Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προσεχώς «εκτελούνται έργα» στην Π. Ε. Ξάνθης

Προσεχώς «εκτελούνται έργα» στην Π. Ε. Ξάνθης

0

Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για τον αναδασμό στο Σούνιο – Ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο Ξάνθης: Εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού συνεδρίου

Το Φθινόπωρο η δημοπράτηση του πρώτου κομματιού του κάθετου άξονα – Ζητείται προσωρινή λύση για τον κόμβο καρμανιόλα

Συνεχίζονται απρόσκοπτα όλες οι διαδικασίες που αφορούν μια σειρά από έργα της Π.Ε. Ξάνθης που είτε είχαν δημοπρατηθεί είτε είναι σε φάση δημοπράτησης. Παράλληλα από την Π.Ε. Ξάνθης αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για παρεμβάσεις στον κόμβο της δυτικής εξόδου της πόλης προσωρινού μεν χαρακτήρα ωστόσο απαραίτητες για την οδική ασφάλεια και τέλος μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από το Φθινόπωρο ο κάθετο άξονας με δημοπράτηση του πρώτου κομματιού από την Ξάνθη ως τα Μελίβοια.

Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για τον αναδασμό στο Σούνιο

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμού 420.000 ευρώ με διακήρυξη και δημοπράτηση της 27-5-2014 για το οποίο απηύθυνε σχετικό ερώτημα ο επικεφαλής της Κοινωνικής Συμμαχίας Φώτης Καραλίδης, ζητώντας να ενημερωθεί: « σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα εκτέλεσης του έργου, πότε προβλέπεται να υπάρξει κατακύρωση αποτελέσματος του διαγωνισμού και κατά συνέπεια ανάδοχος εκτέλεσης του έργου, καθώς και τους λόγους αργοπορίας ανάδειξης αναδόχου, διότι έχει ήδη παρέλθει διάστημα δεκατριών (13) μηνών από την δημοπράτηση του έργου έως σήμερα». Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα αναφορικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη κ. Κώστας Ζαγναφέρης, σημείωσε πως έχουν υποβληθεί οι τεχνικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, έχει παρέλθει ο χρόνος των ενστάσεων χωρίς να γίνει καμιά ένσταση και στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές. Απομένει η αξιολόγησή τους και η ανάδειξη αναδόχου.

Ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο Ξάνθης: Εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού συνεδρίου

Πρόκειται για το έργο με τίτλο: «Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου Π.Ε. Ξάνθης έτους 2014» προϋπολογισμού 1.600.000ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ 2014, κατανομή με απόφαση Περιφερειάρχη του 1ου εξαμήνου 2014) και ανεδείχθη η εταιρεία ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ Α.Ε. ως ανάδοχος του έργου με έκπτωση 49,94%. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας εγκρίθηκε από την Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας της 27ης Απριλίου 2015 και συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 274 απόφαση. Και για αυτό το έργο έθεσε ερώτημα ο κ. Καραλίδης ζητώντας να ενημερωθεί σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία εκτέλεσης της Δημοπρασίας, πότε θα υπογραφεί η σύμβαση, πότε θα γίνει η έναρξη εκτέλεσης του έργου, ποιος θα είναι ο χρόνος περαίωσης του έργου και τέλος, αν το «εκπτωτικό προϊόν» των 800.000 ευρώ που προέκυψε, θα επαναδημοπρατήσει κομμάτι του ίδιου άξονα ή θα μεταφερθεί σε άλλο έργο.

Απαντώντας μέσα από το «Ε» ένα προς ένα τα ερωτήματα του κ. Καραλίδη ο κ. Ζαγναφέρης τόνισε πως: Ο διαγωνισμός έγινε στις 8 Μαΐου 2015 και το αποτέλεσμα της κατακύρωσης του διαγωνισμού αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 11 Μαΐου 2015. Στην συνέχεια εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο επειδή πρόκειται και για έργο μεγάλο. Έχει εγκριθεί και από τις 10/6 η απόφαση βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη για να καθαρογραφεί και να επιδοθεί. Αναμένεται να αποσταλεί στις 20/6 (σήμερα). Στην συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει το έργο. Σ’ ότι φορά τα υπόλοιπα που εξοικονομήθηκαν από εκπτώσεις έργων και όπως αναφέρει ο κ. Ζαγναφέρης είναι περίπου 1 κε. ευρώ αυτά τα χρήματα με απόφαση του Περιφερειάρχης κ. Παυλίδη έχουν ενταχθεί στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του τεχνικού προγράμματος και είναι διαθέσιμα για να χρησιμοποιηθούν για συντηρήσεις έργων οδοποιίας όπου υπάρχει ανάγκη και συντήρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.  

Το Φθινόπωρο η δημοπράτηση του πρώτου κομματιού του κάθετου άξονα

Σε δύο φάσεις πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο του καθέτου άξονα της Ξάνθης της διάνοιξης δηλαδή των ελληνοβουλγαρικών από το Δημάριο. Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Παυλίδη για το έργο υπάρχουν διαθέσιμα 45 εκ. ευρώ από τρεις πυλώνες χρηματοδότησης: 20 από το interreg Ελλάδα – Βουλγαρία – 20 εκ. από το ΕΣΠΑ και 5 εκ. ευρώ από πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου. Η μελέτη είναι έτοιμη και πρόκειται να δημοπρατηθεί το Φθινόπωρο το πρώτο κομμάτι μέχρι τα Μελίβοια. Για το επόμενο, Μελίβοια – Δημάριο, Σύνορα περίπου 10 χιλιόμετρα θα γίνουν προσπάθεια να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαγναφέρης το έργο θα υλοποιηθεί γιατί εκτός των άλλων ουσιωδών παραμέτρων που αφορούν την αναγκαιότητά του αποτελεί συμβατική υποχρέωση καθώς χρηματοδοτείται από διασυνοριακό πρόγραμμα.

Τεχνική σύσκεψη για τον κόμβο της δυτικής εισόδου – εξόδου της Ξάνθης

Σύσκεψη των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. με του Δήμου καθώς επίσης και της Τροχαίας πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του κόμβου της δυτικής εισόδου – εξόδου της πόλης κάποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για να πάψει να αποτελεί «καρμανιόλα» καθώς στο σημείο έχουν γίνει πολλά και θανατηφόρα τροχαία. Συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση να δοθεί μια προσωρινή λύση που θα αναλάβει να υλοποιήσει η Π.Ε. Ξάνθης ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα δεδομένου ότι ο κόμβος εντάσσεται στην κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης και πρόκειται να γίνει κυκλικός, όμως αυτό δεν προβλέπεται άμεσα. Αποφασίστηκε επίσης να επαναληφθεί η σύσκεψη την επομένη εβδομάδα με τη δέσμευση ότι οι μελετητές του δήμου και της Π.Ε. θα προτείνουν προσωρινές λύσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…