Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Ξεχαρμανιάζει» τους καπνιστές το υπουργείο Υγείας

«Ξεχαρμανιάζει» τους καπνιστές το υπουργείο Υγείας

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
«Ξεχαρμανιάζει»τους καπνιστές το υπουργείο υγείας με νέες ρυθμίσεις που εισάγει στονόμοσχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους,επιφέρονταςσχεδόν ολοκληρωτική κατάργησή του, σε μια προσπάθεια να βρει εφαρμογήμε τη νέατου μορφή, μιας και μέχρι τώρα σε πολυάριθμες περιπτώσειςκαταστρατηγήθηκε όσολίγοι νόμοι στην Ελλάδα(!). Στην πόλη μας, η τήρηση του νόμου αποτελείτηνεξαίρεση με την ανοχή της δημοτικής αρχής που σιωπηρά υιοθετεί τοεπιχείρηματης οικονομικής κρίσης.
Ουσιαστικά,πρόκειται για την εισαγωγή ρυθμίσεων που αλλάζουν άρδην όχι μόνο το(νόθο)καθεστώς, αλλά και τη φιλοσοφία που οδήγησε στην κατάρτιση του νόμου,αφού,όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το νόμο, δίνονταςτηδυνατότητα σε ορισμένα καταστήματα να επιτρέπουν το κάπνισμα, εφόσονκαταβάλλουντο αντίστοιχο φόρο. «Όλα για τα λεφτά γίνονται τελικά και όχι για τηδιασφάλισητης δημόσιας υγείας», θα πει και στη συνομιλία μας ο πρόεδρος τωνκαφέ-μπαρ τηςΞάνθης κ. Ανδρέας Ιντζές.
 
Πώςδιαμορφώνεται το νέο καθεστώς
Μέχριστιγμής οι πληροφορίες δεν είναι συγκεκριμένες, αλλά ενδεικτικέςσχετικά με τοπώς θα διαμορφωθεί το νέο καθεστώς. Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση,τοκάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ,συγκεκριµέναστα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), σταµπαρ κάθεµορφής και στα καζίνο. Αναφέρεται ότι ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τατετραγωνικά µέτρα  πουκαταλαµβάνουν τασυγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης – σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις,αυτά θα προσδιοριστούνσε 300 ή 400 τ.µ. –και όχι µε βάση τον τζίρο των καταστηµάτων, για νααποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς πουθααναλάβουν την τήρηση του νόµου. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θαεντάσσεται στηρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται τοκάπνισµα,θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα απότις ώρεςή τις ηµέρες λειτουργίας του.
Ξεκαθαρίζεταιωστόσο, ότι «δια ροπάλου» απαγορεύεται το κάπνισμα σε εστιατόρια,ταβέρνες,καταστήµατα γρήγορου φαγητού, κινηµατογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία,αίθουσεςπαιχνιδιών, αίθουσες εκδηλώσεων κάθε µορφής.
 
Ο κ.Ιντζές όμως, που ήρθε και σε επαφή χθες με τις αρμόδιες υπηρεσίες τουδήμου,μας μεταφέρει ότι η δυνατότητα αδειοδότησης θα περιλαμβάνει όλα τακαταστήματαπου προσφέρουν αλκοόλ και συνεπώς όλα τα καφέ-μπαρ. Ωστόσο, σύμφωνα καιπάλι μετις δικές του πληροφορίες, απαγορευτικό θα είναι το κάπνισμα όταν στοχώροβρίσκονται παιδιά κάτω των 18 ετών, με αδιευκρίνιστο ακόμα, πώς θαλειτουργήσειαυτή η παράμετρος.
Αλλάκαι σύμφωνα με άλλες πηγές διαφοροποιημένο είναι το κλίμα, αφού τουπουργείοεξετάζει, πέρα από τα καταστήματα με πολλά τετραγωγικά να επιτραπεί τοκάπνισμακαι σε καφετέριες, οι οποίες σερβίρουν αποκλειστικά και µόνο καφέ καιγλυκά. Οιαπόψεις διίστανται επί του παρόντος και δεν έχει ληφθεί απόφαση.Πάντως, ανδοθεί άδεια και στις καφετέριες να επιτρέπουν το κάπνισµα και νακαταβάλλουντον αναλογούντα φόρο, εκτιµάται ότι το ?ηµόσιο θα εισπράττει άλλα 30 -40 εκατ.ευρώ ετησίως.
 
«Τσουχτερές»ποινές μέχρι και οριστικό κλείσιμο
Στιςτροποποιήσεις του νόµου, πάντως, θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις γιαόσουςενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεται στα καταστήµατά τους τοκάπνισµα, αλλάστη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς. Θαπροβλέπεται αυτόφωρηδιαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας τουκαταστήµατος ήακόµη και οριστικό σφράγισµα.
Ανάλογεςθα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται τοκάπνισµα,αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιµα ταοποία θαείναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τακαταστήµατα για χρονικά διαστήµατα και σε περιπτώσεις υποτροπήςοριστικά.
 
ΤοΕΣΥ θα εισπράττει το «τσιγαρόσημο»
Καιαφού δε επιτυγχάνεται η διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την καθολικήαπαγόρευση του καπνίσματος, η κυβέρνηση ενισχύει τον χώρο της υγείαςκαιπροορίζει όλα τα έσοδα από την επιβολή του «τσιγαρόσημου» για τηβελτίωση τηςυποδοµής των νοσοκοµειακών µονάδων της χώρας καθώς και για την κάλυψητων πρωτογενώνελλειµµάτων τους. Από µελέτη που έκανε το υπουργείο Οικονοµικών, που θαεφοδιάζει τα κέντρα διασκέδασης στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα µεειδικό«σήµα καπνίσµατος», υπολογίζεται ότι µπορεί να εισπράττονται ετησίωςπερί τα100 εκατ. ευρώ.
 
Ανθίζειτο επάγγελμα, αλλά όχι οι δουλειές στην Ξάνθη
Τιςνέες ρυθμίσεις καλωσορίζουν οι επαγγελματίες των καφέ-μπαρ και κέντρωνδιασκέδασης, αν και περιμένουν ακόμη το τελικό σχέδιο των νέωνπροτάσεων πουαναμένεται την προσεχή εβδομάδα. Με βεβαιότητα, ο κ. Ιντζές μαςαναφέρει ότιόλοι οι καταστηματάρχες θα εξασφαλίσουν μία άδεια «καπνιστηρίου», αλλάγια τουςπελάτες μένει ακόμη να φανεί, όταν θα υπολογιστεί και το ποσό τηςάδειας, ανκαι κατά πόσο θα αυξηθεί και η τιμή των ειδών.
Καιμπορεί ο «καπνονόμος» να έχει ελαττώσει την κίνηση στα μαγαζιά που τοντηρούνκαι η κρίση να έχει περιορίσει τις εξόδους, στην Ξάνθη ωστόσοσυναντάται τοεξής οξύμωρο: οι δουλειές πέφτουν, αλλά οι καφετέριες αυξάνουν. «Μόνοτοντελευταίο μήνα άνοιξαν 5 νέες καφετέριες», μας ενημερώνει ο κ. Ιντζές,προσθέτοντας: «δεν υπάρχουν δουλειές και οι γονείς που έχουν κάποιαχρήματαστην άκρη θέλουν να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους, έτσι συμβαίνει ακόμαστηνεπαρχία. Επίσης, πολλοί θεωρούν εύκολη τη δουλειά μας, αλλά μόνο άμαμπειςκαταλαβαίνεις ότι δεν είναι τόσο πολύ τελικά. Αρκετά είναι και ταμαγαζιά πουδεν κλείνουν, αλλά αλλάζουν χέρια».
 
Προβληματίζουνοι παραβιάσεις του νόμου τη Διεύθυνση Υγείας
«Εμείςσυνεχίζουμε κανονικά με όσα ισχύουν, μέχρι να έχουμε κάτι επίσημο»,σημειώνει οπροϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας κ. Ανδρέας Νεάρχου, ο οποίοςαποδείχθηκεγνώστης της συνολικής κατάστασης όσον αφορά τις υγειονομικέςπαραβιάσεις από τακαταστήματα της πόλης. Παραδέχτηκε ότι κάποιοι τηρούν και κάποιοι όχικαι μαςενημέρωσε ότι έχει ήδη επιβληθεί ένα πρόστιμοκαι έχει ήδη συνταχθεί νέοπρόγραμμα για τους ελέγχους. Πάντως, με δεδομένο το εύρος τωναρμοδιοτήτων τηςΔιεύθυνσης Υγείας εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να εστιάσει μόνο στοκάπνισμα,με δεδομένο ότι διαθέτει 4 ελεγκτές, οι οποίοι πρέπει να ασχοληθούντόσο με τακαφέ-μπαρ όσο και με τα θέματα περιβαλλοντικής υγιεινής.
Ωστόσο,στη συζήτησή μας με τον κ. Νεάρχου τέθηκε και ένα ακόμη ενδιαφέρονθέμα, γνωστόστην πλειονότητα των ξανθιωτών, που αφορά την εν γένει τήρηση τωνυγειονομικώνδιατάξεων από τα καταστήματα καφέ-μπαρ. Ο προϊστάμενος της διεύθυνσηςΥγείαςπαραδέχθηκε ότι είναι ενήμερος για τη δυσαρέσκεια αλλά και την απόγνωσηορισμένων καταστηματαρχών, που μάλιστα απέστειλαν και ανώνυμηκαταγγελία στοδήμαρχο, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αθέμιτο ανταγωνισμόπουδημιουργείται από τις παραβιάσεις σε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων,τοποθέτησηπαραπετασμάτων κλπ σε συνδυασμό με την ανοχή του δήμου. Ο κ. Νεάρχουεξήγησεότι η υπηρεσία του έχει το ρόλο γνωμοδοτικού οργάνου και ότι ο δήμοςέχει τηντελευταία λέξη για την αδειοδότηση και την ανάκληση των αδειώνλειτουργίας. Γι’αυτό και παρά τις επανειλημμένες καταγραφές του υγειονομικού γιατροποποίησητων υγειονομικών όρων από καταστήματα δεν έχουν γίνει αποφασιστικάβήματα και ηκατάσταση συνεχίζει με τις γνωστές αγκυλώσεις και δικαιολογίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…