Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Οι Ρομά της Ξάνθης έκλεισαν τον ΟΑΕΔ

Οι Ρομά της Ξάνθης έκλεισαν τον ΟΑΕΔ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
   
Είδαν και απόειδαν ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει σκοπό να «τρέξει» το ειδικόπρόγραμμα  επιχορήγησηςεπιχειρήσεων πουκαταρτίστηκε το 2008 μόνο για τους Ρομά της Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης καιεξαγγέλθηκε μετά Βαϊων και κλάδων από την τότε υφυπουργό Εργασίας καΚαλαντζάκου και τον τότε διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Βερναρδάκη (20 Ιουνίου2008 στηνΞάνθη) και περίπου 150 Ρομά έκαναν κατάληψη του τοπικού ΟΑΕΔ, την Τρίτη29Μαρτίου μη αφήνοντας κανένα υπάλληλο ή καταρτιζόμενο να περάσει τηνεξώπορταπαρά μόνο τον διευθυντή του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Μαζαράκη. Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε καθώςπεριμένουν ενώ τοπρόγραμμα ξεκινησε από τον Αύγουστο το 2009 και περίπου 1000 δικαιούχοιστηνΑΜΘ και 627 στην Ξάνθη έχουν ενταχθεί και κάποιοι (περίπου 400) πήραντην α’δόση από τη συνολική επιχορήγηση των 20.000 ευρώ ξαφνικά σταμάτησε στις16Απριλίου του 2010 με την αιτιολογία της επανεξέτασης των όρων και τωνπροϋποθέσεων ένταξης. Έκτοτε και παρότι έχουν απευθυνθεί εγγράφωςεπανειλημμέναστους αρμοδίους και είχαν συνάντηση με τον νυν διοικητή του ΟΑΕΔ κ.Κικίλια δενέχουν απάντηση για το αν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις, όταν μάλιστα– όπωςυποστηρίζουν έχουν νοικιάσει μαγαζιά και έχουν κόψει τιμολόγια.
 
Αν δεν πάρουν απάντηση θα κλείσουν τους ΟΑΕΔ της ΑΜΘ
Η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και είχε σκοπό να σταλεί έναμήνυμα προς τον κ. Κικίλια, ειδάλλως τα μέλη της Ομοσπονδίας Ρομ ΑΜΘαπειλείότι θα κλείσει επ’ αόριστον τα τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔ σ’ όλη τηνπεριφέρεια. Στο πλευρό τους ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κολλάρος και τομέλος τηςγραμματείας του ΠΑΜΕ κ. Πυργελής
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά ΑΜΘ, κ. Συμεώνεπισημαίνει:«Διαμαρτυρόμαστε για την αναστολή του προγράμματος επιδότησηςεπιχειρήσεων. Δενγίνεται να’ ρχεται η κα Κατσέλη να ανακοινώνει νέα προγράμματαεκατομμυρίων καινα μην πληρώνουν εγκεκριμένα προγράμματα. Η κοροϊδία έχει και ένα όριο… Αντιλαμβανόμαστετην κρίση. Τοπρόγραμμα ήταν για 1.000 άτομα,  οιεγκρίσεις ήταν 627, δεν κάναμε και τα σεμινάρια που ήταν 3 εκ. συνεπώςεπιστρέψαμε 11 εκ. πίσω στα ταμεία του ΟΑΕΔ. Από τις 16 Απριλίου έχει ανασταλεί το πρόγραμμα. Πήγαμεστον διοικητή 3φορές και δεν μας δίνουν μια απάντηση Μας κοροϊδεύουν …Αποφασίσαμε για δύο μέρες να κλεισουμετον ΟΑΕΔ Ξάνθηςκαι αν δεν απαντήσουν θα κλείσουμε όλα τα τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔστηνΑΜΘ».
Ιωάννης Καλαϊτζής, πρόεδρος του συλλόγου Ρομ Κιμμερίων: «Ξεκίνησεη υλοποίηση του προγράμματος κάποιοι πήραν την πρώτη δόση και κάποιοιόχι.Θέλουμε μια απάντηση. θα συνεχιστεί ή όχι το πρόγραμμα; Έχουμενοικιάσεικαταστήματα, πήραμε εμπορεύματα,  κόψαμετιμολόγια…».
Ο διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Μαζαράκης επισημαίνει:«Ειδοποιήθηκα με έγγραφο που μας κοινοποίησε η Ομοσπονδία των Ρομ πουδιαμαρτύρονται για το πρόγραμμα ελευθέρων επαγγελματιών Ρομ το οποίοξεκίνησεπριν 2 χρόνια (2009). Υπήχθησαν 1000 άτομα συνολικά στην ΑΜΘ, ξεκίνησεηπληρωμή και μετά τον Μάρτιο 2010 το πρόγραμμα σταμάτησε μετά από εντολήτηςδιοίκησης του ΟΑΕΔ για να επανεξεταστούν οι όροι και προϋποθέσεις τουπρογράμματος. Από τότε δεν έχει τρέξει το πρόγραμμα. Μια τοπικήυπηρεσίαεφαρμόζει τις εντολές των κεντρικών, των υπουργικών αποφάσεων και τωνεγκυκλίων. Περιμένουμε από την κεντρική διοίκηση να στείλει τηνκαινούργιαεγκύκλιο με τις τροποποιήσεις να την υλοποιήσουμε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…