Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Επιχειρεί να ανατρέψει την απόφαση του Εφετείου Θράκης η Μονή Βατοπεδίου

Επιχειρεί να ανατρέψει την απόφαση του Εφετείου Θράκης η Μονή Βατοπεδίου

0

Γιατην πρόθεση του εισηγητή αρεοπαγίτη Σπυρίδωνα Μιτσιάλη να προτείνει τηναπόρριψη της αίτησης της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους,με τηνοποία ζητάει να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Θράκης (υπ’ αριθμ.660/2009)που έκρινε ότι νόμιμα δημοσιεύθηκε μετά από τέσσερα χρόνια, η απόφασητουΠολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τωνπαραλίμνιωνεκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας, κάνει λόγο το Αθηναϊκό Πρακτορείο,λίγες μόλιςημέρες πριν την απολογία του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιουενώπιοντης  εφέτη ειδικήςανακρίτριας ΕιρήνηςΚαλού για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως αυτές της νομιμοποίησηςεσόδωναπό παράνομη δραστηριότητα, ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις,απάτη σεβάρος του Δημοσίου και άλλα. Ο ηγούμενος Εφραίμ θα απολογηθεί στις 10Νοεμβρίουκαι ο μοναχός Αρσένιος στις 14 του ίδιου μήνα.
Θυμίζουμεότι η υπόθεση συζητήθηκε στις 5.11.2003 και η απόφαση του ΠολυμελούςΠρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) αρχικά δεν δημοσιεύθηκε μετά τη διάσκεψητωνδικαστών, καθώς υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου,το οποίοδήλωσε ότι δεν επιθυμεί την έκδοση απόφασης.
Στησυνέχεια ακολούθησε παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου ΠάγουΓιώργουΣανιδά και του τότε επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π.ΙωάννηΠαπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί εν τέλει η επίμαχη απόφασημεκαθυστέρηση τεσσάρων ετών.
Υπενθυμίζεταιότι η κα Ψάλτη, από το Εφετείο Θράκης, έχει καταδικαστεί σε φυλάκισηδέκα μηνώνμε τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και παράβαση δικαστικούαπορρήτουστη γνωστή υπόθεση του Βατοπεδίου. Σε πρώτο βαθμό η δικαστικήλειτουργός είχεκαταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.
Σύμφωναμε τη δικογραφία, η πρώην πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ροδόπης,καθυστέρησε ναδημοσιεύσει απόφαση για την υπόθεση διεκδικήσεως της Μονής Βατοπεδίουτωνπαραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας. Μαζί με τη δικαστικήλειτουργόέχουν καταδικαστεί με την ίδια ποινή και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιοςγια τοαδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος της κας Ψάλτη.Επίσηςεκκρεμεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ερώτημα της οριστικήςαπόλυσης απότο δικαστικό σώμα της κας Ψάλτη.
Σύμφωναμε τα στοιχεία του ΑΠΕ, ο κ. Μιτσιάλης θα προτείνει να απορριφθούν ωςαβάσιμοικαι απαράδεκτοι οι λόγοι που προβάλλει η Μονή Βατοπεδίου για τηναναίρεση τηςεπίμαχης απόφασης του Εφετείου Θράκης που δέχθηκε ότι είναι νόμιμη,συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων τουΑνθρώπου(ΕΣΔΑ) η δημοσίευση δικαστικής απόφασης μετά την παρέλευση τεσσάρωνετών απότην ημέρα εκδίκασής της.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…