Σχόλια 07/05/2012

0
kalpi_mellon-empros

Άλλη μία πρωτοτυπία των χθεσινών εκλογών: Νικητής ανακηρύχτηκε το δεύτερο κόμμα κι όχι το πρώτο!
 
Και τώρα τι;  


Δεν είναι θεωρητικό το ερώτημα. Είναι απόλυτα ρεαλιστικό και πραγματικό: Μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση μ’ αυτά τ’ αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Διότι θ’ απαιτηθούν επαφές, ζυμώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Διότι μόνον με  υποχωρήσεις θα υπάρξει η δυνατότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση για να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με το ευρώ και την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας.
«Ε»  

Κύλησαν ομαλά  


Βοηθούντος του καιρού, η εκλογική διαδικασία στο νομό μας κύλησε ομαλά.
Με την συμμετοχή του κόσμου στην ψηφοφορία σε ικανοποιητικά επίπεδα και τις μεταφορές εκλογέων από τις γνωστές συνοικίες των υποβαθμισμένων περιοχών.
Το φαινόμενο γνωστό, έχει καταγγελθεί αλλά δυστυχώς συνεχιζόμενο χωρίς να σταματάει.
Υπήρξαν κάποιες συλλήψεις μετά από καταγγελία αλλά το θέμα θα κλείσει εκεί αφού η δίκη θα γίνει μετά από χρόνια…
«Ε»  

 

 
Ο Λαός μίλησε  


Ημέρα του Λαού η Κυριακή. Ο ελληνικός λαός που είχε την τιμητική του.
Και τελικά αποφάνθηκε. Έστειλε το μήνυμά του με το οποίο είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι, οφείλουμε να το σεβαστούμε απόλυτα.
Ο λαός μίλησε λοιπόν. Μόνο που η φωνή του ήταν φωνή αγανάκτησης και οργής, όχι νηφαλιότητας.
Πέρα όμως από την εκτίμηση αυτή, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο: Τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων και ενίσχυση αυτών που υποστήριξαν αντιμνημονιακές θέσεις και προτάσεις.
Μόνον που η Δευτέρα είναι εδώ, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις επίσης και η ανεργία και τα υπόλοιπα προβλήματα.
«E»    

 

   
Τα άκρα  


Η αριστερά και η άκρα δεξιά απορροφούν την αγανάκτηση του λαού, τον οδηγούν όμως σε ατελέσφορο δρόμο.
VEN.KAR.

 

   
Φυλακές  


Η φοροδιαφυγή και η διαφθορά πρέπει να χτυπηθούν. Αναρωτιέμαι όμως πόσες φυλακές πρέπει να χτιστούν…ακόμη.
VEN.KAR.  

 

   
Πέθανε η Μαρίκα Μητσοτάκη  


Την τελευταία της πνοή άφησε στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Μαΐου, σε ηλικία 82 ετών, η Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.
Ήταν σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας από το 1953 και μητέρα της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της ΝΔ στην περιφέρεια Β’ Αθήνας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ απέκτησε 13 εγγόνια.
Το απόγευμα της Τρίτης, 17 Απριλίου, εισήχθη στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο,  όπου υπεβλήθη σε σειρά εξετάσεων, καθώς η κατάσταση της ήδη βεβαρυμένης υγείας της παρουσίασε επιδείνωση ενώ αντιμετώπιζε επί σειρά ετών κινητικά προβλήματα, τα οποία την κρατούσαν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.
Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τρίτη, 8 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί στον Άγιο Διονύσιο στην Αθήνα  και η ταφή της στα Χανιά σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.  

 

   
Οι ελληνικές εκλογές… στην αναζήτηση  


Την τιμητική της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει για άλλη μια φορά η χώρα μας στη μηχανή αναζήτηση της google, αφού την ημέρα των εκλογών το σήμα της είχε «άρωμα» ελληνικών εκλογών. Αυτό βέβαια είναι ενδεικτικό της σημασίας της προοπτικής της χώρας μας για όλο τον κόσμο. Να γιατί όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τα εδώ.
Ε.Δ.    

 

Η άγνοια της βαρβαρότητας  


Για την «άγνοια της βαρβαρότητας» μου μίλησε φίλος-υποψήφιος λίγο μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, βλέποντας το κλίμα που διαμορφωνόταν και με το βλέμμα στην πρωτόγνωρη περιπέτεια που ξεκινά για τη χώρα από σήμερα, με στόχο τη δημιουργία κυβέρνησης ικανής να στηρίξει τη χώρα και να τη βγάλει όσο το δυνατόν πιο ομαλά από την επίπονη δοκιμασία που βιώνει. Αν δε κρίνει κανείς από την αντιμνημονιακή στάση που επικράτησε τελικά και κυρίως από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων γίνεται σαφές ότι η οργή και η αγανάκτηση επικράτησαν στην κάλπη. Αυτό που θα δούμε είναι πώς αυτό θα μεταφραστεί την επόμενη μέρα για τη χώρα. Και όλοι θα έχουμε τα μάτια στραμμένα εκεί.
Ε.Δ.  

 

Οι νέοι ψηφοφόροι  


Οι νέοι ψηφοφόροι υιοθέτησαν δύο εντελώς αντικρουόμενες επιλογές για να ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα. Στην πλειονότητά τους φαίνεται ότι στήριξαν τις δυνάμεις της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύοντας την προοδευτική προοπτική της χώρας. Ωστόσο, θλιβερό είναι ότι δεν έλειψαν και αυτοί που μετέφεραν την αντίδρασή τους στην κάλπη μέσα από ακροδεξιά κόμματα. Το πιο θλιβερό όμως είναι ότι δεν το έκαναν από πολιτική άποψη, αλλά… για πλάκα, χωρίς συναίσθηση του αντικρίσματος που έχει η επιλογή τους για το δικό τους μέλλον. Αυτό μας μετέφεραν εκπαιδευτικοί που μίλησαν με μέχρι πρότινος μαθητές τους.
Ε.Δ.  

 

Η ανατροπή στην Ξάνθη  


Την ανατροπή στην Ξάνθη έφερε η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνει από αυτή την εκλογική αναμέτρηση πρωτόγνωρα ενισχυμένος με βάση όλους τους παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά, μία δύναμη πέραν των δύο κομμάτων που είχαν την πρωτοκαθεδρία προτιμάται από τους ξανθιώτες, αλλάζοντας τα δεδομένα της περιοχής.
Ωστόσο, στην Ξάνθη αλλά και πανελλαδικά το στοίχημα είναι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπεξέλθουν στην ευθύνη που αναλαμβάνουν με βάση τη λαϊκή βούληση. Η Αριστερά βγαίνει πλέον από το περιθώριο της «μικρής αντιπολίτευσης» και καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.
Ε.Δ.  

 

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα  


Ξεκινά σήμερα ο κύκλος των ζυμώσεων και προσπαθειών για την ανάδειξη κυβέρνησης συνεργασίας. Η χώρα μπαίνει σε νέα μονοπάτια για πρώτη φορά. Οι εκπλήξεις το πιθανότερο είναι ότι δεν έχουν τελειώσει. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών. Οι εξελίξεις έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…