Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Υπό κρίση το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης

Υπό κρίση το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Την ώρα που δημιουργείται από το δήμο της Ξάνθης ιατρείο-εξεταστήριοσε προκατασκευασμένο κτίριο του Καρυόφυτου, που περιήλθε στο δήμοΞάνθης απόδωρεά του πολιτιστικού συλλόγου απογόνων προσφύγων Άνω Καρυοφύτου,ενισχύεται ηανησυχία των κατοίκων του πρώην δήμου Σταυρούπολης, σχετικά με τηνκατάργησητου Κέντρου Υγείας –και τη μετατροπή του σε περιφερειακό ιατρείο-, πουφημολογείται ότι δρομολογείται στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας γιατο ΕΣΥ.Η δυνατότητα εξυπηρέτησης των λίγων πια κατοίκων της Σταυρούπολης απότο ΚέντροΥγείας του Παρανεστίου (που αποτελεί έδρα δήμου), η απαξίωση τωνπαρεχόμενωνυπηρεσιών και το κόστος της λειτουργίας αποτελούν τους παράγοντες πουφαίνεταινα επηρεάζουν μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο από μέρους των κατοίκων καιπαραγόντωντης περιοχής εκφράζεται η πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο θααποτελούσε άλλοένα κίνητρο ερήμωσης για την περιοχή, αλλά θα επιβεβαίωνε τους «μάντειςκακών»που μιλούσαν για συνολική και σταδιακή απαξίωση της περιοχής.
 
Θ. Μπαμπαλίδης: Το ΚΥ Σταυρούπολης υποστηρίζει κατοίκους καιτουριστικό ρεύμα
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Θανάσης Μπαμπαλίδης  επιβεβαιώνει στο «Ε» ότιτίποτα επίσημο δενυπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή και σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θαανακοινωθούν μετά την 1η Ιουλίου, οπότε καιολοκληρώνεται και οδημόσιος διάλογος. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μπαμπαλίδης εξηγεί ότιπροκειμένου να συνταχθούν οι μελέτες του υπουργείου Υγείας ζήτησε απόόλες τιςκλινικές και τα τμήματα να καταθέσουν τη συνολική εικόνα διαθεσιμότηταςκαιλειτουργίας. Πάντως, ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι το ΚΥ Σταυρούποληςαποτελείμία έτοιμη υποδομή που στηρίζει τους κατοίκους της περιοχής καιλειτουργείυποστηρικτικά και για το τουριστικό ρεύμα, καλύπτοντας και τις ανάγκεςτωνεπισκεπτών στην παροχή πρωτοβάθμιας υγείας και άρα συνιστά και υποδομήανάπτυξης για την ορεινή Ξάνθη.
 
Κ. Παπαδόπουλος: Να αναβαθμιστεί και όχι να κλείσει
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο αντιδήμαρχος για τη Σταυρούπολη κ.Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ΚΥ Σταυρούποληςπρέπει ναενισχυθεί και όχι να απαξιώνεται. Μάλιστα, στο επιχείρημα της ύπαρξηςτου ΚΥΠαρανεστίου σε μικρή μόλις απόσταση, ο ίδιος απαντά ότι το οικείοκέντρο υγείαςεξυπηρετεί 30 οικισμούς και όχι μόνο το χωριό της Σταυρούπολης. Ακόμη,επισημαίνει ότι πολλοί από τους κατοίκους είναι της Τρίτης Ηλικίας καιάραείναι δυσχερής η μετακίνησή τους. Τέλος, προσθέτει: «πράγματι έχειαρκετάπροβλήματα, αλλά ελπίζουμε να πάει καλύτερα».
 
Γ. Καρασακαλίδης: Το ΚΥ ενδυναμώνει την αίσθηση ασφάλειας τωνκατοίκων
Κατά της μετατροπής του Κέντρου Υγείας Σταυρούπολης σε περιφερειακόιατρείο τάσσεται και ο πρώην δήμαρχος της περιοχής κ. ΓιώργοςΚαρασακαλίδης, οοποίος υποστηρίζει ότι: «αυτή θα είναι μία ακόμη ενέργεια που θασυνδράμει στηναπαξίωση και την ερήμωση της περιοχής. Ο περιορισμός πρόσβασης στηνπρωτοβάθμιαυγεία θα έχει δυσμενή αποτελέσματα για τους κατοίκους της περιοχής πουένιωθανμια ασφάλεια με την ύπαρξη του κέντρου. Πράγματι υπήρχαν κάποιαπαράπονα,ωστόσο όλοι αγκάλιασαν και υποστήριξαν τη λειτουργία του, με τη συμβολήτωνσυλλόγων στην προμήθεια απινιδωτή και την παροχή των εργατών του δήμουγια τηνανακαίνιση του κτιρίου. Ένα περιφερειακό ιατρείο το μόνο που θα τουςπαρέχειείναι ένας γιατρός που θα συνταγογραφεί 5 ημέρες της εβδομάδα».Επιπλέον, ο κ.Καρασακαλίδης συμπληρώνει ότι: «αν μη τι άλλο, κάτι τέτοιο θα έχεισυνέπειεςκαι στον τουρισμό, ενώ προσθέτει την παράμετρο ότι το ΚΥ Σταυρούποληςεξυπηρετεί και την περιοχή Κεχρόκαμπου- Λεκάνης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…