Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Μετ’ εμποδίων» προχωρούν τα έργα του Ε.Κ. «Αθηνά»

«Μετ’ εμποδίων» προχωρούν τα έργα του Ε.Κ. «Αθηνά»

0

Μετά τις καθυστερήσεις «έσπασε» στα δύο η προγραμματική του δήμου Ξάνθης με το Κέντρο – Οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα εγκρίνουν μόνο την μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος


«Ορφανό» το έργο ανακατασκευής του κτηρίου της Π. Χρηστίδη – Αναζητείται Αναπτυξιακός Οργανισμός για την έγκριση της μελέτης – Δεν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός χρηματοδότησης τα έργα


«Έσπασε» τα δύο η προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει από τις 20.6.2023 το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» με τον Δήμο Ξάνθης προκειμένου να επιβλέπουν και να εγκρίνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου τις μελέτες των δύο έργων που πρόκειται να υλοποιήσουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να σημειώσουμε ότι τα δύο έργα είναι: Ανακατασκευή του ιδιόκτητου νεοκλασικού κτηρίου επι της οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, επιφάνειας 350 τ.μ. με προϋπολογισμό ύψους:  936.149,48€. και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του με προϋπολογισμό ύψους 1.074.000,72€.

Ο δήμος Ξάνθης θα εγκρίνει μόνο την μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ε.Κ. «Αθηνά»

Ειδικότερα κατά την χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του δήμου Ξάνθης, εγκρίθηκε η τροποποίηση της αρχικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Κέντρου Αθηνά και του Δήμου Ξάνθης καθώς επίσης και η αντικατάσταση εκπροσώπου του Δήμου Ξάνθης και του αναπληρωτή του στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης και εξουσιοδότηση του Δημάρχου Ξάνθης, με εισήγηση του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Όπως αναφέρθηκε, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα ολοκληρώσουν την έγκριση επίβλεψης μόνο της μελέτης για τον αύλειο χώρο του Κέντρου και όχι για την ανακατασκευή του νεοκλασικού της Π. Χρηστίδη. Όπως μας διευκρίνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Νέστορας Τσιρλιγκάνης, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά είναι ΝΠΔΔ ωστόσο δεν έχει τεχνική υπηρεσία για να μπορεί να εκπονεί μελέτες. Ως εκ τούτου τις αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες μελετητές, αλλά για να δημοπρατηθεί το έργο από το ΤΑΙΠΕΔ απαιτείται έγκριση από τεχνική υπηρεσία δημόσιου φορέα. Γι’ αυτό το λόγο έγινε και η προγραμματική με τον δήμο Ξάνθης.

Αναφορικά με την διεκπεραίωση της έγκρισης της μελέτης για τον περιβάλλοντα χώρο τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Τσιρλιγκάνης επιβεβαίωσαν ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί παρότι υπήρξε μια καθυστέρηση και λόγω των αλλαγών στην υπηρεσία μετά την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής. Το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Ορφανό» το έργο ανακατασκευής του κτηρίου της Π. Χρηστίδη

Σ’ ότι αφορά το έργο της ανακατασκευής του νεοκλασικού της Πυγμαλίωνος Χρηστίδη αυτό προς το παρόν μένει «ορφανό» από επιβλέποντα φορέα, μετά την αποχώρηση του δήμου Ξάνθης και αναζητείται νέος φορέας: «Προσανατολιζόμαστε να ζητήσουμε την συνδρομή ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού που συμμετέχουν δήμοι. Η μελέτη είναι έτοιμη απλά θέλουμε την έγκρισή της από δημόσιο φορέα», σημειώνει ο κ. Τσιρλιγκάνης.

Αναφορικά με τον κίνδυνο να χάσει την χρηματοδότηση γιατί όπως είπε ο κ. Τσιρλιγκάνης έπρεπε μέχρι το τέλος αυτού του μήνα η προκήρυξη να έχει βγει: «Έχουμε την διαβεβαίωση από το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο τον δυνατόν γρηγορότερα για να προκηρυχθεί το έργο και να υλοποιήσουμε την ανακατασκευή του κτηρίου».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…