Σχόλια 17-09-15

0
Ο πνευματικός πατέρας του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται αλλά και να είναι τίμιος…


Θετικό, εάν γίνει
Πολλά χρόνια ακούγαμε και γράφαμε για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας (Φίλιππος Β΄) με τους Τοξότες.
Ήδη εγκρίθηκε ποσό 1 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση του έργου το οποίο κοστολογείται σε 2 εκ. ευρώ. Άρα το υπόλοιπο θα πρέπει να βάλει η Ελλάδα για να ξεκινήσει άμεσα το έργο.
Εδώ και αργά, η σύνδεση θα γίνει, εάν και για την Ξάνθη θα υπάρχουν μικρά συμφέροντα διότι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τη σύνδεση αυτή έχουν κλείσει.
Τέλος πάντων, είναι ένα βήμα μπροστά και το αξιολογούμε θετικά αφού βέβαια πρώτα υλοποιηθεί.
Γ.Δ.


Πλατεία Μητροπόλεως
Σε πολύ λίγο χρόνο, η γνωστή Πλατεία Μητροπόλεως και η Παλιά Πόλη θα είναι κάτι ξεχωριστό. Πρώτα-πρώτα, ΟΛΑ τα κτίρια που έχουν «πρόσωπο» και βρίσκονται επί της πλατείας, θα συντηρηθούν και βαφούν. Θ’ αποτελέσουν δε ένα ενιαίο σύνολο, μια αρμονική όμορφη εικόνα που θα δένει με την ιστορικότητα της Παλιάς Πόλης. Σε κάθε δε κτίριο θα τοποθετηθεί και ενημερωτική πινακίδα με το ιστορικό του κτιρίου.
Κι ακόμη. Για να προστατευθεί η Παλιά Πόλη, για να γίνει επισκέψιμη με τα πόδια από τους επισκέπτες, θα ληφθεί μέτρο που θα απαγορεύει την είσοδο στους μη κατοίκους με αυτοκίνητο. Οι μόνιμοι κάτοικοι ΜΟΝΟΝ θα μπαίνουν στην Παλιά Πόλη. Όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες που σέβονται την Πολιτιστική τους Κληρονομιά.
Κι όλα αυτά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου με πρωτοβουλία και ιδέες του αντιδημάρχου Μανόλη Τσέπελη.
Γ.Δ.


Μη συμφωνούντες
Φαίνεται τελικά πως το έχει η μοίρα του Έλληνα να μην είναι συναινετικός. Να μην συμφωνεί εύκολα ή και καθόλου σε κάποιο σοβαρό θέμα. Ενδεικτικό είναι ότι δεν έχουμε καταλήξει οριστικά ούτε στο ποιος ήταν ο μαραθωνοδρόμος- αγγελιοφόρος που μετέφερε το μήνυμα της νίκης.
Ήταν ο Φειδιππίδης ή ο Ευκλής; Άσε που δεν γνωρίζουμε και ποια ακριβώς ήταν η τελευταία φράση: Νενικήκαμεν ή χαίρετε νικούμεν;
Αυτοί είμαστε, χιλιάδες χρόνια τώρα. Μη συμφωνούντες. Σε σοβαρά. Και θα συμφωνήσουμε για το ντιμπέιτ; Θεός φυλάξει!
-Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία που μας δουλεύει ψιλό γαζί κι εμείς οι «έξυπνοι» τίποτε δεν καταλαβαίνουμε.
Ποιοι; Εμείς οι έξυπνοι, οι μάγκες, οι τετραπέρατοι…
Γ.Δ.


Δυο γαϊδουριών άχυρο
Γεγονός που αποδεικνύει ότι, πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες, πέρα από τις γνωστές ευθύνες των άλλων, πρέπει κι εσύ ως υπουργείο, ως υπουργός, να μπορείς στοιχειωδώς να μοιράσεις δύο γαϊδουριών άχυρο. Πράγμα που δεν το μπορούν όλοι και ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι αρέσκονται (και βολεύονται) στα μεγάλα λόγια και εξαγγελίες.
Γ.Δ.


Χειρότερη χρονιά
Δεν αναφέρεται αν ο διάλογος είναι μεταξύ μαθητών ή εκπαιδευτικών. Θα μπορούσε να ισχύει και το ένα και το άλλο. Πάντως κάτι οι εκλογές, κάτι το ντιμπέιτ, δεν μας έμεινε καιρός να σχολιάσουμε το γεγονός πως προχθές ξεκίνησε (;) μια από τις χειρότερες οργανωτικά, σχολικές χρονιές των τελευταίων ετών.
Γ.Δ.


Καλόοο
Κυκλοφόρησε, μου άρεσε και σας το μεταφέρω:
-Τι θα βάλεις στον Αγιασμό;
-Τα κλάματα!
Γ.Δ.


Ουραγοί στην εξυπηρέτηση των πολιτών
Πριν από δύο περίπου μήνες είχαμε γράψει ότι «έρχεται η πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΞ με ηλεκτρονικό τρόπο». Αφορμή για το δημοσίευμα ήταν η επιστολή συμπολίτη μας, που γνωστοποίησε την διαμαρτυρία του για το γεγονός πως η μόνη διαθέσιμη επιλογή αποπληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΥΑΞ είναι η καταβολή του εκάστοτε ποσού με μετρητά ή μέσω εντολής σε τράπεζα. Λόγω των capital controls και της μειωμένης ρευστότητας, μία τέτοια κίνηση θα έπρεπε να είχε προληφθεί. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, Μαρίνος Σδρέβανος, μας είχε ενημερώσει τότε πως η δημοτική επιχείρηση βρίσκεται σε συνεργασία με τράπεζες, για την διεξαγωγή όλων των μορφών ηλεκτρονικής πληρωμής. Από τα τέλη Ιουλίου που… ‘’ερχόταν’’ η ηλεκτρονική πληρωμή, φτάσαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου και… βλέπουμε. Δεν ξέρουμε τι μεσολάβησε και δεν μπόρεσε να… ‘’φτάσει’’, αλλά το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ στις 22 Σεπτεμβρίου, αναμένοντας την έγκριση νομιμότητας από την Περιφέρεια και την τροποποίηση του λογισμικού της ΔΕΥΑΞ. Ανεπίτρεπτο να μειονεκτούμε τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, εν έτει 2015, όταν οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν απλοποιήσει τόσο τις συναλλαγές. Αυτό, βέβαια, δεν αφορά όλους τους δήμους, αφού ακόμη και πολύ μικρότεροι δήμοι από τον δικό μας έχουν μπει στην διαδικασία. Η ΔΕΥΑΞ θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, αν θέλει να λέει ότι σέβεται τους δημότες και καταναλωτές.
Χ.Δ.


Τα αδέσποτα καλά κρατούν
Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Ξάνθη. Παρόλα τα δημοσιεύματα, τις καταγγελίες, τις επιθέσεις σε μικρούς και μεγάλους, το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται, άμεσα τουλάχιστον. Αναγνώστες του «Ε» μας μεταφέρουν συνεχώς την ανησυχία τους, αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές. Όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο και μετακινούνται με τα πόδια στο κέντρο της πόλης, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αγέλες σκύλων. Άλλοι κουβαλούν ομπρέλες για ασφάλεια, άλλοι ραβδιά πεζοπορίας, σαν να πρόκειται να βγουν για περπάτημα στην άγρια φύση. Μία άλλη παράμετρο του προβλήματος μας έδωσε αναγνώστης μας, που ασχολείται με το τρέξιμο στο βουνό. Από τις αγέλες των αδέσποτων, που κάποιες φορές φτάνουν τα 15-20 σκυλιά, απειλείται πλέον και η άγρια ζωή της περιοχής. Στα μονοπάτια γύρω από την Καλαμού, αλλά και άλλους χώρους δασικής αναψυχής, παρατημένα κυνηγόσκυλα έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνους θηρευτές για πολλά είδη ζώων. Λαγοί και ζαρκάδια έρχονται αντιμέτωπα με σκυλιά που κυνηγούν τα βράδια με άγριες διαθέσεις. Όσο η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται, διογκώνεται και δημιουργεί νέα δεδομένα.
Χ.Δ.


Τα ΜΟΥΡΙΩΤΙΚΑ 2015 και ο Κώστας Ζαγναφέρης
«Ουδείς προφήτης στον τόπο του» , λέει ο θυμόσοφος λαός μας όμως φαίνεται πως ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αποτελεί εξαίρεση. Τον τίμησε ο τόπος του το χωρίον Μουριές στο νομό Κιλκίς. Συγκεκριμένα μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα ο πολιτιστικός σύλλογος Σ.Σ. Μουριών ”ΤΟ ΜΠΕΛΛΕΣ” και με την ευκαιρία της τοπικής θρησκευτικής γιορτής Υψώσεως Τιμίου Σταυρού τίμησε το δικό του παιδί για την επαγγελματική και πολιτική του καριέρα . Ο Κώστας Ζαγναφέρης τους ευχαρίστησε δηλώνοντας υπερήφανος, τόσο για τον τόπο καταγωγής του αλλά ακόμα περισσότερο για τους συντοπίτες του!
Δεν είναι και μικρό πράμα να σε τιμούν και να σε αναγνωρίζουν οι συντοπίτες σου!
Ο φθόνος καραδοκεί γαρ…
Μ.Ξ.


Μνημόνιο συνεργασίας δήμου Αβδήρων με τον δήμο Νόρντλιχεν Ίνενσαντ της Γερμανίας
Προτού αναθεματίσετε: «Όχι άλλα μνημόνια», διευκρινίζουμε πως δεν πρόκειται για το γνωστό επαχθές μνημόνιο αλλά για ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας σε διάφορους τομείς αρχής γενομένης του πολιτιστικού, του τουριστικού και κατ’ επέκταση ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε διάφορα θέματα λειτουργίας των δήμων και πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του δήμου Αβδήρων και του δήμου Νόρντλιχεν Ίνενσαντ της Γερμανίας. «Κουμπάρος» σ’ αυτό τον «αρραβώνα» ο Γιώργος Βασιλειάδης ένα τέκνο των Αβδήρων που ζει και εργάζεται στην Γερμανία και έχει εκλεγεί αντιδήμαρχος στο δήμο Νόρντλιχεν Ίνενσαντ (Βόρειο Κέντρο)25.000 κατοίκων με 15.000 ψήφους ενώ είναι και δημοτικός σύμβουλος στον ομοσπονδιακό δήμο Λούντβικσάφεν 450.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στο Στρασβούργο. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο πολύ δυναμικό, δραστήριο και δημιουργικό, με προοδευτικές ιδέες και πολιτικό λόγο, καταξιωμένο επαγγελματικά και πολιτικά στο δήμο που ζει και εργάζεται αλλά και με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του, στον οποίο και θέλει να προσφέρει όπως και απ’ όπου μπορεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και αυτή η προσπάθεια η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση από τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη και έτσι τον Μάιο ή το Ιούνιο θα επισκεφτούν τον δήμο Αβδήρων μια αποστολή 40 γερμανών συναδέλφων του κ. Βασιλειάδη να γνωρίσουν τον τόπο και να υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας.
Τέτοια μνημόνια ναι να υπογράφονται!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…