Σχόλια 14/05/2013

0
Κύπελλο Ελλάδος: Γιούχα στον Γιάχο!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
 
Τραγέλαφος!
 Αυτά που συμβαίνουν σ’ αυτήν τη χώρα με τα παραλιακά αναψυκτήρια είναι πέραν πάσης λογικής. Άλλα θα λειτουργήσουν κι άλλα όχι! Άλλες παραλίες θα πάρουν (πήραν ήδη) άδειες λειτουργίας, άλλες όχι!
Στο μεταξύ, την ευθύνη για τις παραλίες (μισθώσεις) έχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, κι αυτό γιατί κάποιοι – αρκετοί – δήμοι δεν απέδιδαν στο δημόσιο ποσοστό 20% που θα έπρεπε να αποδίδουν! Έτσι, χώσαν την Κτηματική στα χωράφια τους οι δήμοι και την πάτησαν γιατί δεν το περίμεναν!
Η υπόθεση με τις παραλίες είναι μια ακόμη απόδειξη πως στη χώρα μας πολλά ισχύουν και λίγα εφαρμόζονται. Ή εφαρμόζονται επιλεκτικά, διότι στις παραλίες της Καβάλας τίποτε παρόμοιο δεν ισχύει. Όλες, χρόνια τώρα, λειτουργούν κανονικά!…
«Ε»
 
Η ζούγκλα του ελληνικού ποδοσφαίρου
 Πρώτη περίπτωση ο αγώνας μπαράζ ΠΑΟ-SKODA, δεύτερη ο τελικός κυπέλλου ΟΣΦΠ-Αστέρα. Κακοποίηση του ποδοσφαίρου από διαιτητές με διατεταγμένη αποστολή, από ποδοσφαιριστές που θέλουν να λένε πως τάχα παίζουν σε «μεγάλες ομάδες», παραγοντισμός.
Ούτε η SKODA θα μπορούσε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό, όσο κι αν έπαιζε καλύτερα, ούτε ο Αστέρας Τρίπολης τον Ολυμπιακό στον τελικό Κυπέλλου. Κι αυτό, διότι οι αποφάσεις είχαν ληφθεί ήδη σε γραφεία, εκτός γηπέδων και ήταν τα αποτελέσματα προδιαγεγραμμένα.
Τραγωδία; Όχι, κωμωδία! Και υποβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαιρικού προϊόντος το οποίο παρακολουθούν πλέον μόνον οι φανατικοί και ουδείς λογικός άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει εδώ και χρόνια να βιώνει τη ζούγκλα που οι παράγοντές του δημιούργησαν…
«Ε»
 
Άξιος πρωταθλητής Ευρώπης
 Ένα μεγάλο μπράβο, ένα θερμό συγχαρητήριο χειροκρότημα στη ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού! Η οποία για δεύτερη φορά κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης! Επίτευγμα μεγάλο και τιμητικό, αφού το κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Το άξιζε το τρόπαιο η ομάδα του Ολυμπιακού στο Μπάσκετ. Διότι έπαιζε ψυχωμένα, δυνατά, έξυπνα και αποτελεσματικά σε όλους τους αγώνες.
Συγχαρητήρια λοιπόν και πάλι στους πρωταθλητές Ευρώπης.
«Ε»
 
Η ανοχή έχει όρια
 Οι κάτοικοι της Ιερισσούς στις Σκουριές στη Χαλκιδική, πυροβόλησαν με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισαν σοβαρά έναν αστυνομικό. Ο δράστης, ως συνήθως άγνωστος. Κι αν τολμήσει η αστυνομία να ψάξει για να τον εντοπίσει και στείλει στη Δικαιοσύνη, θα κατηγορηθεί ότι ασκεί βία, ότι λειτουργεί αντιδημοκρατικά, ενώ θα εμφανιστούν πολιτικοί και κόμματα που θα υποστηρίζουν τις έκνομες ενέργειες των κατοίκων! Οι οποίοι κάτοικοι αγνοούν ακόμη και τις ίδιες τις αποφάσεις των δικαστηρίων που οι ίδιοι προσέφυγαν!!
Παραλογισμός, φανατισμός και κρατική ανοχή. Μέχρι πότε όμως; Θα πρέπει να φθάσουν στα άκρα με θάνατο τα πράγματα; Και τι φταίει ο αστυνομικός που πυροβολήθηκε και κινδυνεύει η ζωή του; Και φαντάζεται κανείς τι θα λέγαν και τι θα γράφαν εάν η αστυνομία πυροβολούσε τραυματίζοντας κάποιον κάτοικο; Θα τους είχαν τρελάνει με τις διαμαρτυρίες, τις δηλώσεις και τις απειλές.
Προσωπική εκτίμηση: η Πολιτεία θα πρέπει αμέσως, αμέσως όμως, να επέμβει δυναμικά. Με συλλήψεις και αυτόφωρη διαδικασία στα δικαστήρια. Και όσοι τιμωρηθούν, να φυλακισθούν. Ή υπάρχουν νόμοι που έχουν ισχύ και εφαρμόζονται ή δεν υπάρχουν! Ήρθε η ώρα της ανάληψης των ευθυνών απ’ όλους. Η χώρα έχει δικαστές, η χώρα έχει ανάγκη από ηρεμία, δουλειές, επενδύσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα αυτονόητα. Η ανοχή έχει τα όριά της.
«Ε»
 
Η σοβαρότητα σώζει
 Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις εκλογές του Μαΐου. Και απομένουν λίγες γι’ αυτές του Ιουνίου του ίδιου έτους. Κι επίσης, λίγες ημέρες από την τρικομματική σύμπραξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.
Στον χρόνο αυτόν πολλά έγιναν. Άλλα καλά κι άλλα άσχημα. Αποφάσεις σοβαρές για το μέλλον της χώρας ελήφθησαν, επώδυνες και πρωτοφανέρωτες για τη χώρα μας.
Η οικονομία και οι κάτοικοι δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται σκληρά για ν’ αποφευχθεί η πτώχευση και η κατάρρευση.
Υπήρξαν θύματα αυτής της περιόδου αρκετά, άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, άλλοι την επιχείρησή τους, η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανετράπη ριζικά και απρόβλεπτα.
Όμως υπήρξε κι ένα θετικό στοιχείο. Ότι η τρικομματική προσπάθεια, όπως όλα δείχνουν θα πετύχει και θα οδηγήσει το ελληνικό σκάφος σε ήρεμο λιμάνι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης, σώζει!
«Ε»
 
Ποδοσφαιρικές ρήσεις
 Ο μεγάλος Άγγλος ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ είχε πει κάποτε μία φράση που έμεινε στην ιστορία: «το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από 22 ανθρώπους που τρέχουν τριγύρω, κλωτσάνε την μπάλα, με έναν διαιτητή που κάνει μερικά λάθη και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί».
Παραφράζοντας στα ελληνικά: «ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από 22 παίκτες που τρέχουν, κλωτσάνε τη μπάλα αλλά κυρίως τους αντιπάλους, με ένα διαιτητή που κάνει πάντα τόσα λάθη όσα χρειάζονται προκειμένου στο τέλος να κερδίσει ο Ολυμπιακός και ενίοτε ο Παναθηναϊκός.
 
Οριακή νίκη Μπορίσοφ στη Βουλγαρία
Τέσσερα κόμματα πήραν το “εισιτήριο” για τη νέα βουλγαρική Βουλή, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βουλγαρίας.
Πρώτη δύναμη το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργό Μπορίσοφ με ποσοστό 30,71%, δεύτερη δύναμη ο αριστερός “Συνασπισμός για τη Βουλγαρία”, τρίτο, με 10,59%, είναι το φιλελεύθερο “Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών” (ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους, που ζουν κυρίως στη ΝΑ Βουλγαρία) και τέταρτο κόμμα είναι το εθνικιστικό “Ατάκα”, με 7,38%.
Το GERB δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών της 240μελούς βουλής, ενώ όλα τα κόμματα που εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ.
Εάν το πρώτο κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα ανατεθεί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το σίγουρο είναι ότι και στη Βουλγαρία θα έχουμε σύντομα μία κυβέρνηση συνεργασίας.
 
Για να έρθει ο τουρισμός…
Θετική η πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης να διοργανώσει ένα συνέδριο για τον τουρισμό. Όμως για μια ακόμη φορά αυτό που ακούσαμε ήταν λόγια …πολλά λόγια και …ευχολόγια! Το ζητούμενο όμως είναι πότε αυτά τα λόγια και τα σχέδια επί χάρτου μπορούν να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πράξεις. Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις για να αναπτυχθεί τουριστικά ο νομός μας, χρειάζονται λεφτά για να γίνουν επενδύσεις στο τομέα του τουρισμού, χρειάζεται αναβάθμιση των υποδομών μας για να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους τουρίστες. Όταν όμως έχεις μια γιγάντια γραφειοκρατία που καταπνίγει κάθε επενδυτική προσπάθεια, όταν ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς της Ραμσάρ, όταν είχε σαν νομός 6 εκ. ευρώ Leader και τα πέταξες (λόγω Αναπτυξιακής) όταν δεν έχει μια στοιχειώδη σήμανση μέσα στην πόλη και ο Βούλγαρος δεν ξέρει από πού να φύγει όταν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν με δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο, όταν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές για προσέκλυση τουριστών στην Βιστονίδα όταν(θα μπορούσαμε να λέμε μέχρι να νυχτωθούμε…) αδίκως περιμένουν να έρθει ο τουρισμός στο νομό μας. Μόνο με συνέδρια και φυλλάδια δεν έρχεται!
Μ.Ξ.
 
Έπασχε σε θέμα διοργάνωσης το Συνέδριο…
… για τον τουρισμό του ΕΒΕ. Μα είναι δυνατόν; Κάλεσαν ξένους δημοσιογράφους και φορείς τελοσπάντων του τουρισμού και δεν προνόησαν το αυτονόητο; Να έχουν τουλάχιστον ένα μεταφραστή! Δηλαδή πως θα παρακολουθούσαν το συνέδριο οι ξένοι που δεν ξέρουν ελληνικά; Με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (Αργεί και η Πεντηκοστή). Γι αυτό και λίγο μετά την έναρξη όταν άρχισαν οι χαιρετισμοί αποχώρησαν αρκετοί ξένοι δείχνοντας μάλιστα τη δυσαρέσκειά τους.
Μα είναι δυνατόν τέτοια αστοχία;
Μ.Ξ.
 
Προσεχώς H&M
Προσεχώς αναμένεται και στην Ξάνθη κατάστημα της εταιρίας H&M, το οποίο θα στεγαστεί στο εμπορικό πάρκο flamingo. Το σουηδικό κατάστημα ρούχων με παραρτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, Ιωάννινα και Κομοτηνή αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και στην Ξάνθη στις 31 Αυγούστου.
Η πολυεθνική εταιρία H & M Hennes & Mauritz AB ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1947 και τον Αύγουστο του 2012 είχε 2.629 καταστήματα σε 43 χώρες. Και αυτά τα στοιχεία της κατατάσσουν στη δεύτερη θέση διεθνώς στην κατηγορία ρουχισμού, μετά την ισπανική Inditex («μαμά»- εταιρία των Zara).
Ε.Δ.
 
«Στέγνωσε» το «Βοήθεια στο Σπίτι» δήμου Μύκης
Για τον τρόπο που ο δήμος Μύκης λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» διαμαρτυρήθηκε στο «Ε» ο πρώην κοινοτάρχης Θερμών Ναζήρ Χασάν, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι οι εργαζόμενοι πηγαίνουν ως την κοινότητα, αλλά δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα σπίτια των ηλικιωμένων και ανήμπορων κατοίκων του οικισμού, επειδή το αυτοκίνητο του δήμου για το πρόγραμμα είναι ακινητοποιήμενο, επειδή δεν είναι δυνατή η προμήθεια καυσίμων! Η κατάσταση παραμένει προβληματική εδώ και δύο μήνες με αποτέλεσμα να στερούνται των υπηρεσιών οι ωφελούμενοι του προγράμματος. Από την άλλη όμως, το αυτοκίνητο για τον Εχίνο λειτουργεί κανονικά. «Πώς υπάρχουν λεφτά για καύσιμα για το ένα αυτοκίνητο και όχι για το άλλο;», αναρωτιέται ο κ. Ναζήρ, που ζητά από το δήμο να προχωρήσει τις διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα. Ο ίδιος μίλησε και για ένα άλλο ζήτημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των Θερμών, στο οποίο θα αναφερθούμε διεξοδικά στο αυριανό φύλλο.
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…