Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Για πρώτη φορά απαλλαγή από παλαιά χρέη για τον νέο ένοικο από την ΔΕΥΑΞ

Για πρώτη φορά απαλλαγή από παλαιά χρέη για τον νέο ένοικο από την ΔΕΥΑΞ

0
DEYAX-empros

Εξετάζονται κατά περίπτωση τα αιτήματα για παραγραφή των ‘’κληρονομηθέντων’’ χρεών, βάσει οικονομικής κατάστασης

Διερεύνηση της περίεργης υπόθεσης λυμάτων στην Παλιά Πόλη, που σταματούν στις Γιορτές

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση που πήρε πρόσφατα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ, μετά από αίτηση καταναλωτή που κατατέθηκε την ίδια μέρα, ζητώντας απαλλαγή από το χρέος που άφησε o προηγούμενος κάτοχος του υδρομέτρου στην Δημοτική Επιχείρηση. Το Δ.Σ. συζήτησε το νομικό καθεστώς που διέπει την υπόθεση, αποφασίζοντας να προχωρήσει τελικά για πρώτη φορά στην απαλλαγή, ουσιαστικά, των οφειλών για τον ένοικο κατοικίας, στον οποίο «κληροδοτήθηκαν» τα χρέη του προηγούμενου. Σύμφωνα με την απόφαση, η οφειλή που έχει αφήσει ο προηγούμενος ένοικος, τόκοι επί το πλείστον, βεβαιώνεται στην εφορία, ενώ στον καινούριο ένοικο τοποθετείται νέο υδρόμετρο και απαλλάσσεται από τις οφειλές.

Αντιδράσεις από άλλους καταναλωτές για ευνοϊκή μεταχείριση

Η απόφαση μπορεί να έγινε δεκτή από κάποιους ως θετική εξέλιξη σε ένα πρόβλημα που κάνει συχνά την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε όμως και σοβαρές αντιδράσεις. Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ανάλογη αντιμετώπιση, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα τα αιτήματά τους, κυρίως για χρέη πρώην ενοίκων που αποχώρησαν χωρίς να πληρώσουν και ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, κάποιοι οφειλέτες αναφέρουν ότι θέση της ΔΕΥΑΞ μέχρι σήμερα ήταν η δέσμευση του Κανονισμού Υδροληψίας, που απαγορεύει την απαλλαγή των οφειλών αυτού του είδους, κάνοντας λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, Μαρίνο Σδρέβανο, ώστε να πληροφορηθούμε το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης. Ο κ. Σδρέβανος απέκλεισε αρχικά το ενδεχόμενο ευνοϊκής μεταχείρισης ενός καταναλωτή έναντι άλλων και δήλωσε ότι τα αιτήματα εξετάζονται κατά περίπτωση, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται κυρίως βάσει της εισήγησης που γίνεται από την υπηρεσία. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής και στάσης από πλευράς της Δημοτικής Επιχείρησης.

Μ. Σδρέβανος: «Ο Κανονισμός Υδροληψίας αναφέρει και διακοπή μετά από δύο τρίμηνα, κάτι που δεν εφαρμόζουμε»

Σχετικά με την δέσμευση από τον Κανονισμό Υδροληψίας, ο κ. Σδρέβανος δήλωσε ρητά ότι στον Κανονισμό αναφέρονται πολλά, τα οποία δεν εφαρμόζονται εκ των πραγμάτων. «Ο Κανονισμός Υδροληψίας αναφέρει και διακοπή της υδροδότησης μετά από δύο τρίμηνα ανεξόφλητων λογαριασμών, κάτι που όμως δεν εφαρμόζουμε, επιδεικνύοντας ελαστικότητα και καλώντας τους δημότες σε διακανονισμό», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Οι διακοπές υδροδότησης στις οποίες προβαίνει η ΔΕΥΑΞ αφορούν περιπτώσεις καταναλωτών που συνειδητά δεν προβαίνουν σε τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα, εξήγησε ο κ. Σδρέβανος, για να προσθέσει ότι γίνονται υποχωρήσεις από πλευράς της Δημοτικής Επιχείρησης σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι όντως υπάρχει οικονομική αδυναμία.

Υπό διερεύνηση η περίεργη υπόθεση λυμάτων στην Παλιά Πόλη

Μετά το τέλος των Γιορτών Παλιάς Πόλης ήρθε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια κάποιους κατοίκους της Παλιάς Πόλης. Πρόκειται για τα λύματα από βόθρο, τα οποία σχηματίζουν ρυάκι εδώ και χρόνια και καταλήγουν στη μικρή πλατεία του Ι.Ν. Ταξιαρχών, στο «Καβάκι» της Παλιάς Πόλης. Οι περίοικοι έχουν ερευνήσει την υπόθεση και έχουν διαπιστώσει τόσο οι ίδιοι, όσο και το Τμήμα Υγιεινής, που έχει κληθεί και το επιβεβαίωσε, ότι πρόκειται για λύματα από βόθρο. Οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν στην ΔΕΥΑΞ, που αποδίδει το φαινόμενο σε κάποια παράνομη σύνδεση βόθρου σε φρεάτιο όμβριων υδάτων. Αυτό, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στους περιοίκους είναι ότι κάθε χρόνο κατά την διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, το ρυάκι με τα λύματα σταματά να ρέει για κάποιον ανεξήγητο λόγο. Το ίδιο συνέβη και φέτος, ενώ μετά το τέλος των Γιορτών ‘’αποκαταστάθηκε’’ η παγιωμένη πλέον κατάσταση. Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους και υπαινίσσονται ότι ο δήμος γνωρίζει την προέλευσή τους, χωρίς να δείχνει την προθυμία να το ερευνήσει περαιτέρω, αφού τα λύματα σταματούν στην διάρκεια των Γιορτών. Ο κ. Σδρέβανος μας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για το συγκεκριμένο περιστατικό, παρά μόνον για το πρόβλημα δυσοσμίας που υπάρχει στην περιοχή, και δεσμεύτηκε να το διερευνήσει, ώστε να δοθεί μία λύση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…