Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλος στην …αναρχία των μικροπωλητών στις ΘΛΕ

Τέλος στην …αναρχία των μικροπωλητών στις ΘΛΕ

0

Ο δήμος Ξάνθης παραχώρησε στο Επιμελητήριο τη …διαχείρισή τους κι αυτό σε ιδιωτική εταιρεία για να διοργανώσει το Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων


400 ευρώ κοστίζει η παγόδα  για να στεγαστούν οι Ξανθιώτες μικροπωλητές –  Ο δήμος χάνει έσοδα


Τέλος στην άναρχη κατάσταση που επικρατούσε με τους μικροπωλητές επί της  οδού Βασ. Σοφίας κατά την διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών επιχειρεί να βάλει η δημοτική αρχή ζητώντας την… διαμεσολάβηση του ΕΒΕ Ξάνθης.


«Στόχος μας είναι να μπει μια τάξη σ’ αυτή την άναρχη κατάσταση που επικρατούσε με τους μικροπωλητές. Θα γίνουν όλα νόμιμα και με τάξη» Σ. Μωραϊτης Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης

Ο δήμος παραχώρησε στο Επιμελητήριο τη …διαχείριση των μικροπωλητών    

Ειδικότερα, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, κατόπιν παραίνεσης της  δημοτικής αρχής το Επιμελητήριο θα διοργανώσει ένα Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων. Η ιδέα βασίστηκε στην επιθυμία του δήμου να συνεχίσει να παράσχει την δυνατότητα στους μικροπωλητές να ασκούν τη δραστηριότητα του υπαίθριου εμπορίου αλλά να σταματήσει αυτή η άναρχη κατάσταση που δημιουργεί «έμφραγμα» στην Βας. Σοφίας και που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια στερώντας την προσβασιμότητα των οχημάτων της πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία που συνεργάζεται για τις εκθέσεις του, να οργανώσει το Φεστιβάλ, παρέχοντας τις λεγόμενες παγόδες για να στεγαστούν οι μικροπωλητές και χωροθετώντας τις τροχήλατες καντίνες. Ο χώρος που υποδείχθηκε είναι στην περιοχή του Λιμνίου όπου θα τοποθετηθούν οι παγόδες που θα στεγάσουν τους 40 μικροπωλητές που δήλωσαν ενδιαφέρον και επιλέχθηκαν μετά από σχετική κλήρωση. Επίσης απέναντι από το Λούνα Πάρκ που θα είναι μπροστά από το Κολυμβητήριο αφήνοντας τον απαραίτητο χώρο για πρόσβαση, θα τοποθετηθούν οι 8 συνολικά τροχήλατες καντίνες: «Στόχος μας είναι να μπει μια τάξη σ’ αυτή την άναρχη κατάσταση που επικρατούσε με τους μικροπωλητές. Θα γίνουν όλα νόμιμα και με τάξη» σημειώνει ο κ. Μωραΐτης.

400 ευρώ κοστίζει η παγόδα για τους Ξανθιώτες μικροπωλητές

Να σημειώσουμε ότι οι τιμές για τους Ξανθιώτες μικροπωλητές που θα συμμετέχουν είναι 400 ευρώ + ΦΠΑ για μία παγόδα 3,65Χ2 και 500 ευρώ για μία καντίνα ενώ για τους μικροπωλητές της περιφέρειας οι τιμές είναι 700 ευρώ και 800 αντίστοιχα. Όπως είπε ο κ. Μωραΐτης πάντα δίνεται προτεραιότητα τους τοπικούς μικροπωλητές για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να διατηρηθεί το φολκόρ χρώμα που αποτελεί ένα πόλο προσέλκυσης κόσμου.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι μικροπωλητές

Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα αυτά θα τα πάρει η ανάδοχος εταιρεία. Κατά συνέπεια ο δήμος χάνει τα έσοδα που έπαιρνε από την χορήγηση των αδειών στους μικροπωλητές κατά την περίοδο αυτή. Και μπορεί οι άδειες να μην ήταν τόσο ακριβές ωστόσο τα έσοδα δεν ήταν ευκαταφρόνητα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κατά την περίοδο  των ΘΛΕ το 2016 επί δημαρχίας Χ. Δημαρχόπουλου οι θέσεις των μικροπωλητών ήταν 70 και ο αριθμός των καντινών στις 9. Όπως αναφέρθηκε σε Οικονομική επιτροπή στις 25/1/2016 (ρεπορτάζ από το αρχείο του «Ε»), ο δήμος είχε σεβαστά έσοδα από τους μικροπωλητές και τις καντίνες καθώς τις μίσθωνε 38 ευρώ το τ.μ. για τους δημότες και 62 ευρώ το τ.μ. για τους μη δημότες. Οι δε πάγκοι είναι 4Χ2 ή 6Χ2.

Ο δήμος χάνει έσοδα από τους μικροπωλητές – Το ΕΒΕ θα πάρει …προμήθεια;

Ενδεικτικά και με έναν πρόχειρο υπολογισμό ο δήμος τότε είχε το μίνιμουμ έσοδο των 244 ευρώ από κάθε μικροπωλητή της Ξάνθης. Τώρα οι μικροπωλητές θα πληρώσουν 150 ευρώ παραπάνω για το ίδιο κοινόχρηστο χώρο αλλά στην εταιρεία και όχι στον δήμο. Δεν είναι γνωστό αν το Επιμελητήριο θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος απ’ αυτό ή αν η διαμεσολάβησή του ήταν για λόγους …φιλικής εξυπηρέτησης προς τον δήμο Ξάνθης!.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…