Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις Σπανίδη

Νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις Σπανίδη

0

«Αναμνήσεις ενός πολεμιστή από το Αλβανικό έπος του 40-41» του Χριστοφίδη Παναγιώτη


Από τις ξανθιώτικες εκδόσεις  ΣΠΑΝΙΔΗ κυκλοφόρησε η μαρτυρία του Παναγιώτη Χριστοφίδη «Αναμνήσεις ενός πολεμιστή από το Αλβανικό έπος του 40-41». Την επιμέλεια και επεξεργασία της έκδοσης έκανε ο Πέτρος Γεωργαντζής.
Ο Παναγιώτης Χριστοφίδης του Θεοδώρου γεννήθηκε στη Μικρά Ασία, στο χωριό Γιαïλατζίκ της Προύσας το έτος 1918 και πέθανε στις 6-11-1994 στο Νέο ζυγό Ξάνθης.    Άνθρωπος εργατικός, φιλήσυχος, ασχολήθηκε μαζί με τους γονείς του με την γεωργία και κυρίως με την καπνοκαλλιέργεια. Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό, πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο  και αργότερα ως λοχίας στα ματωμένα χρόνια του εμφυλίου σπαραγμού 1946-1949. Όπως γράφει χαρακτηριστικά στα προλογικά το βιβλίο αποτελεί ελάχιστη αφιέρωση:
«α) Σαν μνημόσυνο σ’ όλους τους συντρόφους και συμπολεμιστές μου και γενικά σ’ όλους εκείνους που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας, και μάλιστα στον εξάδελφό μου Γιώργο, που έμεινε εκεί επάνω στην Κορυτσά.
β) Στη γυναίκα μου Ζωή, στις κόρες μου, στου γαμπρούς και στα εγγόνια μου και σ’ όλους γενικά του νεότερους για να μάθουν πως ζήσαμε και τι κάναμε στο έπος του 40-41 επάνω στα βουνά της Αλβανίας».
«Την ημέρα που εμείς μείναμε στο χωριό και ανεβήκαμε στο απομονωμένο σπίτι, η διμοιρία μου εκείνη την ημέρα, και πρέπει να ήταν η παραμονή των Χριστουγέννων, που πήγε για αναγνώριση με τους Αλβανούς έπεσε επάνω σε ένα ιταλικό φυλάκιο αλλά ο σκοπός δεν τους είδε, οπότε οι δικοί μας τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Οι υπόλοιποι  όμως Ιταλοί έφυγαν για να ειδοποιήσουν τους δικούς τους, ενώ οι δικοί μας προχώρησαν πέρα από το φυλάκιο οπότε τους άρχισαν οι Ιταλοί να τους πυροβολούν και τους ρήμαξαν, 15 άτομα χάθηκαν εκείνη την ημέρα. Άλλοι έμειναν επί τόπου και άλλοι σκορπίσθηκαν δεξιά και αριστερά κα έχασαν το μονοπάτι της επιστροφής ώστε μερικοί ακόμα κα μέχρι το πρωί έρχονταν».
«Γράφοντας το ιστορικό μου, εγώ ο Παναγιώτης Χριστοφίδης, ένας απλός δεκανέας του ιππικού θέλω να πω σ’ όλους, πως  ό,τι  κάναμε τότε, το κάναμε γιατί μας έπνιγε το δίκαιο».
Τα ημερολόγιο ενός ταξιδιού και η διαδρομή ενός οπλίτη-πολίτη, σε μια βιογραφία που ενέκρινε πριν πεθάνει.
Πολίτης-Οπλίτης. Μια στάση ζωής συνδυασμένη με ένα ίχνος προσμονής. Η ενσάρκωση ενός ακάματου αγωνιστή, που έδωσε τη μάχη με το θάρρος του οπλίτη-πολίτη.  Μια προσωπική αφήγηση που εξερευνά τη μνήμη, τη μοναξιά, την αίσθηση της απώλειας, και την δύναμη να επιβιώνεις όταν όλα γύρω σου καταρρέουν.
Τιμή βιβλίου 10,65 με ΦΠΑ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…