Με το βλέμμα στη βάση το ΠΑΣΟΚ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Την εμπιστοσύνη της βάσης, τη συμμετοχή και την ανάγκη κατανόησηςτης κυβερνητικής πολιτικής, ως απολύτως αναγκαίας διεξόδου για νααποφύγει ηΕλλάδα τη χρεοκοπία ζήτησε από τη βάση του ΠΑΣΟΚ ο γενικός γραμματέαςτουΕθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος βρέθηκε στηνΚαβάλαστα πλαίσια της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης ΑΜΘ του κόμματος για τηνπροετοιμασίακαι τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας ενόψει τηςΕθνικήςΣυνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και είχαν ενεργό συμμετοχή στις ομάδεςεργασίας που ακολούθησαν την εισήγηση του γραμματέα, προκειμένου ναπροσδιοριστούν τα βασικά ζητήματα της Περιφέρειας και να γίνει οσυντονισμόςκαι η προετοιμασία για την Εθνική Συνδιάσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργόςΠ.Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, οι υφυπουργοί Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης,ΧρήστοςΑηδόνης, Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, ο Γενικός Γραμματέας τηςΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Θύμιος Σώκος, βουλευτές, οιαντιπεριφερειάρχες τηςΑΜΘ, αιρετοί Περιφέρειας και δήμων, συνδικαλιστές και διοικητικάστελέχη τουΠΑΣΟΚ.
Δεν παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, λόγω τηςπυρκαγιάς στον Έβρο, ούτε οι μειονοτικοί βουλευτές λόγω της εορτής τουμπαϊράμ.Καλωσόρισε το πλήθος των μελών του κόμματος που παραβρέθηκαν από όλητηνΠεριφέρεια ο γραμματέας της Περιφερειακής του ΠΑΣΟΚ ΑΜΘ Φώτης Πολίτης.
 
Απέρριψε το σενάριο πρόωρων εκλογών ο Μ. Καρχιμάκης
Με τη δήλωση ότι: «οι εκλογές θα γίνουν το 2013, όπως προβλέπει τοΣύνταγμα» απέκλεισε το σενάριο πρόωρων εκλογών ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ανκαι τοκλίμα που δημιουργείται εντός και του ΠΑΣΟΚ, είναι αμφίρροπο,δημιουργώνταςαντίθετες εντυπώσεις. Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι: «έχουμε πολύδουλειάμπροστά μας, ολοκληρώνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με βάρος στηναναπτυξιακή προσπάθεια και σε αυτό χρειάζεται χρόνος, τον οποίο και θααξιοποιήσουμε».
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατά την εισαγωγική ομιλία του τόνισε αφενόςότι «βασικός στόχος είναι η ενίσχυση μιας οργανωμένης συλλογικήςπολιτικήςδράσης που θα τονώσει τις αστείρευτες αναπτυξιακές δυνατότητες τηςΠεριφέρειαςκαι θα ανακόψει τη μέχρι σήμερα φαυλότητα και σπατάλη στους ΟΤΑ» καιαφετέρουως επακόλουθο «θα προστατέψει την πολιτική από συμφέροντα πουεπιδιώκουν να τηνεξευτελίσουν». Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε οξεία κριτική στηναντιπολίτευση απότο ΣΥΡΙΖΑ, που «ακροβατεί ανάμεσα στον κοινοβουλευτισμό και το μπάχαλο»έως τηΝέα Δημοκρατία «η οποία περιμένει από το Γιώργο Παπανδρέου να βγάλει τοφίδιαπ’ την τρύπα και παρουσιάζει τον εαυτό της ως εναλλακτική λύση τηστιγμή πουακόμη πληρώνουμε τη δική της πολιτική χρεοκοπία».
Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να εξηγήσει τους λόγους πουακολουθήθηκε αυτή η σκληρή κυβερνητική πολιτική, την οποία παρουσίασεωςμοναδική επιλογή για να βγει η χώρα από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και ναδημιουργηθεί σταδιακά μια ισχυρή Ελλάδα.
 
Βαρύτητα στις κινήσεις εξωστρέφειας του ΠΑΣΟΚ
Ουσιαστικά, επιχείρησε να στραφεί στη βάση του ΠΑΣΟΚ όχι κλείνονταςτο σε ένα εσωστρεφή μηχανισμό, αλλά ενώνοντας όλους όσους έχουνδυσαρεστηθεί μετη σύνολο της ανήσυχης κοινωνίας, που αντιδρά στην κυβερνητικήπολιτική.Επιχείρησε δηλαδή, προτάσσοντας ότι τα μέτρα απαίτησε το «πατριωτικόκαθήκον»για τη σωτηρία της χώρας, να δώσει έμφαση στην εξωστρέφεια και τοδιάλογο πουεπιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο μέσα στα όρια του κόμματος, αλλά και τηςευρύτερηςκοινωνίας. Γι’ αυτό άλλωστε και δήλωσε: «ποια θα ήταν η ψυχή του ΠΑΣΟΚσε μίαάψυχη κοινωνία;».
Τέλος, σκληρή ήταν η κριτική του απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αν καιξεκαθάρισε ότι επιθυμητή είναι η εθνική συνεννόηση, που δε σημαίνεισυγκυβέρνηση, αλλά συστράτευση για να βγει η χώρα από την κρίση,εξέφρασε τηναμφιβολία του σχετικά με την πιθανότητα να ακολουθήσει σε αυτή τηνπορεία ηαξιωματική αντιπολίτευση και στο επόμενη εγχείρημα της αλλαγής τουφορολογικούσυστήματος. Ακόμη, μίλησε για υποκρισία σχετικά με τα όσα αναφέρει οΑντώνηςΣαμαράς ότι «έχει δικαιωθεί σε όσα εξέφραζε» παραθέτοντας συγκεκριμέναπαραδείγματα, για να δώσει απτές εξηγήσει στα μέλη του κόμματος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…