«Πολύφερνη νύφη» η ΣΕΚΑΠ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Δεν «πίστευαν στα μάτια τους» τα στελέχη της Deloitte,η οποία έχει προσληφθεί από την ΑTEBankως σύµβουλος για την πώληση του50,36% που κατέχει η τράπεζα στη ΣΕΚΑΠ, από το ενδιαφέρον συμμετοχήςστην α’φάση του διαγωνισμού και κυρίως από το προφίλ των εταιρειών πουυπέβαλλανπροτάσεις. Προφανώς είχαν βάλει «χαμηλά» τον πήχυ εκτιμώντας  κυρίως τα απογοητευτικάμεγέθη της ΣΕΚΑΠΉτοι: αρνητική καθαρή θέση 19 εκατ. ευρώ, ζηµιές 18,5 εκατ. ευρώ, χρέη40 εκατ.ευρώ και εξεπλάγησαν από το ενδιαφέρον από πολυεθνικές µεταξύ τωνοποίων η British AmericanTobaccoκαι η Imperial Tobacco, Νο 2 και Νο 4αντίστοιχα στον κλάδο της καπνοβιοµηχανίας παγκοσµίως, καθώς καιισχυροί όµιλοιαπό την Κορέα, την Ινδία, την Κροατία και την Τουρκία.
 
Για το χαρμάνι της…μόνο
Ποιος είναι όμως ο βαθύτερος λόγος που τόσο μεγάλες καπνοβιομηχανίεςπαρά τη δεινή οικονομική θέση της ΣΕΚΑΠ την έβαλαν στο μάτι; Μιαεμπεριστατωμένη απάντηση δίνει ρεπορτάζ της εφημερίδα «Βήμα τηςΚυριακής» πουαναφέρει: «Έµπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεταιµεταξύτων πέντε παραδοσιακών παραγωγών (Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Ελλάδα,Κίνα) σεκαπνά ανατολικού τύπου, τα οποία είναι αυτά που προσδίδουν τοχαρακτηριστικόάρωµα στα τσιγάρα, ενώ τα καπνά αµερικανικού τύπου χρησιµοποιούνταιπερισσότεροως γέµισµα στο χαρµάνι. Παράλληλα, η µετοχική σχέση της ΕνωσηςΚαπνοπαραγωγώνΕλλάδος µε τη ΣΕΚΑΠ δίνει άµεση πρόσβαση στην πρώτη ύλη, ενώ και ηγεωγραφικήθέση της Ελλάδας αποτελεί ατού για τυχόν επεκτατικά σχέδια του νέουιδιοκτήτη.Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι ο νέος ιδιοκτήτης «µε το καληµέρα»αποκτά µιαέτοιµη µονάδα µε τεχνογνωσία και µε διόλου ευκαταφρόνητο µερίδιο αγοράςστηνΕλλάδα που ανέρχεται στο 8,5%. Σηµειώνεται ότι η ΣΕΚΑΠ διατηρεί ταδικαιώµατατης πατέντας του φίλτρου ΒFπου πρωτολανσαρίστηκε τον Φεβρουάριο του 1997 µε ιδιαίτερη επιτυχία».
 
Ανεβαίνει η ζήτηση καπνού
Η παγκόσµια κατανάλωση καπνού ενισχύεται µε ρυθµούς 1,5%-2% σεετήσια βάση παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ακολουθείφθίνουσαπορεία. Η µεγάλη ζήτηση προέρχεται από τις χώρες της Ασίας και τηςΒόρειαςΑφρικής – φθάνει και το 9% σε ορισµένες περιοχές -, µε αποτέλεσµα τοπρόσηµο ναείναι θετικό. Στην Ελλάδα πάντως η πολιτική των επιδοτήσεων συνέβαλεστηδραµατική µείωση της ελληνικής παραγωγής καπνού από 105 εκατ. κιλά το2006 σε21 εκατ. κιλά το 2010, γι’ αυτό και από τις 50.000 οικογένειες πουκαλλιεργούσαν καπνό έχουν µείνει µόνο 12.000.
 
Τι θ’ ακολουθήσει
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισµού, οι ενδιαφερόµενοι θα παραλάβουνενηµερωτικό υπόµνηµα µε στοιχεία της ΣΕΚΑΠ, θα έχουν τη δυνατότητα ναεπισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και να διεξαγάγουνπεριορισµένοειδικό έλεγχο (Due Diligence)µέσω διαδικασίας αίθουσας πληροφοριών (DataRoom).Στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσµευτική προσφοράσυνοδευόµενη από εγγυητική επιστολή. Το προσφερόµενο τίµηµα, ηδιασφάλιση τωνυφιστάµενων δανείων και εγγυητικών επιστολών της ATEBank και ο προτιθέµενος βαθµόςαξιοποίησης του υφιστάµενου προσωπικού της εταιρείας θα βαρύνουν στηντελικήεπιλογή του αναδόχου.
 
Το προφίλ των υποψήφιων «μνηστήρων»
1)H BritishAmerican Tobacco(Dunhill, Pall Mall, Prince, Rothmans κ.ά.) είναι η δεύτερηµεγαλύτερη καπνοβιοµηχανία στον κόσµο µε παρουσία σε 180 χώρες. Είναιεισηγµένηστο χρηµατιστήριο του Λονδίνου µε κεφαλαιοποίηση 62 δισ. ευρώ (ησυνολικήκεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηµατιστηρίου είναι σήµερα 36 δισ. ευρώ)και το2010 είχε συνολικές πωλήσεις 12 δισ. ευρώ. Εχει εµπορική θυγατρική στηνΕλλάδαµε καθαρές πωλήσεις το 2010 67 εκατ. ευρώ.
2)Η Ιmperial Tobacco(Davidoff,West, Slim Line, Drum κ.ά.) είναι σήµερα η τέταρτηµεγαλύτερη καπνοβιοµηχανία στον κόσµο µε πωλήσεις 8,1 δισ. ευρώ (µόνοαπό τιςδραστηριότητες στην καπνοβιοµηχανία) και έχει παρουσία σε 160 χώρες.Είναιεισηγµένη στο χρηµατιστήριο του Λονδίνου µε κεφαλαιοποίηση 23 δισ.ευρώ.?ιατηρεί επίσης εµπορική θυγατρική στην Ελλάδα µε καθαρές πωλήσεις το2010 79,5εκατ. ευρώ.
3)Hνοτιοκορεατική KT&G ελέγχει το 60%της αγοράςστη Νότια Κορέα και παλαιότερα αποτελούσε κρατικό µονοπώλιο. Είναιεισηγµένη µε6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και πωλήσεις το 2010 2,2 δισ. ευρώ. Το πιογνωστόσήµα της είναι το Esse.Eκτός απότηνκαπνοβιοµηχανία, έχει δραστηριότητες στα φάρµακα και στο real estate.
4)Η κροατική Adris GrupaDDείναι ένας ιδιωτικός όµιλος µε δραστηριότητες στην καπνοβιοµηχανία καιστονκλάδο του τουρισµού. Είναι εισηγµένη στο κροατικό χρηµατιστήριο µεκεφαλαιοποίηση 500 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές πωλήσεις της διαµορφώθηκαντο 2010σε 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. προήλθαν από τα τσιγάρα.Το πιογνωστό σήµα της είναι το Ronhill.
5)Η ινδική Bommidala EnterprisesPvt.Ltd,προσοµοιάζει σεπαραγωγική δυναµικότητα στη ΣΕΚΑΠ µε παραγωγή 6 δισεκατοµµυρίωντσιγάρωνετησίως αλλά εντάσσεται σε ένα µεγάλο group της οικογένειας Bommidala, η οποίαέχει πολυσχιδείς δραστηριότητες, όπωςοινοπνευµατώδη ποτά, βιοφάρµακα, πούρα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Ησυγκεκριµένη εταιρεία δεν είναι εισηγµένη και αποτελεί τον duty free βραχίονα τηςοικογένειας.
6)Η τουρκική Seba Groupανήκει στην οικογένεια Turker,η οποία δραστηριοποιείται εκτός από την καπνοβιοµηχανία και στιςθαλάσσιες καιχερσαίες µεταφορές. ?ιατηρεί πολύχρονη συνεργασία µε τη ΣΕΚΑΠ και δενείναιεισηγµένη.
7)Τέλος, η µοναδική ελληνική παρουσία στον διαγωνισµό είναι η ΗλίαςΠαπαδόπουλος ΑΕ από τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στηνεπεξεργασία καπνού και έχει στενή συνεργασία µε τη ΣΕΚΑΠ, έχονταςεξυπηρετήσεισυµβόλαια αρκετών εκατοµµυρίων ευρώ. Το 2010 είχε τζίρο 9 εκατ. ευρώκαιµηδενικό δανεισµό. Εξάγει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες της πρώηνΣοβιετικήςΈνωσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…