Σχόλια 19/06/15

0
Vasiloudis H-empros
Η Ζωή πλέον δεν είναι θεσμός, αλλά αξιοθέατο…


Μαθήματα από την Πορτογαλική κυβέρνηση
Πού φθάσαμε ως χώρα! Να μας παραδίδει μαθήματα οργάνωσης και πρόληψης η Πορτογαλία. Η οποία μεθοδικά και με κοινή απόφαση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, έφτιαξε ένα πρόγραμμα για την έξοδο από το ΔΝΤ. Και τα κατάφερε μια χαρά.
Και το δάνειο πλήρωσε και στις αγορές βγήκε και φθηνό χρήμα δανείζεται και ξένες επενδύσεις γίνονται στη χώρα πλέον. Αυτή λοιπόν η μικρή Πορτογαλία, λέει πως είναι ήδη έτοιμη για να αντιμετωπίσει τα όποια πιθανά αρνητικά σενάρια από την ρήξη της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και έξοδο από την Ε.Ε.
-Μαθήματα πολιτικού ρεαλισμού και οργάνωσης. Και το αναπόφευκτο ερώτημα: Εμείς γιατί δεν το κάνουμε, δηλαδή να καθίσουν όλα τα κόμματα μαζί και να συμφωνήσουν για να βγει η χώρα από την κρίση;
Γ.Δ.


Η ώρα του Ηλία Βασιλούδη;
Οι δημοτικές εξελίξεις στο δήμο Ξάνθης με την αναμενόμενη αποχώρηση Πούλιου και Καλογερή φέρνουν στο προσκήνιο δύο πρόσωπα νέα μεν ως προς την ηλικία, γνωστά όμως στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τους Φανουράκη και Βασιλούδη, οι οποίοι θα καταλάβουν τις δύο θέσεις των παραπάνω συμβούλων που προτίθενται να παραιτηθούν για τους δικούς τους λόγους.
Οι δύο νέοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν προϊστορία στο δήμο. Ο ένας και στα έδρανα της πλειοψηφίας, ο Φανουράκης. Ο Βασιλούδης στην αντιπολίτευση, διακρίθηκε όμως όπου κι αν δούλεψε σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια, καταθέτοντας αξιόλογες και ρηξικέλευθες προτάσεις.
Και οι δύο διακρίνονται από διάθεση για δουλειά, προσφορά και κυρίως έχουν ιδέες φρέσκιες που έχει ανάγκη ο δήμος μας.
Με την αποχώρηση Πούλιου και αργότερα του Θ. Ξυνίδη, θα τεθεί οπωσδήποτε θέμα προσώπου που θα ηγηθεί της δημοτικής παράταξης. Και τότε εκτιμούμε ότι θα έρθει η ώρα του Ηλία Βασιλούδη πρωτίστως αλλά και κάποιου άλλου μνηστήρα που θα εμφανιστεί ενδεχόμενα για να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία της Δημοτικής Παράταξης στην οποία επί σειρά ετών ηγήθηκε ο Χρ. Πούλιος.
Γ.Δ.


Ξεκίνησε το Ραμαζάν
Για τους Μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής μας ξεκίνησε από χθες η περίοδος της νηστείας του Ραμαζανιού. Η οποία και θα διαρκέσει μέχρι 17 Ιουλίου.
Πρόκειται για τη νηστεία που προηγείται της γνωστής γιορτής Σεκέρ Μπαϊράμ κατά την οποία φτιάχνονται και μοιράζονται γλυκά ταψιού.
Με την ευκαιρία λοιπόν της θρησκευτικής γιορτής των Μουσουλμάνων ευχόμεθα σε όλους να περάσουν τις ημέρες με υγεία και αγάπη.
Γ.Δ.


Εθιμοτυπική επίσκεψη
kafopoylosΤην εθιμοτυπική επίσκεψη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης δέχτηκε χθες Πέμπτη η διεύθυνση της Εφημερίδας. Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ο κύριος Θάνος Καφόπουλος υλοποίησε ένα κύκλο επαφών γνωριμίας με τους ανθρώπους των Μέσων Ενημέρωσης. Από τη σύντομη συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων έγινε φανερό ότι πρόθεση και στόχος του νέου Διευθυντής της Υπηρεσίας είναι να υπάρξει συνεργασία σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος των Ελλήνων Ευρωπαίων πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας.
Γ.Δ.


Αίτημα αλλαγής

Επιστολή για επιτακτική ανάγκη αλλαγών στην εκπαίδευση των Μουσουλμανόπαιδων της Θράκης ζητά με επικαιροποίηση του σχετικού υπομνήματος που κατά το παρελθόν εστάλη προς το Υπουργείο Παιδείας από ομάδα Πανεπιστημιακών του Δημοκριτείου.
Πάντα οι αλλαγές θέλουν και αποτελούν μια δημιουργική πρόκληση. Όμως οι συχνές αλλαγές, σίγουρα δεν βοηθούν όχι μόνο την εκπαίδευση την ίδια, όσο και τα ίδια τα Μουσουλμανόπαιδα για τα οποία το ενδιαφέρον. Πριν κάθε αλλαγής απαιτείται πολύχρονη, σταθερή εφαρμογή του προγράμματος, επισήμανση των όποιων παραλείψεων και τότε συμπλήρωση και διορθώσεις. Διαφορετικά, κάθε υπουργός και αλλαγές…
Γ.Δ.


Ξεχωρίζουν
Στη ζωή, είτε κάποιοι δεν το θέλουν για τον εαυτό τους, υπάρχει πάντα η αξιολόγηση. Έτσι, αξιολογικά πάντα, λόγω της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς κάποιων Συλλόγων και Σωματείων της περιοχής μας, ξεχωρίζουν κάποιοι.
Κι αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας είναι κίνητρο και άμιλλα για τους άλλους, να οργανωθούν και προσπαθήσουν να διακριθούν μέσω της προσφοράς έργου.
Έτσι, η Ξάνθη έχει την ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή να έχει Συλλόγους όπως το Λύκειο Ελληνίδων, την ΦΕΞ, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Γηροκομείο, το Ψυχολογικό και βέβαια τους δραστήριους Πόντιους και Μικρασιάτες.
Όλοι αυτοί και οι υπόλοιποι μας εκπροσωπούν επάξια. Και σίγουρα δεν είναι μόνον αυτοί. Υπάρχουν και νέοι Σύλλογοι και Φορείς που προσπαθούν και ο καθένας προσθέτει το λιθαράκι του στο οικοδόμημα της Κοινωνίας και του Πολιτισμού.
Γ.Δ.


Λαϊκή αγανάκτηση
Σε συνομιλία με συνδημότη μας, γνωστό επιχειρηματία της πόλης, μας μεταφέρθηκε παράπονο, που μετατράπηκε σταδιακά σε οργή και αγανάκτηση. Ο λόγος για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εγκρίνει πλέον επίδομα όχι μόνο στις άγαμες θυγατέρες των στρατιωτικών, αλλά και στους άγαμους γιους. Δεν μπορούσε να συλλάβει ο αγαπητός συντοπίτης μας την λογική πίσω από μια τέτοια απόφαση και δεν πρόκειται, φυσικά, αφού λογική δεν υπάρχει. Η απορία του για την προκλητική διάκριση έγινε δίκαιη οργή, όταν πληροφορήθηκε την μείωση που προγραμματίζεται στις συντάξεις χηρείας, αλλά και με αφορμή ένα γεγονός που μας ανέφερε. Πριν λίγες μέρες συνάντησε γνωστό του αξιωματικό του στρατού, ο οποίος με περισσή χαρά και καμάρι του είπε ότι αγόρασε αυτοκίνητο στον γιο του. Τίποτε το μεμπτό ως εδώ. Η ‘’κεραμίδα’’ ήρθε όταν με ακόμη περισσότερο καμάρι του είπε ότι του έμειναν και 3.000 ευρώ. Στην ερώτηση του επιχειρηματία, από πού περίσσεψε αυτό το ποσό, έμαθε ότι ο γιος του έγινε 18 ετών, οπότε δικαιούνταν επίδομα ενηλικίωσης ύψους 20.000 ευρώ. Το αυτοκίνητο κόστισε 17 χιλιάδες, οπότε έμεινε και κάτι στην άκρη. Τι να σχολιάσει κανείς περαιτέρω;
Χ.Δ.


Το φθηνό είναι και καλό πλέον
Σας φαίνεται περίεργο; Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου. Παντοπώλες της Ξάνθης, και όχι μόνον φυσικά, αναπολούν με νοσταλγία τις εποχές που οι πελάτες έμπαιναν στο κατάστημα και ζητούσαν τα καλύτερα προϊόντα. – Βάλε μου την καλύτερη φέτα που έχεις. – Βάλε από το κασέρι που τρως κι εσύ. Αυτά έχουν παρέλθει προ πολλού για την πλειονότητα. Το επόμενο στάδιο ήταν το συνταίριασμα καλού και φθηνού. Πλέον, με το που μπαίνουν πολλοί πελάτες στο παντοπωλείο -νυν mini market- το πρώτο που ρωτούν είναι αν υπάρχει φτηνό το τάδε ή το δείνα προϊόν. Και δεν μιλάμε για είδη καθαρισμού, αλλά για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ο κόσμος τρέχει με ‘’κλειστά τα μάτια’’ σε μεγάλες, ξένες κυρίως, αλυσίδες με την είδηση κάποιας προσφοράς, χωρίς να εξετάζει την ποιότητα αυτών που αγοράζει. Ακόμα και αν πρόκειται για τρόφιμα που θα μπουν στο οικογενειακό τραπέζι. Λίγο η κρίση, λίγο η λανθασμένη καταναλωτική νοοτροπία κάποιων συμπολιτών μας, η κατάσταση παίρνει μέρα με τη μέρα ακόμη πιο άσχημες διαστάσεις για επαγγελματίες και καταναλωτές.
Χ.Δ.


‘’Στήριξη’’ από Αμερική για Τσίπρα
Γνωστός υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα ο διάσημος σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, σε μια μακροσκελή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook γράφει για το «Grexit», κατακεραυνώνει τα αμερικανικά ΜΜΕ και γιορτάζει μια «νέα Ελλάδα». Ο Στόουν γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κροατία πριν δύο χρόνια και προτείνει στους αναγνώστες το άρθρο με τίτλο «Germany is bluffing on Greece» του Αμερικανού οικονομολόγου Μαρκ Βάισμπροτ που, κατά τη γνώμη του, εξηγεί την κρίση σε αντίθεση με αυτά που λένε τα αμερικανικά media. Αναφερόμενος στην «επαίσχυντη ιστορία» των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Στόουν καταλήγει: «Είναι καθαρό πως δεν υπήρξε ποτέ μια ελληνική κυβέρνηση την οποία ο κόσμος μπορούσε να σεβαστεί – μέχρι τώρα». Ο σκηνοθέτης των εμπορικών επιτυχιών καταλήγει ζητωκραυγάζοντας: «Λέω “Ζήτω ο Τσίπρας!”, “Ζήτω μια νέα Ελλάδα!” και μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στα αμερικανικά ΜΜΕ. Το μόνο που ελπίζω είναι πως η Ευρώπη θα διαχωρίσει την θέση της από τους ιμπεριαλιστικούς μας στόχους».
Χ.Δ.


11 δήμαρχοι σε διαπραγμάτευση με τον TAP
Όχι 8 αλλά 15 εκ. ευρώ συμφώνησαν να διεκδικήσουν από τον TAP οι 11 δήμαρχοι της ΑΜΘ που τους διασχίζει ο αγωγός. Αυτό αποφάσισαν στη σύσκεψη που είχαν στην ΠΕΔ την Τετάρτη. Την πρόταση έκανε ο πάρεδρος της ΠΕΔ , δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης και έγινε αμέσως αποδεκτή από τους 11 δημάρχους που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Αν και είχε προγραμματίστε στη σύσκεψη να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του TAP ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό αλλά ο κ. Λαμπάκης ενημέρωσε τους δημάρχους ότι ο ίδιος έκανε μια διερευνητική επαφή με τους εκπροσώπους και τους έθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο. Τώρα θα πάνε σε …διαπραγμάτευση για να δουν και τις διαθέσεις των …επενδυτών! Καλά κάνουν! Θέτουν ψηλά τον πήχη για να καταφέρουν όσο δυνατόν περισσότερα. Παίρνουν μαθήματα διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση μάλλον (κυρίως από τα λάθη της διαπραγμάτευσης!)
Μ.Ξ.


Νέα δημοπρασία για το κάμπινγκ Μυρωδάτου τον άλλο μήνα
Νέος γύρος δημοπρασίας ανοίγει για το κάμπινγκ Μυρωδάτου μιας και η προηγουμένη ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη ως μη καλά εκτελεστέα αφήνοντας σύξυλο τον ανάδοχο. Τέλος Ιουνίου το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα παρθεί σχετική απόφαση για νέα δημοπράτηση και στη συνέχεια (αν δεν υπάρξει τίποτε απρόοπτο) η Οικονομική Επιτροπή θα κάνει την δημοπρασία. Όπως γράψαμε «Φτου και απ’ την αρχή!».
Μ.Ξ.


Ο Παντελής Θαλασσινός στα Δημοκρίτεια
Το άλλο μήνα στον δήμο Αβδήρων ξεκινούν και τα Δημοκρίτεια. Το πρόγραμμα είναι ήδη έτοιμο και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου. Φέτος θα ξεκινήσουν από τις 18 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 7 Αυγούστου. Τα Άβδηρα είναι το επίκεντρο του εορτασμού και στην κεντρική συναυλία ανήμερα της Αγίας Παρασκευής , Πολιούχου Αγίας των Αβδήρων θα τραγουδήσει ο Παντελής Θαλασσινός. Μια εξαιρετική ποιοτική επιλογή καθώς πρόκειται για ένα αξιόλογο τραγουδοποιό που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στο έντεχνο παραδοσιακό τραγούδι και «δένει» αρμονικά με το παραδοσιακό χρώμα των Δημοκριτείων.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…