περιόδου που διανύσαμε ήδη.
Την Κυριακή λοιπόν, από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου, καλούμαστε να ψηφίσουμε για μας τους ίδιους, την οικογένειά μας, τον τόπο μας, την πατρίδα μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να πάμε όλοι και να ψηφίσουμε. Να εκφράσουμε την άποψή μας, ν’ ασκήσουμε το ύψιστο δημοκρατικό μας δικαίωμα.
-Η ώρα της κάλπης λοιπόν!
Γ.Δ.


Αίσθημα ευθύνης
Για αρκετούς η ημέρα της ψηφοφορίας είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Ιδιαίτερη και μάλιστα πολύ. Της αποδίδουν την αρμόζουσα σοβαρότητα και λειτουργούν με μια σχέση σχεδόν ερωτική. Το δικαίωμα να ψηφίζεις, να επιλέγεις ελεύθερα ποιον εσύ επιθυμείς, είναι ύψιστο, είναι μοναδικό.
Γι’ αυτό και πολλοί, ιδιαίτερα κάποιας ηλικίας, τρέφουν αυτόν τον σεβασμό και εκτίμηση στη διαδικασία ψηφοφορίας- εκλογής. Αρκετοί μάλιστα, φορούν τα «καλά» τους ρούχα και με σεμνότητα αλλά και θάρρος πηγαίνουν και ψηφίζουν. Εκτελούν ένα ύψιστο καθήκον που βρίσκεται ψηλά στη συνείδησή τους.
Γ.Δ.


Ο Ακήφογλου Μπιρόλ
Ανεβασμένος και ενεργός ξανά, ολοκλήρωσε τη σύντομη προεκλογική περίοδο ο υποψήφιος Ακήφογλου Μπιρόλ. Ο γιατρός δείχνει να διατηρεί μια ιδιαίτερα σημαντική βάση που είναι το θεμέλιο για την παραπέρα αύξηση της δύναμής του.
Μάλιστα το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου δυναμώνει την προοπτική ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της ΝΔ.
Όπως κι αν έχει το αποτέλεσμα, εκείνο που έχει σημασία είναι πως ο Ακήφογλου Μπιρόλ είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική προσωπικότητα του τόπου μας.
Γ.Δ.


Μήπως σας θυμίζει κάτι;
«Σε κάθε γραφειοκρατικό μηχανισμό, όπως, λόγω χάρη, στα πολιτικά κόμματα, το άτομο που θέλει να φτάσει στην κορυφή οφείλει να διατρέξει τις βαθμίδες της γραφειοκρατικής πυραμίδας. Αυτή η ίδια η αναρρίχηση θα γίνει εκ των πραγμάτων η μοναδική του φροντίδα και θα έχει όλο και μικρότερη σχέση με την ικανότητά του να φέρει σε πέρας το έργο που είναι επιφορτισμένο να διεκπεραιώσει και όλο και μεγαλύτερη σχέση με την απλή ικανότητα της αναρρίχησης» (Κορνήλιος Καστοριάδης, η Ελληνική ιδιαιτερότητα).
Μήπως σας θυμίζει κάποιον γνωστό μας;
Γ.Λ.


Η ευθύνη του πολίτη
Οι εκλογές είναι μια σοβαρή υπόθεση, είναι μια ολοκλήρωση της Δημοκρατίας, είναι η κορύφωση μιας ελεύθερης λειτουργίας και επιλογής του πολίτη.
Ναι, είναι όλα αυτά και άλλα. Είναι όμως, κυρίως, ευθύνη που έχει προσωπικά ο κάθε πολίτης. Ο πολίτης που καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, στην ιδέα της δημοκρατίας που η ευθύνη του την μετουσιώνει σε έργο, σε πράξη.
Έχει ευθύνες ο πολίτης ως εκ τούτου. Στο ότι θα πάει να ψηφίσει αλλά και στο ότι θα επιλέξει αυτόν (αυτούς) που θα τον κυβερνήσουν. Και σ’ αυτό το σημείο της προσωπικής ευθύνης έγκειται το μεγαλείο της επιλογής.
Ας μην τα ξεχνούμε όλα αυτά λοιπόν. Ας τα θυμηθούμε τώρα λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία. Έχει ευθύνη ο Πολίτης για την επιλογή του!
Γ.Δ.


Ας το ελπίσουμε…
Η εκλογική διαδικασία είναι μια ημέρα. Την Κυριακή το βράδυ θα γνωρίζουμε τον νικητή των εκλογών. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνον ποιο κόμμα θα κερδίσει, αλλά τι θα πράξει και πώς θα κυβερνήσει. Γνωρίζουν ΟΛΑ τα κόμματα, μικρά και μεγάλα πως η χώρα έχει προβλήματα. Πως έχει υπογράψει Συμφωνίες (Μνημόνια τρία τον αριθμό) και πως αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν με κάθε τρόπο. Αποφυγή αυτών δεν υπάρχει. Ούτε υπεκφυγές, τερτίπια και εξυπνάδες. Οι Ευρωπαίοι δεν μας εμπιστεύονται πλέον και θ’ απαιτήσουν την εφαρμογή των αποφάσεων.
Άρα η χώρα θα πρέπει πάνω και πέρα από τα κόμματα, να κυβερνηθεί. Χωρίς καθυστέρηση, χωρίς ούτε μέρα στάσιμη. Ας το’ χουν υπόψιν τους αυτά τα κόμματα. Τουλάχιστον αυτά που υποσχέθηκαν ότι θα συμμετάσχουν στη διάσωση της χώρας.
Γ.Δ.


Τα φλάμπουρα της ηθικής
Μάλλον για χαζούς μας περνάει ο κ Φαμπουράρης. Έδωσε στην δημοσιότητα Το ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου για την μεταβίβαση των μετοχών του, αντί τιμήματος 1.000.000 ευρώ. Ερώτηση πρώτη: Γιατί δεν ανέφερε την ύπαρξη αυτού του ιδιωτικού συμφωνητικού από την πρώτη μέρα και μιλούσε για το δικαίωμα του υπουργού να κατέχει μετοχές ανώνυμων εταιρειών;
Ερώτηση δεύτερη: Γιατί δεν συντάχθηκε συμβολαιογραφικό έγγραφο, για την μεταβίβαση των μετοχών μιας εταιρείας, η οποία σίγουρα κατέχει και ακίνητη περιουσία; Μεταβιβάζονται ακίνητα με ιδιωτικό συμφωνητικό;
Ερώτηση τρίτη: Γιατί η πληρωμή των δόσεων για την πληρωμή του τιμήματος ξεκινάει από τον επόμενο Νοέμβριο και όχι νωρίτερα;
Ερώτηση Τέταρτη: Πότε και με ποια έγγραφα κοινοποίησαν στο ΓΕΜΗ και στο υπουργείο Υποδομών την μεταβίβαση των μετοχών;
Ελπίζω να δοθούν πειστικές απαντήσεις από αυτούς που σηκώνουν τα φλάμπουρα της ηθικής, γιατί αλλιώς ούτε ψύλλος στον (αριστερό) κόρφο τους.
Γ.Λ.


Ας σκεφθούμε την επόμενη μέρα
Αγαπητοί συνοδοιπόροι της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ανανεωτικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας , της κεντροαριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού ή όπως αλλιώς αυτοπροσδιορίζεστε…
Δεν νομίζετε ότι ο φανατισμός και ο κομματικός πατριωτισμός που παρατηρείται τελευταία δεν οδηγεί πουθενά: Το μεγάλο διακύβευμα είναι ποιός θα πάρει 5 και ποιός 5,5%…Δεν αντιλαμβάνεστε ότι στην ουσία φτάσαμε να είμαστε πολιτικό περιθώριο λόγω και των δικών μας παθογενειών;
Η πολιτική ανθρωποφαγία, το διαρκές αυτομαστίγωμα, η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων ποιον εξυπηρετεί; Αρκετά δεν διαλύσαμε φιλίες και προσωπικές σχέσεις για ένα πουκάμισο αδειανό; Πιστεύει κανείς ότι μπορεί κανένα από τα κόμματα του χώρου, όπως είναι σήμερα, μπορούν να εκφράσουν συνολικά ην παράταξη και να της ξαναδώσουν δυναμική; Ας αφήσουμε λοιπόν τα μίση και τις επιδείξεις τεχνογνωσίας ή δύναμης κι ας σκεφτούμε λίγο και την επόμενη μέρα…
Σ.Π.


Σκέψου πριν ψηφίσεις
Στην αρχή η σκέψη σου ήταν εκείνη ενός θυμωμένου ανθρώπου. Έψαχνες τρόπο να διαμαρτυρηθείς έντονα για την κατρακύλα της χώρας: για τα κομματικά ρουσφέτια, την αναξιοκρατία, τους διορισμούς των ημετέρων, το μοίρασμα της πίτας μεταξύ των ισχυρών που σε άφηναν πάντα ‘’στην απέξω’’. Μετά ήρθε το βαρύ φορτίο της κρίσης που κλήθηκες να το πληρώσεις με επιπλέον φόρους, με μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές, με ανεργία, με ανασφάλεια και πίεση ψυχολογική. Στη δημοκρατία υπάρχουν πολλές επιλογές, πολλά κόμματα, διαφορετικού μεγέθους και ιδεολογίας, πολλά πρόσωπα με διαφορετικούς χαρακτήρες, φύλο, ποιότητα και ρόλους. Υπάρχει, επίσης, η επιλογή της συμμετοχής ή της αποχής από τις εκλογές. Όμως η στήριξη και η ψήφιση ενός κόμματος που αναλαμβάνει ευθύνες για δολοφονίες δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή.
Β.Γ.


Δύο χρόνια μετά πολλοί είναι αυτοί που ξέχασαν
Μαύρη επέτειος η χθεσινή, καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μια επέτειος στην σκιά της κυνικής δήλωσης του γραμματέα του Λαϊκού Συνδέσμου Χ.Α., Νίκου Μιχαλολιάκου, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι το 2013. Οι αντιδράσεις πολλές, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με τον αρχηγό της Χ.Α. να απευθύνεται προφανώς σε ένα συντηρητικό ακροατήριο που εμφανίζεται ανεκτικό σε παρόμοιες πράξεις. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, σχολίασε την δήλωση λέγοντας ότι: «Θεωρώ ντροπή για τον ελληνικό λαό να βγάλει τρίτο το κόμμα που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα. Αυτό είναι πέραν από κάθε φαντασία. Είναι σαν να μας είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, ψηφίστε εμένα που καλύπτω δολοφόνους». Ας το αναλογιστούν αυτό όσοι βλέπουν στην ακροδεξιά αυτή παρουσία μία λύση, έστω και διαμαρτυρίας. Εξάλλου, το να πράττεις, εφόσον γνωρίζεις, σημαίνει συνενοχή και συνυπευθυνότητα.
Χ.Δ.


Ώρα ευθύνης, ώρα συσπείρωσης για το ΠΑΣΟΚ της Ξάνθης
Στην «κόψη του ξυραφιού» είναι η υπόθεση της τρίτης έδρας στην Ξάνθη. Το ενδεχόμενο να γίνει «Χρυσή» είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο θέλει ο δημοκρατικός χώρος να πιστεύει. Γι αυτό όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν από το ΠΑΣΟΚ κυρίως που έχει την κρίσιμη μάζα τόσο πιο εφικτό είναι να αποτραπεί. Αυτό που χρειάζεται βασικά είναι συσπείρωση για να αναδειχθεί τρίτο κόμμα κι όσοι «λοξοκοιτούν» ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσο είναι καιρός. Αν πάρει έδρα η Χρυσή Αυγή μέσα στο νομό μας ένα νομό με έντονο μειονοτικό στοιχείο θα είναι θρίαμβος γι αυτή πέρα από το γεγονός ότι παγιώνεται στο εκλογικό σώμα της Ξάνθης ένα ποσοστό που βγάζει βουλευτή.
Και τότε θα’ ναι αργά για κροκοδείλια δάκρυα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…