Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Η Τουρκία εν όψει των εκλογών του Ιουνίου

Η Τουρκία εν όψει των εκλογών του Ιουνίου

0

Οι εκλογές τουπροσεχούς Ιουνίου στην Τουρκία, θεωρείται βέβαιον ότι θα αναδείξουναπόλυτοκυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξηςκαιπροσωπικά τον ηγέτη του κ. Ταγίπ Ερντογάν.
Ούτε  η ρευστότητα τηςκατάστασης που επικρατείστον πέριξ Αραβο-Ισλαμικό κόσμο, ούτε οι εκκρεμότητες της Τουρκικήςκυβέρνησηςμε τους εσωτερικούς αντιπάλους της, ούτε η αναζωπύρωση του Κουρδικού,ούτε,τέλος, η ασάφεια στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και Τουρκίας-Ισραήλπροοιωνίζονταικάποιας πιθανής ανατροπής . Της εκτίμησης αυτής συνηγορούν τα παρακάτω δεδομένα:
-Η εξαιρετικήοικονομική κατάσταση της χώρας και η ραγδαία άνοδος του διεθνούς κύρουςτης.
-Η κοινωνικήσυνοχήτου λαού της που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.
-Η ενεργόςσυμμετοχή της Τουρκίας στην περιοχή του Καυκάσου, της Κ. Ασίας καθώςεπίσης καιστις εξελίξεις της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.
-Η διεθνήςαναγνώρισή του ρόλου της ως παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας.
  αποδυνάμωση της τουρκικήςαντιπολίτευσης ωςαντίπαλου δέους της Κυβέρνησης και η πλήρης αδυναμία της στην διατύπωσηπειστικού πολιτικού λόγου.
-Η δραστική«καταστολή»  στιςπαρεμβάσεις του στρατούκαι της δικαιοσύνης που επιτεύχθηκε μετά τις (περιορισμένες μέχρι τώρα)μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκε κει επέβαλε το κόμμα Δικαιοσύνης καιΑνάπτυξης.
 
Ακριβώςτα παραπάνω δεδομένα προδιαγράφουντην επόμενη μετά τις εκλογές ημέρα στην Τουρκία:
-Ο κ. Ερντογάνθααναδειχθεί σε απόλυτο κυρίαρχο  τωνεξελίξεων στην χώρα.
-Οισυνταγματικέςμεταρρυθμίσεις θα διευρυνθούν και θα επιταχυνθούν σύμφωνα με τα πάγιαενταξιακάθέσμια της ΕΕ, προς τα οποία μέχρι στιγμής ομνύει και υπερθεματίζει η  κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.
-Θαπροσεγγιστούνως εκ τούτου θετικότερα, τα αγνοημένα δικαιώματα των μειονοτήτων, τωνΚούρδων,των Αλεβιτών και του οικουμενικού Πατριαρχείου συμπεριλαμβανομένων.Ανάλογη θαείναι και η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηνχώρα.
-Η ιστορικήαντιπαράθεση Ισλαμιστών και Κεμαλιστών θα οδηγηθεί από την συγκρουσιακήμέχρισήμερα πρακτική της, σε αμοιβαίους εφ εξής συμβιβασμούς. Η Κεμαλικήκληρονομιάθα πάρει σταδιακά  τηνδιάσταση μιας θεμελιώδουςγια την χώρα ιστορικής παρακαταθήκης.
-Θαεπανακαθοριστούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ καθώς ηυφιστάμενηαναταραχή στην περιοχή και η διασφάλιση των ενεργειακών πόρων (καιαγωγών),  ενθαρρύνουνσταθεροποιητικέςπολιτικές. Εξ άλλου το Ισραήλ αποτελεί για την Τουρκία ανεκτίμητοστρατηγικόεταίρο τον οποίο καμιά άλλη χώρα της περιοχής δεν μπορεί ναυποκαταστήσει.
-Οι σχέσειςΤουρκίας-Ισλαμικού  κόσμουθα επιστρέψουνστην πνευματική-πολιτιστική  διάστασητουπαλιού υπό τους Οθωμανούς Χαλιφάτου, και θα επιτρέψουν μια μεγαλύτερηπαρέμβασητης Τουρκίας ως καταλύτη στις τοπικές ζυμώσεις, χρήσιμη για την ίδιακαι τουςεταίρους της..
-Οι κυβερνήσειςΕλλάδας – Τουρκίας θα επανακινήσουν την διαδικασία περί το Αιγαίο μεαπώτεροστόχο την ανεύρεση φόρμουλας για συνεκμετάλλευση, χωρίς να θίγονται τακυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
-Τέλος στοΚυπριακό, όλες οι ενδείξεις προϊδεάζουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση θαπαραμείνει ως έχει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…