Ιδού το ΕΣΠΑ ιδού και το στοίχημα…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Διττό στόχο είχε το πρώτο meetingεργασίας που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. ΆρηςΓιαννακίδης την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου το μεσημέρι, στο κτίριο της«ΠεριφερειακήςΕνότητας Ξάνθης» (παλιά Νομαρχία), μεπροσκεκλημένους τους δημάρχους των νέων ΟΤΑ: Ξάνθης – Αβδήρων –Τοπείρου –Μύκης, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη και τους αιρετούςπεριφερειακούς συμβούλους καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες τηςπεριφέρειας.
 
Κεντρικός στόχος: Διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο η περιφέρειάμας
Ο ένας στόχος ήταν η ενημέρωση των δημάρχων για την πορεία του ΕΣΠΑσε επίπεδο ανοιχτών προκηρύξεων και χρονικού περιθωρίου στα προς ένταξηέργαόπως και οι δυνατότητες χρηματοδότησης και ο έτερος στόχος ήταν ηεπίτευξη ενόςσυγκερασμού των δράσεων μεταξύ των ΟΤΑ και της περιφέρειας, η στενήσυνεργασίατους με κοινή συνισταμένη την επίτευξη του κεντρικού εθνικού καιπεριφερειακούστόχου που όπως τον προδιέγραψε ο κ. Γιαννακίδης είναι: Η ανάδειξη τηςπεριοχήςμας σε ένα σύγχρονο διεθνές ανταγωνιστικό διαμετακομιστικό κέντροαξιοποιώνταςτο γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα. Τόνισε δε ότι αυτό δεν είναιεπικοινωνιακούτύπου φληνάφημα ή μαξιμαλισμός αλλά στόχος εφικτός, βασισμένος σεεξειδικευμένες μελέτες και αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Ανέφερε δεκαι τις υποδομές  πουπροαπαιτούνται:  όπωςδιάνοιξη διακρατικών οδικών αρτηριών(Αρδάνιο – Ορμένιο Μπουργκάς) και τη σιδηροδρομική διασύνδεση τωνλιμανιώνκ.λ.π. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Γιαννακίδης προς επίρρωσιν τουεπιχειρησιακούσχεδιασμού αναφέρθηκε στα Στενά του Βοσπόρου και την διέλευση απ’ αυτά500.000σκαφών το χρόνο με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομική ανάπτυξη τηςπεριοχής. 
 
«Τρέξτε» μη χάσετε λεφτά από το ΕΣΠΑ…
Ο κ. Γιαννακίδης επεσήμανε την ανάγκη της θεσμικής συνεργασίας σταπλαίσια ενός δημοκρατικού προγραμματισμού προκειμένου να σχηματοποιηθείκαι νασυγκεκριμενοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός ώστε να μεγιστοποιηθείτοαναπτυξιακό πλεόνασμα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και παράλληλα  προδιέγραψε ως ένα άλλοστόχο που αποτελείκαι παράλληλα ένα μεγάλο στοίχημα για τους ΟΤΑ: Εν’ όψει και τηςαναμενόμενηςαναθεώρησης του ΕΣΠΑ, την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία σεεπίπεδοκαταγραφής των προτάσεων, οργάνωση των υπηρεσιών ώστε να αυξηθεί οβαθμόςετοιμότητας στις μελέτες ώστε να αυξηθεί ο δείκτης εντάξεων έργων και ηαπορροφητικότητα των κονδυλίων στο ΕΣΠΑ στο ΠΕΠ ΑΜΘ και τα τομεακάπρογράμματα  και ναμην χαθεί ούτε έναευρώ. Γι αυτό ζήτησε από τους δημάρχους εγρήγορση, υποσχόμενοςπαράλληλα ανοιχτόδίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με τον ίδιο και όλους τουςυπηρεσιακούςπαράγοντες της περιφέρειας.
 
47 εκ. ευρώ έργα του ΕΣΠΑ στο νομό
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Θανάσης Κούρος και ο κ. ΒασίληςΠιτσινίκος, της διαχειριστικής Επιτροπής του ΕΣΠΑ ενημερώνοντας τουςδημάρχουςγια τις προκηρύξεις που τρέχουν, τα κονδύλια που διατίθενται καθώς καιτα έργαπου έχουν ενταχθεί από τον νομό μας και ποια είναι προς ένταξη. Έτσισυνολικάστα 576 εκ. ευρώ που είναι τα διατιθέμενα κονδύλια υπάρχουν 427 εκ.εντάξειςέργων (74%) συμβάσεις 28% πληρωμές 101 εκ. (17,5%). Από το νομό Ξάνθης εντάχτηκαν έργαπροϋπολογισμού 47 εκ. ευρώ, εκ των οποίων: 40 εκ. ευρώ του Δήμου Ξάνθης,1.375.000 ευρώ του δήμου Αβδήρων, 1.300.000 ευρώ του δήμου Μύκης,1.800.000ευρώ του δήμου Τοπείρου. Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά γίνονται στηνπεριοχή μεκονδύλι του ΕΣΠΑ και δεν αφορούν μόνο δημοτικά έργα. Επίσης υπάρχουνμεταφερόμενα κονδύλια της τάξης των 120 εκ. ευρώ από το Γ/.ΚΠΣ. Ωςμεγάλο έργοστο νομό μας αναφέρθηκε το νέο κτίριο της πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘπροϋπολογισμού21 εκ. ευρώ.
 
Ποιες προκηρύξεις τρέχουν…
Σ’ ότι αφορά τις προσκλήσεις ανοιχτές παραμένουν προκηρύξεις πουαφορούν βελτίωση εγκαταστάσεων πόσιμου νερού, βελτίωση υποδομών υγείας(σ’ αυτάεντάχτηκε ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Ξάνθης και τα ασθενοφόρατουΕΚΑΒ), προκηρύξεις που αφορούν στη διαχείριση των ανθρωπολυμμάτων, τωνυποδομώνπρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ νέες προκηρύξεις αφορούνστουςβρεφονηπιακούς σταθμούς . Επίσης αναφέρθηκε ένα τομεακό πρόγραμμα τουΥΠΕΚΑόπου μπορούν να ενταχθούν ΟΤΑ για έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της διαχείρισης στερεών καιυγρών αποβλήτων. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση τηςΕΠΕΡΑ γιατα υγρά απόβλητα για οικισμούς πάνω από τα 2.000 κατοίκους  που δεν απαιτείται ίδιασυμμετοχή και ότι σ’αυτό το μέτρο έχει αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή και βρίσκεταικαι εντόςτων ημερών αναμένεται να υπογραφτεί έργο δικτύου αποχέτευσης τωνοικισμώνΑβδήρων  – Μυρωδάτου– Βελόνης της τάξηςτων 2,8 εκ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί αντίστοιχο έργο του Κενταύρου – Εχίνου λόγω μη έγκαιρης  ολοκλήρωσης της πρότασης.Όπως σημείωσε ο κ.Γιαννακίδης μέσα σ’ αυτό το διάστημα συνολικά ως περιφέρεια «πετύχαμε71 εκ.εντάξεις στα υγρά απόβλητα» και ζήτησε από τον δήμαρχο Μύκης ναεπισπεύσει τηδιαδικασία ώστε να προλάβουν την ημερομηνία (22/2/2011 η καταληκτική)και ναενταχθεί ο δήμος Μύκης. Τέλος αναφέρθηκε ότι άμεσα θα προκηρυχθούνπροκηρύξειςεπεξεργασίας λυματολάσπης και ότι η ΔΕΥΑΞ Ξάνθης έχει καταθέσειανάλογεςμελέτες για έργα επεξεργασίας λυματολάσπης και επαναχρησιμοποίηση των νερών από βιολογικούς για πυρόσβεσηή άρδευση.
 
 Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι
Πρώτα πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης ο οποίος αφούέκανε την επισήμανση ότι το ΕΣΠΑ «κουτσουρεύτηκε» αρκετά και ότι για  αρκετά έργα είτε κρατικάείτε επιχειρησιακώνπρογραμμάτων χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια του ΕΣΠΑ μειώνοντας την πίτα απότουςΟΤΑ ζήτησε να έχουν λόγο οι ΟΤΑ και να καταθέσουν προτάσεις κατά τηντροποποίηση του ΕΣΠΑ και επιπρόσθετα ζήτησε την ένταξη του έργουμεταφοράςνερών από την Γαλάνη και τις πηγές Παραδείσου για την υδροδότηση τηςνότιαπλευράς της Ξάνθης και του δήμου Αβδήρων. Επίσης κατέστησε σαφές ότιυπάρχειανάγκη επέκτασης του ΧΥΤΑκαι ενημέρωσε ότι έχει λήξει η άδειαλειτουργίας τουστις 31/12/2010.Ο δήμαρχος Αβδηρων κ. Τσολακίδης ενημέρωσε ότιαναβλήθηκε ηδημοπράτησε του έργου κατασκευής δεξαμενής ύδρευσης στο Σέλερο καιβελτίωσηοδοποιίας στο Σέλερο και στον παλιό δήμο Βιστονίδας, ενώ ο δήμαρχοςΤοπείρου κ.Χατζηευαγγέλου ζήτησε τα λεφτά που χάσανε οι δήμοι από το «Θησέα»μεταξύ τωνοποίων και ο δήμος Τοπειορυ (46% απορρόφηση) να δοθούν από το ΕΣΠΑ ήαπό το«Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Επ’ αυτού ο κ. Γιαννκίδης είπε ότι σύντομα θαεπισκεφτεί την περιφέρειά μας ο κ. Σκανδαλιδης και θα ενημερωθούν απόπρώτοχέρι για το εν λόγω. Τέλος ο δήμαρχος Μύκης κ. Τσουκάλ κατέθεσε στον κ.Γιαννακίδη ένα πίνακα με τις ώριμες μελέτες έργων του δήμου του καιεπεσήμανετην ανάγκη ένταξης και του αποχετευτικού έργου σε Κένταυρο – Εχίνο καιτουέργου οδοποιίας στις Σάτρες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…