Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Μπορεί ο καθένας να κάνει τη ζωή του καλύτερη

Μπορεί ο καθένας να κάνει τη ζωή του καλύτερη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Ορμώμενες από την ανταπόκριση ενός ευρέως φάσματοςξανθιωτών, κάθε ηλικίας, και στηριζόμενες στη διάθεση εθελοντικήςπροσφοράςξεκίνησαν την πραγματοποίηση ενός δεύτερου κύκλου διαλέξεων σεσυνεργασία με τηΦΕΞ οι ψυχολόγοι Σοφία Μεσσάρη, κλινική ψυχολόγο, οικογενειακήθεραπεύτρια,ιδρυτή του κέντρου Ψυχολογικών θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι» καιΜαρίναΚατσικίδου, ψυχολόγο ΑΠΘ και ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, οι οποίες καιπέρυσιείχαν πραγματοποιήσει 5 διαλέξεις για σύγχρονα θέματα, την επιτυχία τωνοποίωνεπισφράγισε η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή του κοινού.
Στην τελευταία διάλεξη της προηγούμενης χρονιάς είχαν δώσειερωτηματολόγιο στο κοινό για τα θέματα που τους ενδιέφεραν νασυζητηθούν σεέναν επόμενο κύκλο ομιλιών. Έτσι, με αφορμή τα αποτελέσματαπραγματοποιήθηκε τοαπόγευμα της Παρασκευής στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ η πρώτη διάλεξητουδεύτερου κύκλου με θέμα: «σχέσεις: ο χορός έλξης και προκλήσεων».
Με την υποστήριξη οπτικοακουστικού υλικού οι δύο ψυχολόγοιμε παραδείγματα και όρους της καθημερινής ζωής έκαναν μία πρώτηπροσέγγιση σταβασικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων σχέσεων, τα προβλήματα που συχνάαναδύονται, τους λόγους που οδηγούν σε αυτά και τους τρόπους με τουςοποίους οκαθένας μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του ώστε να νιώθει καλύτερα καικατάσυνέπεια να κάνει αρμονικότερη τη σχέση με το σύντροφό του.
Η διάλεξη χωρίστηκε σε υποενότητες, όπου οι δύο ομιλήτριεςαναφέρθηκαν στο φαινόμενο του έρωτα, το παρελθόν του, τα πρότυπα τωνσχέσεων,τις σχέσεις που διαμορφώνονται στην οικογένεια και πόσο αυτέςεπηρεάζουν τηνδιαμόρφωση της προσωπικότητας και κατ’ επέκταση την μετέπειτα επιλογήσυντρόφου, τους όρους που εντοπίζονται μέσα σε κάθε σχέση, τα εμπόδιατηςφυσιολογικής επαφής, τα χαρακτηριστικά που ευνοούν την επιβίωση μιαςμακροχρόνιας σχέσης και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να χτίσει μιααρμονικήσχέση με το σύντροφό του, κάνοντας έτσι τη ζωή του καλύτερη.
Η Σοφία Μεσσάρη και η Μαρίνα Κατσικίδου, χωρίς ναπροσκολλώνται σε επιστημονικούς όρους μίλησαν για σύγχρονα προβλήματαπουαντιμετωπίζονται σε ζευγάρια και οικογένειες και επικεντρώθηκαν σεσημεία πουσυχνά αποτελούν πηγή αυτών των προβλημάτων και προέρχονται από άλλουςπαράγοντες της ανατροφής και της ζωής του καθενός. Έδωσαν ιδιαίτερηβαρύτηταστην προσπάθεια αυτογνωσίας και αυτοανάπτυξης και τόνισαν ότι ο καθέναςμπορείψάχνοντας μέσα του, κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό του, αποδεχόμενος τηθέση πουέχει σε μία σχέση να βοηθήσει ώστε και την εσωτερική του ισορροπία αλλάκαι τηναρμονία της σχέσης.
Το κοινό της Ξάνθης παρακολούθησε με ενδιαφέρον και στοτέλος της διάλεξης ακολούθησε μια συζήτηση με τις δύο ομιλήτριες μεβάσηερεθίσματα που πήραν από το περιεχόμενο της ομιλίας.
 
Φέρνουμε τηνψυχολογία στην καθημερινή ζωή
Μετά το τέλος της διάλεξης η Σοφία Μεσσάρη και η ΜαρίναΚατσικίδου εκδήλωσαν στο «Ε» την ικανοποίησή τους για την ανταπόκρισητουκόσμου και στο δεύτερο κύκλο διαλέξεων, αλλά και για τη χαρά τους πουέχουν γιαμια ακόμη φορά την ευκαιρία να συνεργαστούν, στηρίζοντας καιμαθαίνοντας η μίααπό την άλλη, όπως χαρακτηριστικά είπαν.
«Στόχος μας είναι οι διαλέξεις να μην είναι πολύεπιστημονικές για να μπορεί ο καθένας να βρει αντιστοιχία με τηνκαθημερινή τουζωή, γι’ αυτό και δίνουμε πολλά παραδείγματα, αλλά πάντα στο τελευταίοκομμάτιδίνουμε συμβουλές σχετικά με το πώς ο καθένας από μόνος του μπορεί νααλλάξεικάποια πράγματα. Δε λέμε δηλαδή ότι μόνο η θεραπεία μπορεί να έχειαποτελέσματα, αλλά κοιτάμε κάποια απλά πράγματα που μπορεί κάποιος νακάνει ήνα δοκιμάσει μόνος του, έχοντας διάθεση να δει μέσα του», ανέφερε ηΣοφίαΜεσσάρη, προσθέτοντας: «βεβαίως δεν είναι θεραπεία, οπότε μόνος σουπαίρνειςμέχρι ένα σημείο. Θέλουμε να φέρουμε την ψυχολογία πιο κοντά στο κοινό,ναδείξουμε ότι δεν είναι κάτι που γίνεται σε κάποια γραφεία, κλειστά,πίσω απ’τις πόρτες, που δεν ξέρεις τι γίνεται… Δείχνουμε έτσι και πόσο σχετικήείναι ηψυχολογία στα θέματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας».
Η Μαρίνα Κατσικίδου, σχετικά με αυτή τη στοχευμένη επιλογήτης επαφής με το κοινό της Ξάνθης συμπλήρωσε ότι: «αρχίζουμε να μιλάμελίγο πιοανοιχτά. Στόχος μας είναι ο προβληματισμός, να δώσουμε ερεθίσματα γιακινητοποίηση. Είναι ευχάριστο ο κόσμος να φεύγει προβληματισμένος,γιατί αυτόσημαίνει ότι κάτι γίνεται, μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί ‘πώς νααλλάξω’».
Αναφορικά με το κατά πόσο η ψυχολογία μέσω των ‘πρεσβευτών’της έχει μπει στη σύγχρονη ζωή, πέρα από τη στερεοτυπική θεώρηση τηςασθένειαςκαι προσεγγίζει ανθρώπους ακόμη και από την επαρχία, η Σοφία Μεσσάρηαπαντά: «ηεικόνα της ψυχολογίας αλλάζει σιγά σιγά. Και στις διαλέξεις βλέπουμεάτομα απόόλες τις ηλικίες  καιαπό μεγαλύτερεςγενιές. Άλλωστε, πιστεύομε ότι η κρίση παίζει ένα ρόλο σε αυτό,αναταράσσει τανερά και τις ισορροπίες και τότε ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει». «Μερικέςφορέςδεν είναι μόνο θέληση, αλλά και μια αδιέξοδη κατάσταση», τόνισε ηΜαρίναΚατσικίδου παίρνοντας αφορμή από το σύγχρονο σκηνικό της κρίσης πουενθαρρύνειτην εμφάνιση προβλημάτων στο άτομο, τις σχέσεις και την οικογένεια.«Παλιάυπήρχε πολύ η φαρμακευτική εξάρτηση, η παγίδευση σε μία ασθενικήκατάσταση,όμως τώρα η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζεται σαν μία προσπάθεια ‘να ανοίξωλίγο γιανα νιώσω καλύτερα’, να μπω δηλαδή σε μία διαδικασία αναζήτησης καιαυτοανάπτυξης. Όπως λένε, και στην Εκκλησία ο κόσμος πάει μετά φόβουκαιαγάπης, έτσι και στην ψυχοθεραπεία ο καθένας υποκινείται απόδιαφορετικό λόγο»,πρόσθεσε χαριτολογώντας.
 
Συνέχεια με άλλες δύοδιαλέξεις
Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4Νοεμβρίου και ώρα 20.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ με θέμα:«οικογένεια:ταξιδεύοντας στο χρόνο» και η τελευταία την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου καιώρα20.00 στον ίδιο χώρο με θέμα: «οικογένεια: ζώντας με ψυχική διαταραχή».
Απολαμβάνοντας και οι ίδιες αυτή την προσέγγιση με το κοινόσχεδιάζουν και επόμενες δράσεις με τη νέα χρονιά, για τις οποίες θαενημερώσουνσχετικώς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…