Προκηρύξεις και …παρεξηγήσεις!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Σε μια εποχή που η ανεργία στονομό μας έχει ξεπεράσει το 25%  -σύμφωναμε το εργατικό κέντρο Ξάνθης  -και πουοι προκηρύξεις των φορέων βγαίνουν με το «σταγονόμετρο» εξαιτίας της«σφιχτής»πολιτικής στις προσλήψεις που εφαρμόζεται λόγω οικονομικής κρίσης καιμνημονίου, καθίσταται αναγκαία παρά ποτέ η ενημέρωση του κόσμου για ότισυμβαίνει στην αγορά εργασίας για όποιες θέσεις «ανοίγουν» στο  δημόσιοή στονιδιωτικό τομέα και αφορούν το  νομόμαςκαι ευρύτερα την περιφέρειά μας. Γι αυτό και το τρισέλιδο «Ε – Εργασία»πουδημοσιεύεται κάθε Τετάρτη εδώ και 5 συνεχή χρόνια έχει μεγάλη απήχηση και αναγνωσιμότητακαθώς  διερευνά,σταχυολογεί καιπαρουσιάζει ότι εργασιακό νέο «κινείται» στο νομό.
 
Το «μπέρδεμα» με τιςκαταληκτικές ημερομηνίες
Αυτό που έχουμε διαπιστώσει στα 5χρόνια εμπειρίας μας είναι ότι το αναγνωστικό μας κοινό έχει ένα«μπέρδεμα»σχετικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες που αναφέρονται στιςπροκηρύξεις καιιδιαίτερα σ’ αυτές που δεν αναφέρουν ρητά μια συγκεκριμένη καταληκτικήημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών π.χ. «Καταληκτική ημερομηνίαυποβολήςδικαιολογητικών η 31η Ιουλίου2011» αλλά (όπως πολύ συχνά συμβαίνει) σημειώνεται επί λέξει: «Ηκαταληκτικήημερομηνία είναι 10 μέρες μετά την τελευταία δημοσίευση τηςπροκήρυξης». Αυτήακριβώς η διατύπωση είναι που δημιουργεί μια σύγχυση καθώς πολλοίενδιαφερόμενοι που δεν ενημερώνονται καθημερινά από τον τοπικό Τύπο δενείναισε θέση να γνωρίζουν πότε έγινε η τελευταία δημοσίευση και σε ποιοέντυπο,οπότε χάνουν τις ημερομηνίες και όταν παίρνουν στον οικείο φορέα είτεέχειλήξει η ημερομηνία είτε απομένει ελάχιστος χρόνος και δεν προλαβαίνουνναετοιμάσουν και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά. Έτσι πολλοίαπευθύνονται στο«Ε» εκφράζοντας τα παράπονά τους και τιςδιαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι δεν προλάβαιναν και συχνάαφήνονταςυπόνοιες ότι οι φορείς που δεν βάζουν στις προκηρύξεις τουςσυγκεκριμένηημερομηνία το κάνουν σκόπιμα επειδή, όπως υποστηρίζουν, «δεν θέλουν να το μάθουν πολλοί» και επιπρόσθετανα «βάλουν τους δικούς τους».
 
Για επιβεβαίωση τηςκαταληκτικής ημερομηνίας απευθυνθείτε στον οικείο φορέα
Το «Ε» διερεύνησε το θέμα καικρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει ότι σ’ ότι αφορά την εξεύρεση τωνεργασιακώνθεμάτων που παρουσιάζει αυτό γίνεται από διάφορες πηγές με στόχο πάντατηνενημέρωση. Οι προκηρύξεις δεν παρουσιάζονται αυτούσια όπωςδημοσιεύονται κατ’εντολή του οικείου φορέα αλλά με δημοσιογραφική γραφή. Σ’ ότι αφορά τηνκαταληκτική ημερομηνία παρουσιάζεται με την μορφή που αναφέρεται στηνπροκήρυξη.  Κατάσυνέπεια οενδιαφερόμενος μόλις γίνει γνώστης της προκήρυξης πρέπει να απευθυνθείγια τηνεπιβεβαίωση της ημερομηνίας στον οικείο φορέα που είναι σε θέση ναγνωρίζειπότε έγινε η τελευταία δημοσίευση από τον Τύπο.
 
Η αδιάλειπτη ενημέρωση…κάνεικαλό στην εργασία
Και στο σημείο αυτό υπεισέρχεται η αναγκαιότητα τηςαδιάλειπτης και όχι αποσπασματικής ενημέρωσης του ενδιαφερόμενου από τοΤύπο.Σ’ ότι αφορά τις διαμαρτυρίες για τον τρόπο που αναφέρεται στηνπροκήρυξη ηκαταληκτική ημερομηνία και οι δύο τρόποι (είτε με συγκεκριμένηημερομηνία είτεμε το περιθώριο των 10 ημερών από την τελευταία δημοσίευση)προβλέπονται απότον νόμο. Τέλος να επισημαίνουμε ότι όπως μας διευκρινίστηκε από τοΤμήμαΕσωτερικών της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, η λέξη «δημοσίευση» αφοράτηνδημοσίευση στο τοπικό Τύπο και από την τελευταία της αρχίζει να μετράτοχρονικό περιθώριο των 10 ημερών (γι’ αυτό το λόγο και οι φορείς πουδίνουνπροκηρύξεις στις εφημερίδες το επισημαίνουν αυτό) και δεν έχει σχέση μετηνημερομηνία που έχει εκδοθεί η προκήρυξη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…