Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ενεργοί πολίτες σήκωσαν τα μανίκια… και καθάρισαν την Π. Πόλη

Ενεργοί πολίτες σήκωσαν τα μανίκια… και καθάρισαν την Π. Πόλη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Τον πρωινό τους περίπατοαξιοποίησαν με ένα διαφορετικό τρόπο μέλη του Συλλόγου των Κατοίκων τηςΠαλιάςΠόλης και του Δικτύου Λόγου και Πράξης, σηκώνοντας τα μανίκια καικαθαρίζονταςτα σκουπίδια από το δημοτικό πάρκο («Παπάκια») και το νέο «Μονοπάτι τηςΖωής»δίπλα στο θεατράκι που κατασκεύασε το Δίκτυο.
Οι εθελοντές του συλλόγου ΠαλιάςΠόλης συγκεντρώθηκαn στο πάρκο για συλλογή αποτσίγαρων και νάιλονσυσκευασιών από την παιδική χαρά, όπου διαπίστωσαν ότι το τμήμα Καθαρiότηταςτου δήμου Ξάνθης είχε ήδη επέμβει, καλυτερεύοντας την εικόνα τουπάρκου που είχαν σημειώσει και στην πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση ταμέλη τουσυλλόγου, όπου και αποφάσισαν την εν λόγω δράση. Γόπες από τσιγάραβρήκανκυρίως δίπλα από τα παγκάκια όπου κάθονται οι γονείς επιτηρώντας ταπαιδιά τουςκαι γι’ αυτό αποφάσισαν να τοποθετήσουν και σταχτοδοχεία, ώστε νακαλλιεργήσουντην ευαισθησία στους επισκέπτες του πάρκου για τη διατήρηση μιαςόμορφης καικαθαρής εικόνας στο χώρο όπου παίζουν τα παιδιά κάθε ηλικίας.
Στη συνέχεια, συνέχισαν τηνκαθαριότητα στο καινούργιο μονοπάτι του Δικτύου Λόγου και Πράξης,βοηθώντας τουεθελοντές του Δικτύου που βρισκόταν εκεί για τον ίδιο λόγο. Εκεί οιαπαιτήσειςήταν περισσότερες, αφού στο θεατράκι που ολοκληρώθηκε μόλις λίγεςεβδομάδεςπριν, ήδη παρατηρεί κανείς παρατημένα αποτσίγαρα και σκουπίδια. Τομεγαλύτεροωστόσο πρόβλημα εντοπίζεται στο μονοπάτι, όπου τα σκουπίδια κατεβαίνουνμε τοποτάμι από την ορεινή περιοχή συσσωρεύονται εκεί, δημιουργώνταςολόκληρα βουνάαπό πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες.
Κάποιοι από τους εθελοντέςμάλιστα, δένοντας ένα σκοινί στη μέση τους με προσοχή κατέβαιναν τηνπλαγιά πουοδηγεί στο ποτάμι ώστε να συλλέξουν όλα τα απορρίμματα που έχουνμαζευτεί εκεί,δημιουργώντας μία εικόνα εγκατάλειψης, σχεδόν τριτοκοσμική σε ένασημείο μέσαστην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, που θεωρείται μάλιστα και το «καμάρι» τηςπόλης.
Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότιπλήθος κόσμου έχει ενημερωθεί για τη δημιουργία του μονοπατιού και γι’αυτό τοπρωί της Κυριακής περιπατητές, οικογένειες, παρέες και παιδιάαπολάμβαναν τηνπανέμορφη διαδρομή πλάι στο ποτάμι, ενώ και τις προηγούμενες μέρεςτμήματασχολείων βρέθηκαν εκεί  γιαμια μικρήβόλτα στη φύση, τώρα που ο καιρός «άνοιξε» και ευνοεί τουςανοιξιάτικουςπεριπάτους.
Από μέρους των εθελοντών τουσυλλόγου και του Δικτύου εκφράστηκε η άποψη ότι: «επεμβαίνουμε γιατίνοιαζόμαστε για την πόλη μας και γιατί θέλουμε οι ξανθιώτες νααπολαμβάνουν ένακαθαρό περιβάλλον στην πιο όμορφη περιοχή της Ξάνθης. Ο δήμος θα έπρεπενααναλάβει αυτή την «αποστολή», αλλά αφού δεν το κάνει δε μπορούμε ναμείνουμεαμέτοχοι, αφήνοντας την περιοχή, έρμαιο όσων ασυνείδητων επιχειρούν νακαταστρέψουν αυτή την ομορφιά. Αυτή είναι η γειτονιά μας και τηνπροστατεύουμε,όπως ο καθένας φροντίζει το σπίτι του». Σημείωσαν ακόμη ότι ελπίζουναυτές οιπρωτοβουλίες να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να τους μεταδώσουντηνικανοποίηση της προστασίας και των δημόσιων χώρων, ώστε να αλλάξει ηνοοτροπίατης πόλης στο σύνολό της από τον πολλαπλασιασμό των ενεργών πολιτών πουνοιάζονται και δρουν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…