Δύο προτάσεις εξόδου από την κρίση

0

Εις το άρθρο της 19ης.Απριλίου 2011αναφέρθηκα εις τα πραγματικά αίτια της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Ότι σε αντίθεση με την κρίσηχρέους των άλλωνχωρών, η κρίση εις την Ελλάδα είναι κρίση διαφθοράς και μόνον, καιτίποτε άλλο.Αυτή μας έφερε εις την οδυνηρή κατάσταση που ευρίσκεται τώρα η χώραμας. Ησημερινή κυβέρνηση και μερικοί φορείς καταβάλλουν τώρα υπεράνθρωπεςπροσπάθειεςγια να βάλουν την χώρα μας στην σωστή πορεία, για να αντιμετωπισθεί η κρίση και ως οδυνηρήσυνέπεια αυτής η καταστροφή.
Όμως δυστυχώς οι αρρωστημένες νοοτροπίεςδεκαετιώνπου δημιουργούν τεράστια εμπόδια σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια αλλαγήςτηςλάθους πορείας της χώρας μας είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούναποτελεσματικάκαι με επιτυχία όσες προσπάθειες και αν καταβάλλονται Αυτός είναι και οκύριοςλόγος του περιεχομένου του παρόντος άρθρου μου, το οποίο εμπεριέχει με κάθε λεπτομέρεια δύο προτάσειςδιεξόδου τηςκρίσης, δύο τρόπους αντιμετώπισης της μέχρις τώρα αθεράπευτης τεράστιαςγάγγραινας της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, η οποία δυστυχώςκοστίζειετησίως  δεκάδεςδισεκατομμύρια Ευρώ ειςβάρος των Κρατικών Εσόδων, δηλαδή της ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας.Ηαυτόματη και μόνιμη αποτελεσματική πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής και της μη απόδοσηςτου ΦΠΑ θαοδηγήσει αφενός μεν εις την σταθερή και σίγουρη εξυπηρέτηση του  δημοσιονομικού χρέους τηςΧώρας, χωρίς λήψηπρόσθετων επώδυνων  μέτρωνγια το σύνολοτης κοινωνίας, αφετέρου εις μία αναπτυξιακή τροχιά της Ελληνικής Οικονομίας και έξοδο από τηνπαρούσα κρίση.
Α. Με το νέο σύστημα καταβολής του μισθού/τηςαμοιβής κάθε εργαζόμενου, που σας προτείνω δια της παρούσης επιστολής,ο οποίοςθα γίνεται υποχρεωτικός και δια Νόμου μόνον μέσω του ηλεκτρονικούυπολογιστού,το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά ταυτόχρονα και όλα τα Ασφαλιστικά καιΕπικουρικάΤαμεία θα ενημερώνονται αυτόματα και ανά πάσα στιγμή της ημέρας για τιςκαταβολές των φόρων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της «προσωπικήςειδικής καρτέλας του εργαζόμενου»(ΠΕΚΕ).
 
Επιτρέψτε με να σας κάνω μία λεπτομερήπεριγραφή:
1. Κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού ή δημόσιουτομέα,  θα πρέπειυποχρεωτικώς να διαθέτειεπιχειρησιακό-επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό σε μία ΕλληνικήΤράπεζα μεεπαρκή αποθέματα που θα πιστώνεται συνεχώς.
2. Η επιχείρηση δηλαδή ο εργοδότης θακαταβάλλει υποχρεωτικά, αποκλειστικώςκαι μόνον μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστού της Επιχείρησης και μέσωτηςΤραπέζης προς τον Υπουργείο Οικονομικών και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία,καιπρος τον Τραπεζικό Λογαριασμό του εργαζόμενου: α) την καθαρή αμοιβή του εργαζόμενου, β) τους φόρους,  γ)τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότου καιεργαζόμενου, τα σχετικά επιδόματα κ.λ.π., με ταυτόχρονη πληροφόρηση τωνμεικτώνκαι καθαρών αμοιβών του εργαζόμενου βάσει της «ΠΕΚΕ».
3. Η «ΠΕΚΕ», που θα κατασκευάσει  τοΥπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με τοΥπουργείοΟικονομικών, θα τηρείται εφεξής δια Νόμου από όλες τιςΕπιχειρήσεις/Εργοδότες  μέσωτωνηλεκτρονικών υπολογιστών, θα εμπεριέχει τα κάτωθι στοιχεία:
– Ονοματεπώνυμο Εργοδότη ή Λογότυπο τηςΕπιχείρησης/Εργοδότη, διεύθυνση τηςεπιχείρησης, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και αναφορά της ΔΟΥ πουυπάγεται.Κωδικό ή αριθμό αδείας της Επιχείρησης, τον Αριθμό του Τραπεζικού  Λογαριασμού.
– Ονοματεπώνυμο του εργαζόμενου, ονόματαγονέων, έτος γεννήσεως, τόπος καιΔ/νση κατοικίας, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος, ΑΦΜ και ΔΟΥ που υπάγεται,Ασφαλιστικό Ταμείο, Αριθμός Μητρώου του εργαζόμενου εις το ΑσφαλιστικόΤαμείοεις το οποίο ανήκει, έναρξη της εργασιακής σχέσης με ημερομηνία,  το ΑΜΚΑ, τον Αριθμό του  ΤραπεζικούΛογαριασμούτου εργαζόμενου, οικογενειακή κατάσταση, τα ονόματα τέκνων, έτοςγεννήσεωςαυτών,
  Ειςτην «ΠΕΚΕ»,  που θασυμπληρώνεται κάθε μήνα από τονεργοδότη για την καταβολή της αμοιβής/μισθού του, θα αναφέρεται κατά πρώτον το σύνολο τηςμηνιαίας μεικτής αμοιβής του εργαζόμενου, μετά η παρακράτηση των φόρωνβάσειποσοστού της ισχύουσας φορολογίας, η παρακράτηση των ασφαλιστικώνεισφορών τουεργοδότου και του εργαζόμενου προς το Ασφαλιστικό Ταμείο βάσει τωνισχυόντωνποσοστών, και οι σχετικές καταχωρήσεις π.χ. καταβολές επιδομάτων,επικουρικάταμεία κ.λ.π. Επίσης  την«ΠΕΚΕ» θαυπάρχει και ειδικός χώρος για καταχωρήσεις των δώρων εορτών,  επίδομα αδείας,  αναδρομικά, κ.α.
– Εάν εις την «ΠΕΚΕ» που θα συμπληρώνεταιμηνιαίως από τον εργοδότη δενγίνει η σωστή και ακριβής καταχώρηση ή παρακράτηση του φόρου, τωνασφαλιστικώνεισφορών κ.λ.π., ώστε το άθροισμα της καθαρής αμοιβής, των επιδομάτωνκ.λ.π.  και το ύψουςτων παρακρατηθέντωνφόρων και των ασφαλιστικών εισφορών να μη αποδίδει εις το σύνολο του τοακριβέςποσό του συνόλου της μηνιαίας μεικτής αμοιβής, ως προαναφέρθηκε, τότεαυτομάτως μπλοκάρεται  ηπροώθηση, δηλαδήδεν γίνεται εφικτό το σχετικό «κλίκ» , ώστε να προωθηθεί η«ΠΕΚΕ» μέσω τουηλεκτρονικού υπολογιστού προς την Τραπεζικό Λογαριασμό τηςΕπιχειρήσεως, γιατην καταβολή του μισθού, δηλαδή την πίστωση του Τραπεζικού Λογαριασμούτουεργαζόμενου, ταυτόχρονα και η παράλληλη αυτόματη προώθηση της «ΠΕΚΕ» μετιςκρατήσεις φόρων και τις ασφαλιστικές εισφορών και η ταυτόχρονη αυτόματηπροώθηση αλλά και καταβολή τούτων προς α) τους Κεντρικούς ΥπολογιστέςτουΥπουργείου Οικονομικών και του Ασφαλιστικού Ταμείου, και β) τους  Τραπεζικούς Λογαριασμούςτου ΥπουργείουΟικονομικών και του Ασφαλιστικού Ταμείου.
 
Μέσω της εισαγωγής της «ΠΕΚΕ»επιτυγχάνονται τακάτωθι:
α) μπλοκάρεται αυτομάτως από το ηλεκτρονικόσύστημα η καταβολή της καθαρήςαμοιβής εις τον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου, εάν ο εργοδότηςμέσω της«ΠΕΚΕ» δεν αποδώσει ταυτόχρονα τους παρακρατηθέντες φόρους και τιςασφαλιστικέςεισφορές προς τον Υπουργείο Οικονομικών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσωτουΤραπεζικού Λογαριασμού που θα υποχρεώνεται να έχει.
β) εξασφαλίζεται μία συνεχής εισροή εσόδων,επί ημερησίας βάσεως, έχουμεμία αυτόματη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή τωνφόρων.Εκμηδενίζεται η φοροδιαφυγή.
γ) εξασφαλίζεται μία συνεχής εισροή εσόδων, επί ημερησίας βάσεως έχουμε μια αυτόματη ενημέρωση τωνΑσφαλιστικώνΤαμείων για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Εκμηδενίζεται  η εισφοροδιαφυγή.
δ) αποτελεσματική πάταξη της μαύρης ήανασφάλιστης εργασίας και πλήρηςέλεγχος του εργατικού δυναμικού της χώρας.
ε) πλήρης εξασφάλιση των ασφαλιστικώνδικαιωμάτων του εργαζόμενου. Συνεχήςενημέρωση των καταβληθέντων εισφορών. Εφεξής αυτόματη και πλήρης εικόναγια τοσύνολο των καταβληθέντων εισφορών των προηγούμενων ετών, με έγγραφηενημέρωσητου ασφαλισμένου μία φορά τον χρόνο από το Ασφαλιστικό Ταμείο όπωςσυμβαίνειεις τις χώρες της Ε.Ε. Επιτάχυνση σε χρόνο ρεκόρ της έγκρισης τηςσυνταξιοδοτήσεως του εργαζόμενου.  
ζ) καλύτερη και δικαιότερη απόδοση τωνασφαλιστικών εισφορών προς όφελοςτου εργαζόμενου, παράλληλα βελτίωση των συντάξεων και τηςιατροφαρμακευτικήςπερίθαλψης κ.α. Διότι  μετο «ΠΕΚΕ»περιορίζεται σημαντικά η γραφειοκρατία, το λειτουργικό κόστος τωνΑσφαλιστικώνΤαμείων που σημαίνει μείωση του προσωπικού, και σε συνέχεια μείωση τωνασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου και των εργοδοτών , που σημαίνειβελτίωσητης ανταγωνιστικότητος., αύξηση της παραγωγής, αύξηση των θέσεωνεργασίας,βελτίωση της Εθνικής Οικονομίας και αύξηση των πόρων του Κράτους,  αύξηση των πόρων τωνΑσφαλιστικώνΤαμείων  κ.λ.π.
η) μείωση των υποχρεώσεων του Κράτους γιαοικονομική στήριξη τωνΑσφαλιστικών Ταμείων και ως εκ τούτου απελευθέρωση σημαντικών κεφαλαίωνγια τηνανάπτυξη της χώρας μέσω των δημοσίων επενδύσεων.
θ) ο εργοδότης θα δίδει εις τον εργαζόμενοαντίγραφο της μηνιαίας  ΠΕΚΕως αποδεικτικό της μηνιαίας μισθοδοσίας.
ι) η ΠΕΚΕ θα διευκολύνει τον εργοδότη εις την ταχύτατη έκδοση της Ετήσιας Βεβαίωσης Αποδοχών (για φορολογική χρήση) ήδη κατάτον πρώτομήνα του νέου  ΟικονομικούΈτους.
κ) η ταχύτατη έκδοση της Ετήσιας ΒεβαίωσηςΑποδοχών σημαίνειεπιτάχυνση/συντονισμό της αποστολής από την Γενική ΓραμματείαΠληροφοριακώνΣυστημάτων των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος ήδη από τον μήναΔεκέμβριο.
λ) που σημαίνει επίσπευση της κατάθεσηςδηλώσεων Φορολογίας εισοδήματος απότους φορολογούμενους ήδη από τον μήνα Ιανουάριο ώστε ήδη από αρχάς τουΜαρτίουνα εισρέουν εις το Υπουργείο Οικονομικών τα Έσοδα του Κράτους. Έτσι θαμειώνονται σημαντικά οι δανειακές ανάγκες του Κράτους ήδη κατά το 1οτρίμηνο του έτους.
 
Η «ΠΕΚΕ» τελικώς πρέπει ναεφαρμοσθεί και εις όλους τους φορείς του στενού και ευρύτερου Δημόσιουτομέα.
 
Β. Παράλληλα ηκαταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μη απόδοσης του ΦΠΑ, μία άλλητεράστιαμάστιγα, πρέπει να αντιμετωπισθεί από το Οικονομικό Επιτελείο τηςΚυβέρνησης μετην ψήφιση Νόμου για αυτόματη απόδοση των Φόρων και του ΦΠΑ από τιςεπιχειρήσεις ήδη κατά την διάρκεια της συναλλαγής, μέσω τωνηλεκτρονικώνταμειακών μηχανών. Εξυπακούεται για κάθε είδος συναλλαγής καιανεξαρτήτου ύψουςτου καταβληθέντος ποσού που καταβάλλει ο καταναλωτής. Δηλαδή η κάθεεπιχείρησημέσω του συστήματος ΟΝLΙΝΕ θα συνδέει τις ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανέςταυτόχρονα με α) τον Τραπεζικό Λογαριασμό της Επιχείρησης και β) με τονΚεντρικό Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και τον Τραπεζικό Λογαριασμό  του ΥπουργείουΟικονομικών. Μέσω τουσυστήματος αυτού επιτυγχάνονται τα κάτωθι:
α. Ολοκληρωτική πάταξη της φοροδιαφυγής καιτης μη απόδοσης του ΦΠΑ. Διότιείναι άδικο ο καταναλωτής να καταβάλλει τους φόρους και το ΦΠΑ εις τονεισπράττοντα επιχειρηματία αλλά αυτοί να μη αποδίδονται εις το Κράτος,μεαποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, κίνητρα γιαδιαφθορά καιπαράνομες συναλλαγές, αλλά ταυτόχρονα και αδυναμία του Κράτους γιαπαροχήαξιοπρεπών κοινωνικών παροχών.
β. Ολοκληρωτική πάταξη της διαφθοράς εις τοφοροεισπρακτικό σύστημα τωνΟικονομικών Εφοριών, διότι κόβεται για πάντα ο ομφάλιος λώρος  της παράνομης συναλλαγής.Κατάργηση πολλώνΕφοριών και μείωση του λειτουργικού κόστους, μείωση του προσωπικού,αποχώρησηκαι μετάταξη αυτού σε παραγωγικούς τομείς του ιδιωτικού τομέα.
γ. Ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών επίημερησίας βάσεως για τοημερήσιο τζίρο των Επιχειρήσεων και την γενική εικόνα της ΕθνικήςΟικονομίας.
δ. Με το σύστημα αυτό το ΥπουργείοΟικονομικών θα ενημερώνεται συνεχώς καιεπί ημερησίας βάσεως για την πορεία των Εσόδων  τουΚράτους.
 
Όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες που αγαπάνεειλικρινώς αυτόν τον τόποαισθάνονται μία  μεγάληαγωνία για τομέλλον της Πατρίδος μας,. Η αποτελεσματική πάταξη παλαιών και επιζήμιωννοοτροπιών,  ηθέσπιση και εφαρμογή νέωνκαι αυστηρών Νόμων και προπαντός η πάταξη της φοροκλοπής, της μηαπόδοσης τουΦΠΑ, η εφαρμογή του ΠΕΚΕ, όχι μόνον θα αποφέρουν επιπλέον 40 δις Ευρώετησίωςεις τα Ταμεία του Κράτους,, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσουν την χώρα μαςσε μίατροχιά ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης με παράλληλη εξυπηρέτηση τουχρέους.
 
 
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…