Ζήσε Μάη για το φυσικό αέριο!

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 Άμεση ήταν ηανταπόκριση τηςΔΕΠΑ στην έκκληση του «Ε» για πληροφόρηση αναφορικά με τον χρονικόορίζοντα  διενέργειαςδιεθνούς δημόσιουδιαγωνισμού για τη σύσταση ΕΠΑ στην περιφέρειά μας που θα δώσει τηδυνατότητασύνδεσης των νοικοκυριών με φυσικό αέριο. 
 
Τον Μάιο η προκήρυξη για σύσταση ΕΠΑ ΑΜΘ
Δια του υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων της Δημόσιας Επιχείρησης ΠαροχήςΑερίου κ. Χριστοδουλάκη Ανδρέα, λάβαμε την πληροφορία ότι ο διαγωνισμόςγια τησύσταση 3 ΕΠΑ μεταξύ των οποίων και της δικής μας περιφέρειας έχειπροσδιοριστεί χρονικά για τον Μάιο ενώ η ΔΕΠΑ εκτιμά ότι θακαρποφορήσει μέχριτο τέλος του 2011 και από το 2012 θα ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύωναπό τονφορέα διαχείρισης ως συμβατική υποχρέωση. Οι δύο άλλες προκηρύξειςαφορούν τιςΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.
 
«Κόλλησε» στην Ε.Ε.
Ερωτηθείς ο κ. Χριστουδουλάκης για την μεγάλη καθυστέρηση που έχειπαρατηρηθεί αναφορικά με την έκδοση της προκήρυξης καθώς το θέμα με τοφυσικόαέριο συζητιέται επί μια 5ετία και αν είχε διενεργηθεί κατά το παρελθόνκάποιοςδιαγωνισμός που απέβη άκαρπος, επεσήμανε ότι ουδέποτε είχε προκηρυχθείδιαγωνισμός για την ΕΠΑ ΑΜΘ και ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στογεγονόςότι εκκρεμούσε σαν απόφαση στην Ε.Ε. από το 2007, το ποσοστό με τοοποίοκάποιος θα μπορεί ν’ αναλάβει το managementτο οποίο ήταν 49% του ιδιώτη και 51% του Δημοσίου. Ηαπόφαση ελήφθη και προσδιορίστηκε ότι μπορεί κάποιος ν’ αναλάβει και με40%το  management της επιχείρησης και γιατούτο η ΔΕΠΑ θα προχωρήσειστις προκηρύξεις. Σημειώνεται ότι δεν έχει καθοριστεί από τη ΔΕΠΑ ποιοποσοστόθα εντάξει στην προκήρυξη.
 
Μπορούν να συμμετέχουν και οι δήμοι
Η προκήρυξη θα δίνει τη δυνατότητα της σύστασης μιας διαδημοτικήςΕΠΑ. Για παράδειγμα: Οι πέντε μητροπολιτικοί δήμοι της περιφέρειάς μας(Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής – Ξάνθης -Καβάλας – Δράμας) θα μπορούν να συστήσουν μια ΕΠΑ και να πάρουν μέροςστονδιαγωνισμό. Αυτό κυρίως είναι εφικτό σε περιπτώσεις που υπάρχει ηανάλογηεμπειρία και τεχνογνωσία στην  κατασκευήκαι διαχείριση δικτύων πόλης. Ή αν τούτο δεν συμβαίνει μπορούν νααπευθυνθούνσε κάποια εταιρεία με την ανάλογη τεχνογνωσία και από κοινού νασυμμετέχουνστον διαγωνισμό. Είναι γεγονός ότι ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης σεπαλιότερες δηλώσεις είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να συμμετέχει οδήμοςΞάνθης σε ανάλογο σχήμα. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι γνωστό τοκατάπόσο εξακολουθεί αυτό το ενδιαφέρον…
 
Μισή τιμή απ’ το πετρέλαιο το φυσικό αέριο! Συμφέρει…
Στην περιοχή μας που οι ανάγκες θέρμανσης είναι ιδιαίτερα αυξημένεςλόγω των κλιματικών συνθηκών και στην παρούσα συγκυρία όπου επίκειταιαπό τονΟκτώβριο η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα που θα φέρει την εξίσωση τηςτιμής στοπετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και από 0,74 λεπτά θα φτάσει στο 1,30ενώσύμφωνα με τις εκτιμήσεις το φυσικό αέριο από 0, 58 σήμερα θα φτάσει το0,70είναι ολοφάνερο κατά πόσο συμφέρει αφού θα είναι στην μισή τιμή!
Κατά συνέπεια κρίνεται ως θετική εξέλιξη η επιτάχυνση της όληςδιαδικασίας ώστε να απολαμβάνουμε και μεις όπου το κρύο δεν αστειεύεταιφτηνότερη θέρμανση αλλά και κάλυψη άλλων ενεργειακών αναγκών όπωςζεστού νερούκ.λ.π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…