Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Κοιτίδα παγκόσμιας παιδικής ζωγραφικής η Ξάνθη

Κοιτίδα παγκόσμιας παιδικής ζωγραφικής η Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Κοιτίδα της παγκόσμιας παιδικήςεικαστικής δημιουργίας αποτέλεσε για 3 ημέρες η Ξάνθης, με πυρήνα τασχολείαΑΞΙΟΝ, όπου φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες έργα μαθητών κάθε ηλικίας από όλοτονπλανήτη, στα πλαίσια της 5ης Biennale που διοργανώνει η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης, ηοποία βρίσκει στέγη για τηνέκθεση των παιδικών δημιουργιών κάθε χρόνο στους χώρους των σχολείωνΑΞΙΟΝ.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ηβράβευση των μαθητών, στα πλαίσια της εκδήλωσης που οραματίστηκε πριν10 χρόνιαη ξανθιώτισσα εικαστικός Λίτα Μαυρογένη και έκτοτε έχει υλοποιήσει 5διοργανώσει biennale. Στο χώρο του αμφιθέατρου «Καραθεοδωρή» στηνΠανεπιστημιούπολη βρέθηκαν οικογένειας από όλη την Ελλάδα, πουεπισκέφθηκαν τηνΞάνθη για τη βράβευση των παιδιών τους που συμμετείχαν και διακρίθηκανστη biennale της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης. Στη συνέχεια,διοργανωτές και φιλοξενούμενοι μετέβησαν στην έκθεση στα σχολεία ΑΞΙΟΝ,όπουπεριπλανήθηκαν ανάμεσα σε έργα τέχνης εμπνευσμένα και φτιαγμένα με τηφαντασίαπαιδιών κάθε ηλικίας από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τηΛευκορωσία,τη Λιθουανία, τη Λετονία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μεξικό, τη Χιλή, τηνΚορέα, τηνΤαϊλάνδη και αλλού. Οι επισκέπτες εκδήλωσαν την έκπληξή τους για τοεπίπεδο τηςδημιουργικότητας και τεχνικής των μαθητών, αλλά και την ικανοποίησήτους γιατην ευκαιρία που έχουν επισκέπτες όλων των ηλικιών να έρθουν σε επαφήμε τηνπαιδική δημιουργικότητα και τα ερεθίσματα των μαθητών ανά τον πλανήτηανάλογαμε την κουλτούρα και την καθημερινότητά τους. Ανάμεσα στους επισκέπτεςκαι οξανθιώτης ζωγράφος κ. Δημήτρης Σταθόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τιςθετικές τουεντυπώσεις, αλλά και την έκπληξή του για το ποιοτικό επίπεδο τηςέκθεσης,καθώς, όπως είπε στο «Ε»: «συνήθως είμαι επιφυλακτικός με εκθέσειςπαιδικήςζωγραφικής γιατί συχνά μπαίνουν σε καλούπια, αλλά βρέθηκα μπροστά σεμία μεγάληέκπληξη, αντικρίζοντας έργα ολοκληρωμένα και έτοιμα να εκτεθούν σεχώρουςσύγχρονης τέχνης από μαθητές μάλιστα κάθε ηλικίας, όπου αντανακλάταικαι ηψυχοσύνθεση των μαθητών, οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας αλλά και οιδιαφορές μετις οποίες αποτυπώνουν τον κόσμο τους τα αγόρια και τα κορίτσια».
 
Λ.Μαυρογένη: «Υπόσχεση ζωής ναγίνει το παιδικό μουσείο»
Με αστείρευτη διάθεση και φανερήτην ικανοποίηση για την υλοποίηση της διοργάνωσης της biennale της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης, μίλησε στο «Ε» ηπρόεδρος και οραματίστριατης ιδέας ξανθιώτισσα ζωγράφος κ. Λίτα Μαυρογένη, η οποία αναφέρθηκεστηνπορεία της προσέγγισής της με την παιδική τέχνη και έκφραση και τουςτρόπους μετους οποίους κατάφερε να επικοινωνήσει εικαστικά με τους μαθητές όλουτουκόσμου. Ως διαπιστευμένη ζωγράφος της UNESCOκατάφερε να αναπτύξειπολύτιμες σχέσεις και συνεργασίες, ώστε έργα ελλήνων μαθητών νασυμμετέχουν σεδιεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς παιδικής τέχνης και τώρα επιθυμεί ναφέρεικαι στη χώρα μας όλη αυτή την τεχνογνωσία. Η κ. Μαυρογένη εξέφρασε τηνεπιμονήπου τη διακατέχει για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησεπριν 10χρόνια με την ίδρυση της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης, τονίζοντας ότι:«έφυγε τοεμπόδιο της κρατικής επιχορήγησης και τώρα έχει γίνει υπόθεση πολιτών»,αφούδεν υπάρχει πια κρατική οικονομική βοήθεια και τα έσοδα διασφαλίζονταιαπό τουςίδιους τους γονείς που αγοράζουν καταλόγους και υποστηρίζουν τηνπροσπάθεια. Ηκ. Μαυρογένη πρόσθεσε επίσης ότι: «στην αρχή ήμουν μόνη, αλλά τώραείμαιυπερήφανη γιατί έχω δίπλα μου συνεργάτες αστέρια» και υπογράμμισε ότι:«όσο οιμαθητές στέλνουν έργα εκδηλώνοντας την αγάπη τους, εμείς θα βρίσκουμετον τρόπονα συνεχίζουμε τη διοργάνωση».
Παράλληλα, ωστόσο, εξέφρασε καιτην πικρία της για την έλλειψη παντελούς ενδιαφέροντος από τις αρχέςτηςΞάνθης, που όχι μόνο δεν αγκάλιασαν την προσπάθεια της Ακαδημίας πουαυτή τηστιγμή έχει έναν τεράστιο πλούτο αναπτύσσοντας συνεργασίες με 156χώρες, αλλάαντίθετα δεν ζήτησαν καν κάποια γνώμη για το παιδικό μουσείο πουσχεδιάστηκε ναδημιουργηθεί στο κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη. «Αυτό δείχνει ότι είμαστεέξω απόσυστήματα και πολιτικές φατρίες. Όμως για μένα είναι υπόσχεση ζωής ναδημιουργήσουμε το δικό μας παιδικό μουσείο στην Ξάνθη. Η προσπάθειά μαςέχειγίνει παγκοσμίως γνωστή. Βρέθηκα τον Οκτώβρη στη Λίμα για τη δημιουργίατου εκείπαιδικού μουσείου και για τον ίδιο λόγο θα πάω το καλοκαίρι στο Μεξικό.Και ηΞάνθη σύντομα θα έχει το δικό της παιδικό μουσείο, θα ξεπεράσουμε ταπροβλήματα, θα αγωνιστώ πάρα πολύ γιατί με εμψυχώνει το γεγονός ότιστέλνουνέργα όλο και περισσότερων μαθητών δάσκαλοι και γονείς», ανέφερε η κ.Μαυρογένη.
Να σημειωθεί ότι την Κυριακήβραβεύτηκαν περίπου 25-30 μαθητές από την Ξάνθη.
 
Σ. Λίτσας: «Δίνουμε στέγη σεμία πρωτοβουλία με τεράστια δυναμική»
Οδιευθυντής των σχολείων ΑΞΙΟΝ κ. Σταύρος Λίτσας μίλησε επίσης για τηνεπιλογή της στέγασης των μαθητικών δημιουργιών κάθε χρόνο. «Τα έργα πουέχουμεστη διάθεσή μας είναι πολλαπλάσια, αλλά δε χωράνε να τα εκθέσουμε όλα.Ηπρωτοβουλία της συγκέντρωσης αυτών των έργων παιδικής δημιουργικότηταςέχειπολύ μεγάλη δυναμική και αγκαλιάζει και αντανακλά τη φαντασία, τιςτάσεις, τηνεκπαίδευση και την καθημερινότητα των μαθητών σε όλο τον κόσμο. Αυτόείναιιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές. Μάλιστα, λόγω τωνθετικώνεντυπώσεων που συγκεντρώθηκαν σκεφτόμαστε να κάνουμε κάποιο λεύκωμα καινααναρτήσουμε τα έργα στο διαδίκτυο σε μορφή φωτογραφιών», σημείωσε ο κ.Λίστας,συμπληρώνοντας: «αυτή η προσπάθεια αποδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμεπολλάπράγματα στην περιοχή μας αρκεί να μη μας παρασύρει η εσωστρέφεια και ηαρνητική σκέψη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…