Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ένα γερμανικό βραβείο για τον Σταύρο…

Ένα γερμανικό βραβείο για τον Σταύρο…

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Μιατρισδιάστατη κατασκευή που μεταφέρει τον θεατή 20 χρόνια πίσω,απεικονίζονταςτην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το σπάσιμο του διαχωριστικού συρματοπλέγματος που χώριζε 45χρόνια ένα λαό και τη χαραυγή μιας νέας εποχής με την ενοποίηση τηςΓερμανίας,  μιαγέφυρα – ουράνιο τόξο που ενώνει την παλιά με την νέα εποχή γιατην Γερμανίαπου φέρει το σημειολογικό συμβολισμό της ελπιδοφόρας αναγέννησης, ήταντο έργοτου μαθητή της Γ’ Γυμνασίου του Ερασμίου Ξάνθη Σταύρου Πισόκ που τουχάρισετο  2οβραβείο στον πανελλήνιοκαλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Πρεσβεία τηςΟμοσπονδιακήςΔημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Goethe με αφορμήτησυμπλήρωση 20 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας και είχε ως θέμα:«20χρόνια ενωμένη Γερμανία στην Ευρώπη».
 
Έναβραβείο για τον Σταύρο Πισόκ…από τους γερμανούς
ΟΣταύρος Πισόκ είναι ένα παιδί που κατάγεται από την Ουκρανία απ’ τονπρώτο όμωςχρόνο της ζωής του διαμένει με την οικογένειά του στο Άβατο και είναιμαθητήςτης τρίτης τάξης του Γυμνασίου Αβάτου: «Απ’ τους καλύτερους μαθητέςμας…», λέειμε καμάρι ο διευθυντής του γυμνασίου κ. Ρόϊδος Σταύρος καθώς τοπανελλήνιοβραβείο του μαθητή του αποτελεί και μια επιβράβευση του σχολείου. Έχειιδιαίτερη έφεση στο μάθημα των Εικαστικών που του διδάσκει ο καθηγητήςτουΗλίας Ζημιανίτης. Ένα μάθημα το οποίο συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέροντωνπαιδιών όμως το πρόγραμμα του υπουργείου το …υποβαθμίζει με τηδιδασκαλία μιαςώρας μόνο την εβδομάδα ενώ αναγκάζει τους καθηγητές που το διδάσκουν νατρέχουναπό το ένα σχολείο στο άλλο για να συμπληρώσουν τις ώρες και καλύψουντα κενά.(Για παράδειγμα ο κ. Ζημιανίτης διδάσκει σε 4 σχολεία ταυτοχρόνως!)  
«Μ’ενδιαφέρει η ζωγραφική αλλά σαν χόμπι…κυρίως μ’ ενδιαφέρει η υποκριτικήτέχνη»,μας λέει ο Σταύρος και προσθέτει ότι είναι η δεύτερη φορά που παίρνειμέρος σεκαλλιτεχνικό διαγωνισμό: «Πήρα και πέρσι μέρος σε διαγωνισμό αφίσας μεθέμα:«Βυθός και Θάλασσα». Φέτος όμως κέρδισα βραβείο και νιώθω χαρά γι’αυτό…».
Αναφερόμενοςστο έργο του σημειώνει ότι κυρίως ήθελε να εκφράσει την ελπίδα πουγεννήθηκε μετην πτώση του Τείχους,  τηνπροσδοκία πουγεννά το γκρέμισμα των …τειχών για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα από τηνενότητακαι την αδελφοσύνη. «Είναι μια τρισδιάστατη κατασκευή. Χρησιμοποίησακολάζ…Φαντάστηκα μια γέφυρα που ενώνει το παλιό με το νέο και δυο ανθρώπουςμε τιςσημαίες της ανατολικής και δυτικής Γερμανία να τη διαβαίνουν. Η γέφυραέχει ταχρώματα του ουράνιου τόξου που συμβολίζει την ξαστεριά, την ελπίδα…τηναισιοδοξία»!
 
Ελληνογερμανικήφιλία με γέφυρα τον πολιτισμό
Τοέπαθλο για το δεύτερο βραβείο είναι ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’επιστροφήςγια το Βερολίνο. Η απονομή του βραβείου θα γίνει από τον ΕπίτιμοΠρόξενο τηςΟ.Δ. Γερμανίας στη Θράκη Δρ. Σταμάτη Κουρούδη και τον ΠροϊστάμενοΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης Ν. Ξάνθης  ΓεώργιοΠαπαδόπουλο τη Δευτέρα 17.01.2011, στις 10:00 π.μ. σε ειδική τελετή στοΓυμνάσιο Ερασμίου Ξάνθης.
Ο κ.Κουρούδης μιλώντας στο «Ε» για το διαγωνισμό επεσήμανε: «Μας χαροποιείιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές συμμετοχές σ’ αυτό τονδιαγωνισμό απόσχολεία της Θράκης. Γι αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε να εκτεθούν τα έργααφούπρώτα εκτεθούν στην Πρεσβεία της Αθήνας. Γενικά η γερμανική πρεσβείαενδιαφέρεται για μια πολιτιστική συνεργασία με την Ελλάδα και σταπλαίσια αυτά πρόκειταινα διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις . Μέσα στον Φεβρουάριο θαδιοργανώσουμε με τοΊδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μια έκθεση φωτογραφίας μεσυμμετοχές 7γερμανών και ελλήνων φωτογράφων με εναλλακτικές μορφές ενέργειας καικλιματικήαλλαγή. Επίσης η πρεσβεία της Γερμανίας δίνει έμφαση και στηνσυνεργασία στονοικονομικό τομέα και για το λόγο αυτό θα υπάρξουν ανάλογες εκδηλώσειςσεσυνεργασία με τα Επιμελητήρια της Θράκης και ιδιαίτερα των πόλεων πουείναιαδελφοποιημένες με πόλεις της Γερμανίας. Οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίαςβρίσκονται σε …ένταση αυτή την περίοδο και οι συνεργασίες σε θέματαπολιτιστικάκαι οικονομικά αποτελούν γέφυρες και ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…