Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Των Αρμενίων η κοινότητα εκθέτει την ιστορία της…

Των Αρμενίων η κοινότητα εκθέτει την ιστορία της…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Άνοιξαν το σεντούκι της γιαγιάς τους φερμένο το εικοσιδυό ή και πιοπριν από το 1880 από την πατρίδα τους την Αρμενία, μια πατρίδα όμορφηαλλά καιτυραννισμένη που την κουβαλούν μες στην ψυχή τους…ξεδίπλωσαν ταχειροποίηταιερά άμφια με τις αρμένικές επιγραφές, ξεφύλλισαν τα κιτρινισμένα ιεράευαγγέλια και τα βιβλία ψαλμών που έφεραν οι πρόσφυγες παππούδες τους στους μπόγους του ξεριζωμού,κράτησαν ευλαβικά,όπως ο παπάς τους κάθε Κυριακή και σκόλη στην Αρμένικη εκκλησιά τους (Αγ.Ελευθερίου 54 στην Ξάνθη) που μετρά 85 χρόνια από τα θυρανοίξιά της καιτατοποθέτησαν σε προθήκες στον ευρύχωρο εκθεσιακό χώρο του «Π», ωςαναθήματαμνήμης! Μνήμες που δεν έχουν ξεθωριάσει στην καρδιά και στο νου των 20οικογενειών Αρμενίων τρίτης γενιάς που συγκροτούν την ΑρμένικηΚοινότηταΞάνθης,  παρότισυμπληρώνουν ένα αιώναπου οι παππούδες τους κυνηγημένοι, άπλωσαν νέες ρίζες στην Ξάνθη. Μια εκδήλωση τιμής αλλά καιυπενθύμισης του χρέους που φέρει ιερό φορτίο κάθε Αρμένιος , αυτό τουαγώνα γιατη δικαίωση με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την ίδιατηνΤουρκία μ’ ότι αυτό σημαίνει αυτό στο θέμα τωναποζημιώσεων κ.λ.π. καιεπιστροφή των αρμενικών εδαφών.
 
Έκθεση της ιστορίας της Αρμενικής κοινότητας στην Ξάνθη
Ο πρόεδρος της Αρμένικης κοινότητας κ. Τακβόρ Καραολλανιάν μαςυποδέχτηκε στο χώρο της έκθεση και μας μίλησε για την εκδήλωση: «Ηκοινότηταδιοργάνωσε την εκδήλωση (πραγματοποιήθηκε το Σάββατο) και την έκθεση ηοποίαδείχνει την ιστορία της αρμενικής κοινότητας της πόλης. Είναιανεκτίμητα γιαμας και για τη δημόσια ζωή της Ξάνθης καθώς συμπεριλαμβάνειαλληλογραφία με τοδήμο, με το υπουργείο, με τη Στρατολογία. Ένας μελετητής μπορεί να βρειπολλάστοιχεία. Οι παππούδες μας ήρθαν ο 1922, το 1923 αγόρασαν το οικόπεδοτηςεκκλησίας και το 1926 έκαναν τα θυρανοίξια και μέσα στο προαύλιο τηςεκκλησίαςτο σχολείο.  Χριστιανισμός,παιδεία,παράδοση και πολιτισμός είναι τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν και μαςρίζωσανεδώ».
 
Οι παππούδες μου δεν πρόλαβαν να’ ρθουν…
Ο κ. Καραογλανιάν θυμάται: « Οι γονείς μου …ο πατέρας μου ήταν  από το Πάνορμο και ημητέρα μου από τηνΚιουτάχεια …θυμάμαι ιστορίες που έλεγαν οι γιαγιάδες μου…οι παππούδεςμου δενπρόλαβαν να’ ρθουν κι οι δυο σφάχτηκαν από τους τούρκους …φόρτωσαν μόνοτιςοικογένειές τους και αυτοί έμειναν…Ο αρμένικος λαός είναι από του πιο αρχαίους λαούς. Έχουμε 7επαρχίες απότην Κασπία Περσία. το όρος Αραράτ που είναι το σημείο αναφοράς μας. Είναι τουρκοκρατούμενες…εκεί υπάρχουνκρυπτοχριστιανοί. Και μεις όπως και οι αδελφοί μας οι Πόντιοι είμαστε κυνηγημένοι. Έχουμε πολλάκοινά. Το πρόβλημα το ζήσαμε από κοινού. Βιώσαμε και οι δυο λαοί την ίδια αγριότητα, τον ίδιο εχθρόκαι δεχτήκαμετην ίδια βαρβαρότητα. Γι’ αυτό είμαστε αλληλέγγυοι στο ζήτημα τηςαναγνώρισηςτης γενοκτονίας και των Ποντίων.  Σανλαός κυνηγημένος, γιγαντώθηκε μέσα μας το πείσμα να προοδεύσουμε και νακρατήσουμε την εθνική μας συνείδηση και υπόσταση. Αισθανόμαστε έλληνεςαλλάείμαστε αρμένιοι. Έχουμε ένα χρέος, αυτό του αγώνα για να δικαιωθούμε»!
 
Αρμενίων κοινότητες
Να σημειώσουμε ότι η Αρμενία ως κράτος ιδρύθηκε μετά την κατάρρευσητης Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν επαρχία. Οι Αρμένιοι της Αρμενίας γύρω στα 3 εκ. Οι Αρμένιοι τηςδιασποράς 8 εκ.Στην Ελλάδα ζουν (από το 1922) 10.000 Αρμένιοι ενώ δεν είναι γνωστόπόσοι έχουνέλθει από την Αρμενία. Στο νομό Ξάνθης έχουν έλθει τα τελευταία 15χρόνια 2000άτομα. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ξεκίνησε από τα κράτητηςΛατινικής Αμερικής στη δεκαετία του ‘60 Αναγνωρίστηκε από το ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο το 1987 και πρόσφατα από την Σουηδία όπως και η Γενοκτονίατων Ποντίων. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…