Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Άρχισε το «κυνήγι» της φοιτητικής στέγης

Άρχισε το «κυνήγι» της φοιτητικής στέγης

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις, οι οποίεςκαι αναμένονται στις 29 Αυγούστου, ωστόσο οι «σίγουροι» φοιτητές στατμήματατης Πολυτεχνικής Ξάνθης και οι γονείς τους έχουν αρχίσει ήδη τιςδιερευνητικέςεπισκέψεις στην πόλη μας προκειμένου να εξασφαλίσουν στέγη. Για την«επέλασή»τους έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που ήδηέχουντοιχοκολλήσει «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» σε πολυσύχναστα νεολαιίστικα στέκια καιπερίοπτασημεία της πόλης ή βάζουν αγγελίες στον τοπικό τύπο προκειμένου νεξασφαλίσουνενοικιαστές. 
 
 
Μας έρχονται 650 νέοι φοιτητές
Περίπου 650 νέοι φοιτητές εισάγονται φέτος στα 5 τμήματα τηςΠολυτεχνικής Ξάνθης. Απ’ αυτούς σ’ ένα ποσοστό περίπου 35% πουαντιστοιχεί σε227 φοιτητές στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες του Δ.Π.Θ. εφ’ όσονπληρούν τακοινωνικά κριτήρια. Οι υπόλοιποι θ’ αναζητήσουν στέγη στην πόλη,παρέχονταςπαράλληλα …κίνηση στα κτηματομεσιτικά γραφεία και στην κτηματαγοράγενικότεραπου έχει «στεγνώσει» τα τελευταία χρόνια αλλά και ένα εισόδημα στουςιδιοκτήτεςδιαμερισμάτων και γκαρσονιέρων που επένδυσαν μ’ αυτό τον τρόπο ταχρήματά τους.
 
Η κρίση έφερε πτώση των τιμών
Hφοιτητικήστέγη φέτος θα είναι πιο οικονομική. Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη τηντιμή τωνενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ή  καιοιιδιοκτήτες τους προκειμένου να τα νοικιάσουν έριξαν τις τιμές. Όπως μαςπληροφορεί ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου υπάρχουν πολλάαδιάθεταδιαμερίσματα και γκαρσονιέρες και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στέγασης.Έχεισημειωθεί πτώση των τιμών στα παλιά διαμερίσματα ανέρχεται σε ποσοστό7%-8%.Έτσι για παράδειγμα ένα διαμέρισμα (με ένα υπνοδωμάτιο σαλόνι – κουζίνα,  μπάνιο) που ενοικιάζονταν300 ευρώ τώραζητείται από τον ιδιοκτήτη έως στα 280 ευρώ ενώ οι γκαρσονιέρες των 200και 220ευρώ τώρα νοικιάζονται από 150 – 220 ευρώ. Γενικά ανώτερη τιμή από 300- 320ευρώ δεν υπάρχει και αυτή για δυάρια και πολύ καινούργια διαμερίσματα:«Έχειξεκινήσει η κίνηση. Έρχονται πολλοί γονείς κάνουν έρευνα αγοράς άλλοισχεδόνκλείνουν. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλά ανοίκιασταδιαμερίσματακαι γκαρσονιέρες και οι τιμές είναι πεσμένες», επισημαίνει ο κ.Χατζηνικολάου.
 
Ζητούν μικρά σπίτια ή συγκατοίκηση
Άλλη μια τάση των ενοικιαστών που εκδηλώθηκε αυτή την περίοδο καισύμφωνα με τους εκτιμητές – οφείλεται στην κρίση είναι η μεγάλη ζήτησηπου έχειπαρατηρηθεί σε μικρά studioή σε δυάρια τα οποία όμως προορίζουν για συγκατοίκηση: «Υπάρχει μεγάλοενδιαφέρον φέτος για συγκατοίκηση και στα πολύ μικρά διαμερίσματα. Κάτιπου δεντο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό είναι ένα από τα σημάδια τηςκρίσης.Απ’ την πλευρά τους και οι ιδιοκτήτες προτιμούν να κατεβάσουν τις τιμέςπροκειμένου να τα νοικιάσουν.  ΓενικάηΞάνθη έχει ένα πολύ καλό επίπεδο τιμών», καταλήγει ο κ. Χατζηνικολάου.
Να σημειώσουμε ότι πανελλαδικά υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται πάνωαπό 100.000 σπίτια από φοιτητές και κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο γιαενοίκιοαπό 3.000 έως 6.000 ευρώ, ετησίως.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…