Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Γερμανοί – Άγγλοι – Ρώσοι «σφάζονται» για την ΕΒΖ

Γερμανοί – Άγγλοι – Ρώσοι «σφάζονται» για την ΕΒΖ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxa@yahoo.gr
 
 
Έληξε την Πέμπτη το απόγευμα ο διαγωνισμός εκδήλωσης ενδιαφέροντοςπου είχε προκηρύξει η ΑΤΕ για την πώληση του ποσοστού της στην ΕΒΖ πουανέρχεται στο 82,33% του μετοχικού κεφαλαίου της βορειοελλαδίτικηςεταιρείας.Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν η λίστα των υποψηφίων «μνηστήρων»περιλαμβάνει 5
διεθνούς ομίλους, που θεωρούνται κυρίαρχοι παίκτες στην παγκόσμιααγορά της ζάχαρης και το ενδιαφέρον τους καταδεικνύει ότι η ΕΒΖπροσελκύειεπενδυτές δυναμικούς παρά την αρνητική της θέση η οποία όμως έχειμειωθείαισθητά. Σημειωτέον ότι η ΕΒΖ στη 12μηνη χρήση που έληξε στις 30/6/2011εμφάνισε σημαντική μείωση ζημιών και δη κάτω από 10 εκατ. ευρώ σε σχέσημε τα27 εκατ. ευρώ της περασμένης χρήσης ενώ η θυγατρική της Σερβίας ναεμφανίζειυψηλή κερδοφορία άνω των 14 εκατ. ευρώ.
 
Γερμανοί  -Άγγλοι – Ρώσοι…για την Ελληνική Ζάχαρη
Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους Γερμανούς και συγκεκριμένα απότην κορυφαία  ευρωπαϊκήεταιρείαπαραγωγής Ζάχαρης τη NordZucker AG.Επίσης μεταξύ των υποψήφιων “μνηστήρων” και η αγγλική ED & F MΑΝ με την οποία ηελληνικήβιομηχανία έχει ήδη σε ισχύ στρατηγική συνεργασία. Η ΕD & F MAN είναι μία απότιςμεγαλύτερες εταιρείες του χώρου παγκοσμίως, διακινεί περίπου 11 εκατ.τόνουςετησίως που αντιστοιχούν στο 25% του παγκόσμιου εμπορίου ζάχαρης καιδιαθέτειτα δύο μοναδικά πλοία (ΒΙΒΟ) που μεταφέρουν αποκλειστικά ζάχαρη, στηλεκάνη τηςΜεσογείου.
Επίσης, φέρονται να μετείχαν στον πρώτο γύρο της διαδικασίας καιβιομηχανίες ζάχαρης από την Πολωνία, την Σερβία αλλά και τη Ρωσία.
 
Η «προίκα» της ΕΒΖ
Μπορεί η ΕΒΖ στην παρούσα φάση να είναι ζημιογόνος όμως η «προίκα»της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και αυτό επεξηγεί και το ενδιαφέροντωνδιεθνών ομίλων. Μόνο η αξία της ακίνητης περιουσίας της υπερβαίνει τα91 εκατ.ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνονται εντός Ελλάδας τα 3 υπό λειτουργίαεργοστάσιασε Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες και Ορεστιάδα και τα 2 κλειστά σε Λάρισα καιΞάνθη.
Τα επενδυτικά ακίνητα που ανήκουν στη μητρική αφορούν 5 οικόπεδα(Λάρισα, Ξάνθη, Σέρρες και Θεσσαλονίκη) και 1 οικόπεδο μετά κτιρίου(ΣίνδοςΘεσσαλονίκης) και έχουν εκτιμηθεί από τους ανεξάρτητους εκτιμητές ΔανόςΑ.Ε.και CBRichard Ellis.Οι επενδύσεις αυτές αφορούν 28,7 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό,εξάλλου, ότιη εταιρεία έχει προσημειώσει γήπεδα και οικόπεδα της προκειμένου ναεξασφαλίσειδάνεια συνολικής αξίας 102,660 εκατ. ευρώ.
Και φυσικά είναι και οι δύο μονάδες στη Σερβία που ελέγχει και οιοποίες παράγουν το 45% των αναγκών της γειτονικής χώρας σε ζάχαρη.
 
Και η ίδια ανακάμπτει…
Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου (1/7/2010-31/3/2011) που ανακοίνωσε ηΕΒΖ, σε επίπεδο ομίλου κατέγραψε αύξηση 2,06% στον κύκλο εργασιών καιανήλθε σε193,242 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών,επενδυτικών καισυνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 7,992 εκατ. ευρώ έναντιλειτουργικώνζημιών 5,543 εκατ. ευρώ στο 9μηνο της περσινής περιόδου. Τα ενοποιημένααποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημίες 5,245 εκατ. ευρώ, έναντιζημιών16,383 εκατ. ευρώ της περσινής αντίστοιχης περιόδου.
 
Τι έπεται…
Μετά τη λήξη του διαγωνισμού η διαδικασία μπαίνει σε μια πιοουσιαστική φάση, από την οποία θα αναδειχθεί ο αγοραστής των μετοχώντης ΑΤΕ. Ησύμβουλος της εταιρείας EFG Equitiesθα εξετάσει τους φακέλους ώστε να εξακριβωθεί αν περιλαμβάνουν όλα τααπαιτούμενα στοιχεία που προβλέπει η διαδικασία και οι υποψήφιοι που θα προκριθούν θα κληθούν να υπογράψουνσυμφωνία εμπιστευτικότητας. Μετά τη λήψη της ΣυμφωνίαςΕμπιστευτικότητας, θαπαρασχεθεί στους υποψήφιους μια σύντομη παρουσίαση του ομίλου, η έκθεσηπεριορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου (financialVendors DueDiligence),θα δοθεί
θα δοθεί πρόσβαση σε νομικά και εμπορικά έγγραφα του ομίλου και τοσχέδιο της «Σύμβασης Αγοράς και Πώλησης» (“SharePurchase Agreement” ή “SPA”) για τα σχόλιά τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, θα κληθούν να διεξαγάγουν περιορισμένο ειδικόοικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence),να συζητήσουν με τη διοίκηση της ΕΒΖ και να επισκεφθούν τιςεγκαταστάσεις της.
 
Στο τρίτο στάδιο, θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΤΕBank:
• τη δεσμευτική προσφορά τους για την αγορά όλων των μετοχών πουπροσφέρονται προς πώληση μαζί με τυχόν όρους και προϋποθέσεις που θατηνσυνοδεύουν
• τις οριστικές παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου της «ΣύμβασηςΑγοράς και Πώλησης Μετοχών»
• την προτεινόμενη στρατηγική και συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο
• τον προτιθέμενο βαθμό αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού
• εγγυητική επιστολή συμμετοχής (bid bond) από αξιόπιστοχρηματοπιστωτικό ίδρυμα αποδοχής του Πωλητή.
Hαξιολόγησητων προσφορών θα σημάνει και κατά πόσο η διαδικασία είναι επιτυχής καιφυσικάτην πώληση της ΕΒΖ.
 
Μήνυση ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι
Και ενώ η ΑΤΕ έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τοενδιαφέρον που εκδηλώθηκε οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ δεν είναι διόλουικανοποιημένοι και η Ομοσπονδία τους ετοιμάζει μηνύσεις κατά της ΑΤΕ.Όπως μαςπληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΒΖ Ξάνθης καιμέλος τηςΟμοσπονδίας κ. Δημήτρης Χατζηκατσούπης, η ένστασή τους είναι ότιυπάρχει ένα«θολό τοπίο» γύρω από την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ και δεν γνωρίζουναν η ΑΤΕέχει θέσει δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση τηςλειτουργίαςτης ΕΒΖ από τον αγοραστή μετά την παραχώρηση της εθνικής ποσόστωσης, ανθασυνεχιστεί η τευτλοκαλλιέργεια και αν θα διασφαλιστούν οι θέσειςεργασίας μετους υφιστάμενους εργαζομένους και οι υφιστάμενες μισθολογικές αποδοχέςτους.:«Όσο δεν μας τα ξεκαθαρίζει αυτά η ΑΤΕ σκοπεύουμε να στραφούμε μεμηνύσειςεναντίον της. Ποιος μας διασφαλίζει ότι ο αγοραστής θα συνεχίσει τηλειτουργίατης ΕΒΖ ή θα τη χρησιμοποιήσει μόνο για εισαγωγές; Ποιος μαςδιασφαλίζει ότι θασυνεχιστεί η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης από τα δικά μαςεργοστάσια; Ποιος μας διασφαλίζει ότι ο αγοραστής δεν θα απολύσει  εργαζόμενους για να πάρεινέους και χαμηλάαμειβόμενους; Περιμένουμε να δούμε τι ρήτρα θα βάλει. Πρέπει ναυπάρξουν«κόκκινες γραμμές» και να γίνει πούλημα όχι ξεπούλημα …», επισημαίνει οκ.Χατζηκατσούπης  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…