Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Άναψαν τα αίματα» στο Επιμελητήριο

«Άναψαν τα αίματα» στο Επιμελητήριο

0
eve_26_03_2012-empros

Δυναμική αντιπολίτευση απ’ όλους τους συμβούλους της παράταξης Τσιακίρογλου

Αντιπαράθεση μεταξύ Μωραϊτη – Τσιακίρογλου για την κατανομή των συνδρομών του ΕΒΕ. Παρέμβαση Μωραϊτη στην ΟΕΒΕ

«Έκρηξη» αντιπολίτευσης εκδηλώθηκε στο Επιμελητήριο Ξάνθης κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 26 Μαρτίου με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης και τον ίδιο τον κ.  Τσιακίρογλου να εξαπολύουν «επιθέσεις» κατά του  πρόεδρου του Επιμελητηρίου κ. Στελιου Μωραϊτη δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης.

Γρηγορίου VS Κάλφας σημειώσατε 1
Η ένταση κορυφώθηκε κυρίως εξ’ αφορμής μιας πρότασης – προτροπής της συμβούλου της αντιπολίτευσης της κας Χρυσούλας Γρηγορίου κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την ίδρυση αστικής μη κερδοσκοπιής εταιρείας η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εμπλεκόμενων στο κοινωνικό ιατρείο φορέων, δηλαδή του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και του ΕΒΕΞ μετά το «ναυάγιο»των συνομιλιών ανάμεσα στο Επιμελητήριο, τη Μητρόπολη και τον Ιατρικό Σύλλογο και την αποχώρηση της Μητρόπολης, η οποία ετοιμάζει αντίστοιχο εγχείρημα με τον Ερυθρό Σταυρό, όπως ενημέρωσε το σώμα ο κ. Μωραϊτης. Η φράση – κλειδί της κας Γρηγορίου ήταν: «Θα μπορούσε να γίνει μια πιο ορθολογική αξιοποίηση των εξόδων του Επιμελητηρίου ώστε να ενισχυθούν οι κοινωνικές του δράσεις. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που συμμετέχουν στις αποστολές του ΕΒΕΞ». Στο άκουσμα εξανέστη ο κ. Κάλφας ο οποίος και της απάντησε σε μομφή: «και εσύ έχεις συμμετάσχει χωρίς να πληρώσεις σε τέτοιες αποστολές και ταξίδια αναψυχής» ενώ ο κ. Στέλιος Μωραΐτης υπογράμμισε πως: «όπου υπάρχουν έξοδα υπάρχουν και έσοδα για το Επιμελητήριο».
Η  κα Γρηγορίου όμως ανταπάντησε  πως η ίδια σε κάθε αποστολή που συμμετείχε πλήρωνε τα έξοδα της και ζήτησε από τον κ. Κάλφα να ανακαλέσει. Επεκράτησε ένταση που εκτονώθηκε όταν ο κ. Κάλφας ανακάλεσε. Να σημειώσουμε ότι στο θέμα της ίδρυσης του Κοινωνικού Ιατρείου με τον Ιατρικό σύλλογο η πρόταση βρήκε  θετική αντιμετώπιση από την αντιπολίτευση με τον κ. Σπανίδη να λέει: «Είμαστε θετικοί αλλά πρώτα να συζητιούνται αυτά μεταξύ μας . Θα θέλαμε ενημέρωση και από τον Ιατρικό σύλλογο»

Παρέμβαση Μωραΐτη στην ΟΕΒΕ
Τα αίματα άναψαν όμως και στη συζήτηση του θέματος για την κατανομή ποσοστού 3% επί των συνδρομών του Επιμελητήριου Ξάνθης σε τοπικούς συνδικαλιστικούς φορείς μεταξύ των οποίων και η ΟΕΒΕ Ξάνθης. Ο κ. Μωραϊτης εμμέσως πλην σαφώς επεχείρησε να υποδείξει στην Ομοσπονδία πως θα γίνεται η κατανομή των χρημάτων στα πρωτοβάθμια σωματεία, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του κ. Τσιακίρογλου που είναι και πρόεδρος στην ΟΕΒΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Μωραϊτης είπε: «παρά το γεγονός πως δίνονται 6.800 ευρώ στην Ομοσπονδία υπάρχουν σωματεία που ανήκουν σε αυτήν που δεν παίρνουν χρήματα. Η κατανομή του ποσού αυτού πρέπει να γίνεται ισομερώς σε όλα τα σωματεία» για να λάβει την απάντηση του κ. Τσιακίρογλου: «Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο τα χρήματα δίνονται ανάλογα με τη δυναμική του κάθε σωματείου». «Όμως ο κ. Μωραϊτης δεν πείστηκε επανήλθε «εάν έχετε μοιράσει λεφτά βάσει των ατόμων να μας το αποδείξετε. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό. Μπορείτε να μας πείτε γιατί δεν μοιράζετε τα χρήματα και κάνετε ευεργετήματα; Ακούμε για πολυτελή γραφεία στην Ομοσπονδία σας και υπέρογκες δαπάνες εκεί». Μετά απ’ αυτό ο κ. Τσιακίρογλου κατέθεσε έγγραφο με υπογραφές των προέδρων των σωματείων που αναφέρεται σε «αγαστή συνεργασία τους με την ΟΕΒΕ σ’ όλη τη διαδικασία της κατανομής των χρημάτων» ενώ σ’ ότι αφορά τα πολυτελή γραφεία προκάλεσε τον κ. Μωραϊτη να τα επισκεφτεί για να διαπιστώσει αν ευσταθεί η παρατήρησή του.

Για την υπόθεση Γεωργανά
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν αυτό που αφορούσε τη δικαστική διαμάχη του επιμελητήριου με την εταιρεία Αφοι Γεωργανά ΕΠΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Μωραϊτης ενημέρωσε ότι το ακίνητο το οποίο αρχικά λειτουργούσε ως κινηματογράφος, με την αλλαγή χρήση ς του σε club είχε πρόβλημα με την έκδοση άδειας. Σε σχέση με το επιμελητήριο η εταιρεία δεν απέδιδε τα μισθώματα. Έγιναν δυο δικαστήρια και ότι το Επιμελητήριο προτίθεται να προχωρήσει σε έξωση και να διεκδικήσει τις οφειλές. Στην συνεδρίαση παρέστη και ο πατέρας Γεωργανάς ο οποίος είχε το ιστορικό και ζήτησε κατανόηση και είπε μάλιστα ότι η εταιρεία προτίθεται να το λειτουργήσει και πάλι ως κινηματογράφο και ως πολιτιστικό χώρο με δυνατότητα πραγματοποίησης εκδηλώσεων. Τόνισε δε ότι έτσι θα πάρει το επιμελητήριο τα μισθώματα που του οφείλονται ενώ αν προχωρήσει το Επιμελητήριο σε κατάσχεση δεν θα βρει τίποτε να πάρει. Ο κ. Τσιακίρογλου τάχτηκε υπέρ του να ξαναλειτουργήσει ως κινηματογράφος ζήτησε όμως γραπτώς την πρόταση του κ. Γεωργανά . Όμως ο κ. Μωραϊτης ήταν ανένδοτος. Υπενθύμισε ότι υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση Εφετείου εναντίον της εταιρείας και ότι το επιμελητήριο υποχρεούνται να προβεί σε έξωση: «Θα κάνουμε ότι προβλέπει ο νόμος και μπορούμε να δούμε νομικά αν μπορεί να γίνει πολιτιστικός χώρος».

Καμπάνια και ΚΕΛΑΥΕ
Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα αποφασίστηκε η εφαρμογή μιας διαφημιστικής καμπάνιας με στόχο την τόνωση της τοπικής αγοράς, που θα περιλαμβάνει  τοποθέτηση διαφημιστικών αφισών καθώς και  μετάδοση ραδιοφωνικών σποτ. Τέλος ο κος Μωραΐτης ενημέρωσε το σώμα για τα έως τώρα αποτέλεσμα της δράσης των ΚΕΛΑΥΕ, των ειδικών κλιμακίων ελέγχου για την πάταξη του παρεμπορίου, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει 15 κατασχέσεις οχημάτων με παράνομα προϊόντα, τα οποία αγγίζουν τις 3.200. Επ’ αυτού σύμφωνα με πληροφορίες μας στον αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη επισκέφτηκαν Βούλγαροι που τους κατάσχεσαν τα προϊόντα με δικηγόρο ζητώντας τα πίσω. Όμως έλαβαν την αρνητική του απάντηση καθώς ο νόμος προβλέπει κατάσχεση και καταστροφή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…