Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Το ψάχνουν» τώρα στην ΑΘΩΝΙΚΗ για την επένδυση στο ΔΕΡΑΣ

«Το ψάχνουν» τώρα στην ΑΘΩΝΙΚΗ για την επένδυση στο ΔΕΡΑΣ

0
ketipis-web
 

 Αφού πέρασε από …40 κύματα για να πάρει τις άδειες τους πρόλαβε κι η κρίση…Δεν την ακύρωσαν αλλά άλλαξαν τα δεδομένα…

 

Κτίζεται Jumbo σε Ίασμο και ΙΚΕΑ στην Κομοτηνή

 
 
Δεν είχε «τύχη» η μεγαλόπνοη επένδυση της ΑΘΩΝΙΚΗΣ η οποία επρόκειτο να κατασκευάσει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στην περιοχή του πρώην ΔΕΡΑΣ (δεξιά στο δρόμο Ξάνθης – Λεύκης). με οσμή πολιτικών. Είναι γεγονός ότι «κυνηγήθηκε» όσο καμιά σε μια εποχή που θεωρούνταν «κακό πράγμα» οι επενδύσεις και χρειάστηκε να «παλέψει» με πολλά προσκόμματα με οσμή πολιτικών σκοπιμοτήτων που έθεταν μπρος της διάφοροι θεσμικοί παράγοντες καθυστερώντας χρόνια τη αδειοδότησή της και όταν πέρασε τις «συμπληγάδες» την πρόλαβε και η κρίση!
 
Πέρασε από 40 κύματα για να πάρει τις άδειες
Το 2008, για πρώτη φορά υποβλήθηκε ο φάκελος της ΑΘΩΝΙΚΗΣ για την επένδυση. Η μελέτη προϋπολόγιζε επένδυση 35 εκατ. ευρώ στην έκταση των 114 στρεμμάτων του παλιού εργοστασίου «ΔΕΡΑΣ»με την ανέγερση εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης θα περιλάμβανε 20.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Με καταστήματα τροφίμων, ηλεκτρικών ειδών, επίπλων, ειδών ένδυσης, υπόδησης, άθλησης, παιχνιδιών, ενώ συμπληρωματικά θα συνυπήρχαν χρήσεις με εξειδίκευση στην αναψυχή, όπως κινηματογράφοι και καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, cafe, snack bar). Έκτοτε πέρασε από …40 κύματα. Είναι γνωστές οι αντιδράσεις από φορείς της Ξάνθης που είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι αδειοδοτήσεις ( πρώτη αρνητική γνωμοδότηση νομαρχιακού συμβουλίου, αρνητική απόφαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του Νομού) αλλά η εταιρεία πήρε τελικά την έγκριση της περιφέρειας και έχει στα χέρια της και όλες τις οικοδομικές άδειες ώστε να αρχίσει άμεσα την κατασκευή των σχετικών εγκαταστάσεων ενώ έχει κατεδαφιστεί και το εργοστάσιο. Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο το έχει αγοράσει η εταιρεία.
 
Δεν την ακύρωσαν αλλά το ψάχνουν στην Αθωνική…
Όμως τα δεδομένα τώρα είναι τελείως διαφορετικά από το 2008 και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον εξαναγκάζουν την εταιρεία να το …ξανασκεφτεί και να μπει στη διαδικασίας της εκ νέου διερεύνησης. Η μείωση της καταναλωτικής και αγοραστικής δύναμης του κοινωνικού ιστού αλλά και η επένδυση του Εμπορικού Πάρκου Flamingo στα ανατολικά της πόλης μειώνει την πίτα…δημιουργώντας ένα ισχυρό πεδίο ανταγωνισμού ενώ όλα αυτά είναι παράμετροι που συνεκτιμούνται
 
Δεν συζητούν με την ΙΚΕΑ…
Ο εκπρόσωπος της ΑΘΩΝΙΚΗΣ Κώστας Κετύπης μιλώντας στο «Ε» διέψευσε την πληροφορία ότι η ΑΘΩΝΙΚΗ συζητά με την ΙΚΕΑ για παραχώρηση έκτασης όσο επίσης και το ενδεχόμενο ακύρωσης της επένδυσης, ωστόσο τόνισε: «Παραμένει η πρόθεση υλοποίησης της επένδυσης από την εταιρεία όμως εξετάζεται σε κάθε της βήμα και σ’ όλες της τις λεπτομέρειες. Οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα. Είναι γεγονός ότι μας αντιμετώπισαν με πολύ επιθετικό τρόπο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η υλοποίηση της επένδυσης και αυτό είναι ένα γεγονός ότι μας προκαλεί μια πικρία».
 
Κτίζεται Jumbo στονΊασμο
Φαίνεται ότι στον γειτονικό νομό σε αντίθεση με τον δικό μας δεν έχουν πρόβλημα και ούτε είναι φοβικοί με τα πολυκαταστήματα. Έτσι στον Ίασμο Ροδόπης κτίζεται Jumbo μια επένδυση που έτυχε της στήριξης του ΕΒΕ Ροδόπης και του οικείου δήμου ενώ στην Κομοτηνή θα εγκατασταθεί μεγάλο κατάστημα της ΙΚΕΑ.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την «ανάπτυξη» της Ελλάδας την πληρώνουν οι Έλληνες

Ο Νικόλας Θεοχαράκης, οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ μιλάει στο «Ε» για …