Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Βγαίνει για αξιοποίηση η «Φωνή της Αμερικής» μέσα στον Μάρτιο

Βγαίνει για αξιοποίηση η «Φωνή της Αμερικής» μέσα στον Μάρτιο

0
foni_amerikis-empros

Από παρανόηση συνδέθηκε με το IBC στην ανακοίνωση Παυλίδη. Πρόκειται για Ολυμπιακό ακίνητο

Η «ΦτΑ» μεταβιβάστηκε από την ΚΕΔ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Ερωτηματικά αλλά και σύγχυση προκάλεσε η ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο κ. Γιώργου Παυλίδη, στην οποία αναφέρεται μεταβίβαση της έκτασης της «Φωνής της Αμερικής» προς κάποια  εταιρία IBC (χωρίς λοιπών στοιχείων) για 99 χρόνια! Ο κ. Παυλίδης διερωτάται πότε και με ποιες διαδικασίες εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας έγινε αυτό και ζητά απαντήσει από τους εμπλεκομένους στην Αθήνα καθώς και από τον περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη.  
Υπήρξε μεταβίβαση της ΦτΑ χωρίς να το μάθει κανείς;
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Άγνωστες μεταβιβάσεις  περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, των ελλήνων πολιτών, που τη χάνουν για 99 χρόνια, χωρίς να κερδίζουν τίποτα το ουσιαστικό, εξελίσσονται με  τα καλύτερα ακίνητα της χώρας. Διαβάζουμε ότι ισχύει και για την Περιφέρειά μας, αφού μετά όσα ακούσαμε και γράφτηκαν για την επί 30ετία επιχειρούμενη μεταβίβαση των βασικών γεωθερμικών πεδίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φαίνεται ότι …προηγήθηκε άλλο «φιλέτο» του Δημοσίου. Πρόκειται για την έκταση επί του Δέλτα του Νέστου, χιλιάδων στρεμμάτων, όπου λειτουργούσε έως το 2006 η «Φωνή της Αμερικής».  Αναφέρεται μεταβίβαση προς την εταιρία IBC (;;) για 99 χρόνια!!! Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα απολύτως τίποτε, με το θεσμικό μας ρόλο, ούτε ως πολίτες και -με δεδομένο- ότι η γνώση-δημοσιοποίηση αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της διαφάνειας και  του ανταγωνισμού για  περισσότερα οφέλη, ερωτούμε δημόσια: Μεταβιβάσθηκε και σε όφελος ποίου  η  παραπάνω ούτε τεράστιας αξίας έκταση; Ποιες ήσαν οι διαδικασίες δημοσιοποίησης πριν αυτήν, ώστε κανείς μας δεν έμαθε τίποτε;  Ποιοι συμμετείχαν στο «διαγωνισμό»; Γιατί 99 χρόνια; Έχει σχέση με το αγγλικό δίκαιο; Ποιος ρωτήθηκε από την κοινωνία μας; Η Περιφέρεια και ο κ. Γιαννακίδης γιατί δεν πληροφόρησαν κανένα σχετικά; Είναι δυνατόν , ως ο κορυφαίος θεσμός να μην γνωρίζουν τι γίνεται στον τόπο μας; Τρομάζουμε  όταν πληροφορούμαστε ότι η γη γύρω μας, το φιλέτο με χιλιάδες στρέμματα της πρώην Φωνής της Αμερικής, τεράστιας αξίας, μεταβιβάστηκε για 99 χρόνια, χωρίς να το πάρουμε είδηση! Εάν αληθεύει ζητούμε δημόσιες  απαντήσεις από τους εμπλεκομένους στην Αθήνα, τον κ. Γιαννακίδη τοπικά ,πως έγιναν όλα αυτά, που δημοσιοποιήθηκαν, ποιοι έλαβαν γνώση, ποιοι συμμετείχαν, σε ποιόν έγινε η μεταβίβαση και με ποιους όρους. Την διαφάνεια δεν μπορεί κανείς στο όνομα οποιουδήποτε σκοπού ή σκοπιμότητας να την παραβλέψει. Περιμένουμε απαντήσεις. Ούτε απαθείς , ούτε σιωπηλοί θα μείνουμε ».  
Παρανόηση: Το IBC είναι Ολυμπιακό ακίνητο
Το «Ε» διερευνώντας το θέμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρανόηση και λανθασμένη συσχέτιση του IBC το οποίο είναι Ολυμπιακό ακίνητο ( το κτίριο του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου των Ολυμπιακών Αγώνων  που βρίσκεται δίπλα στο ΟΑΚΑ) και για το οποίο βγήκε προκήρυξη από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Παυλίδης αποδέχτηκε ότι υπήρξε παρανόηση και λάθος πληροφόρηση όμως επέμενε επί της ουσίας ζητώντας διαφάνεια και ενημέρωση για ότι πρόκειται να γίνει στην ΦτΑ.  
Μέσα στο Μάρτιο και η προκήρυξη για την έκταση της ΦτΑ
Να σημειώσουμε όμως ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει – καθώς έχει ήδη δώσει σχετική δέσμευση στην τρόικα – εντός του μήνα να προωθήσει και τους διαγωνισμούς για “φιλέτα” που ακόμη ανήκουν στο δημόσιο. Στην λίστα περιλαμβάνονται και μία σειρά από ακίνητα  που ανήκουν ακόμη στην ΚΕΔ και στην ΕΤΑ και ενδεχομένως να προκηρυχθούν, ξεχωριστά ή σε «πακέτα» το δεύτερο τρίμηνο.  Εκτιμάται ότι σε «ώριμη» φάση είναι 70 ακίνητα της ΚΕΔ, 10 τουριστικά ακίνητα, αλλά και 18 ακίνητα της  ΓΑΙΟΣΕ και «φιλέτα» των ΕΑΣ τα οποία θα εμπλουτίσουν την λίστα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η έκταση της ΦτΑ η οποία ανήκε στην ΚΕΔ, έχει όμως παραχωρηθεί,  στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου και ανήκει στα 25 ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία θα προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός μέσα στο Μάρτιο. Ανάμεσά τους και άλλες εκτάσεις όπως στην Ρόδο πέρα από την περιοχή Αφάντου, η έκταση στο Πρασονήσι, το ακίνητο  στην περιοχή του Αντιρρίου δίπλα στην γέφυρα και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάτι: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για άσκηση έφεσης κατά της απόφασης

Η ποινή που επιβλήθηκε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων Παραγγελία στη διευθύνουσα την Εισαγγελ…