Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Βάλαν μπρος τα φροντιστήρια για τη νέα χρονιά

Βάλαν μπρος τα φροντιστήρια για τη νέα χρονιά

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Με ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο όγκομαθητών, ξεκίνησε η λειτουργία των φροντιστηρίων της Ξάνθης, μεεπίκεντρο τηνέναρξη της προετοιμασίας των μαθητών της Β’ και Γ’ Λυκείου. Αυτή είναιη πρώτηεικόνα από τις εγγραφές και τη λειτουργία των φροντιστηρίων, με άλλα ναέχουνξεκινήσει από την 1η Αυγούστου και τα υπόλοιπατην επόμενη ημέρα τουΔεκαπενταύγουστου.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος τουΣυλλόγου Φροντιστών Θράκης Ηρακλής Ζωγράφος, η πλήρης εικόνα θααποτυπωθεί τονΟκτώβρη όταν τα φροντιστήρια θα παράσχουν στοιχεία σχετικά με τηνκίνηση τωνμαθητών. Ωστόσο, η στροφή της προτίμησης στα φροντιστήρια που ξεκίνησεαπόπέρυσι φαίνεται να συνεχίζει και να επιτείνεται φέτος σε μικρό βαθμό,αφενόςγιατί τα ιδιαίτερα μαθήματα επιβαρύνουν περισσότερο το οικογενειακόταμείο καιαφετέρου διότι οι γονείς προτιμούν την ελάφρυνση που παρέχει η δηλωμένηιδιωτική εκπαίδευση, με τη χορήγηση αποδείξεων. Άλλωστε, στη μεγαλύτερηπλειονότητά τους τα έσοδα από ιδιαίτερα μαθήματα δεν δηλώνονται, πράγμαπουέχει λειτουργήσει αντιστρόφως ανάλογα με τη γενικευμένη συνειδητοποίησητωνπολιτών για φορολόγηση όλων των υπηρεσιών.
 
Σταθερές τιμές εδώ και 3-5χρόνια στα φροντιστήρια της Ξάνθης
Και για τη φετινή χρονιά οι τιμέςτων διδάκτρων στα φροντιστήρια της Ξάνθης παραμένουν σταθερές. «Απόλυτησυμφωνία δεν μπορεί και δεν είναι σύννομο να υπάρξει. Ο σύλλογος δενμπορεί ναεπιβάλει τιμές, ωστόσο οι φροντιστές δεν είναι ξεκομμένοι από τηνκοινωνία. Αντιλαμβανόμαστετα οικονομικά προβλήματα που συναντούν οι οικογένειες, με άνεργουςγονείς ή μεένα μόνο εισόδημα και γι’ αυτό διατηρούμε αμετάβλητες τις τιμές»,σημειώνει οκ. Ζωγράφος, τονίζοντας ότι η μεγάλη πλειονότητα των φροντιστηρίων δενέχειαυξήσει τα δίδακτρα εδώ και 3-5 χρόνια κι ούτε βέβαια προγραμματίζεικάποιααύξηση στο κοντινό μέλλον.
Ο ίδιος αφήνει ωστόσο ανοιχτό τοενδεχόμενο για πιθανές προσφορές και μειώσεις από κάποια φροντιστήρια.
 
Χωρίς αλλαγές το σύστημαεισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για Β’ και Γ’ Λυκείου
Τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσειγια τους μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου, ενώ από 1 Σεπτεμβρίου αρχίζουν καιγια τηνΑ’ Λυκείου και το Γυμνάσιο.
Ο κ. Ζωγράφος καθησυχάζει τουςμαθητές, καθώς καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στο σύστημαεισαγωγής γιατους μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου, οπότε δεν αναμένονται δυσάρεστεςεκπλήξεις πουμπορεί να ταράξουν τον προγραμματισμό της προετοιμασίας των μαθητών.Μοναδικόενδεχόμενο αποτελεί η κατάθεση του μηχανογραφικού πριν την ανακοίνωσητηςβαθμολογίας ή τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Το ζήτημα είχε τεθεί και τηνπερσινήσχολική χρονιά σε δημόσια διαβούλευση, ωστόσο εισέπραξε αρνητικά σχόλιακαιαπορρίφθηκε. Ενδέχεται ωστόσο να τεθεί εκ νέου, για την επόμενη σχολικήχρονιά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του«Ε», ο κ. Ζωγράφος εξέφρασε την άποψη ότι: «Η συμπλήρωση τουμηχανογραφικούθέλει μαεστρία και αποτελεί απόλυτη επιλογή του μαθητή, που ναστηρίζεται στιςδικές τους προτιμήσεις και τις καλές συμβουλές. Όταν η βαθμολογίαανακοινώνεταιπρώτα, μπορούμε να απορρίψουμε κάποιες σχολές, ενώ αν η κατάθεση τουμηχανογραφικού είναι προγενέστερη βασιζόμαστε απόλυτα στην επιθυμία τουμαθητή.Οπότε δεν είναι τόσο σημαντική αυτή η διαδικασία».
 
Εν αναμονή του νέου συστήματοςγια τους μαθητές της Α’ Λυκείου. Αξιοσημείωτηκαθυστέρηση
Το νέο σύστημα εισαγωγής πουπροανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θα ισχύσει απόφέτος γιατους μαθητές της Α’ Λυκείου, ωστόσο 2 εβδομάδες πριν την έναρξη τηςνέαςσχολικής χρονιάς, οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση γνωρίζουν μόνο όσαέχουνδιαρρεύσει μέσω του Τύπου. Ο κ. Ζωγράφος εκφράζει την πεποίθηση ότι μετηνψήφιση του νόμου για την Γ/Βάθμια Εκπαίδευση, σειρά παίρνει τώρα και ηΒ/Βάθμια. «Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές και οι γονείς τους δεν πρέπειναανησυχούν, καθώς τα φροντιστήρια βρίσκονται σε ετοιμότητα, έχοντας ήδηπροσαρμοστεί στις αλλαγές που προαναγγέλθηκαν», σημειώνει ο ίδιος καιδιαβεβαιώνει ότι: «δουλεύουμε σε ομαλότατες συνθήκες, χωρίς ελλείψειςκαι δε θαυπάρξει κανένα πρόβλημα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…