Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Αρχίζει η χορήγηση του εποχιακού επιδόματος

Αρχίζει η χορήγηση του εποχιακού επιδόματος

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Ανάσα ανακούφισης» θα πάρουν αρκετοί δικαιούχοι του ειδικούεποχιακού επιδόματος, αφού ο ΟΑΕΔ ξεκινά τη διαδικασία υποβολήςδικαιολογητικώναπό την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου. Σε μια εποχή που τα επιδόματα είναι«κόκκινο πανί» γιατην τρόικα και κόβονται σωρηδόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αποτελείδείγμακοινωνικής ευαισθησίας, ότι αυτό συνεχίζει να χορηγείται παρέχοντας έναβοήθημασε εργαζόμενους κλάδων και ειδικοτήτων που έχουν πληγεί καίρια από τηνκρίση.  Απ’ την άλληπλευρά όμως, τογεγονός ότι δεν έχουν ελαστικοποιηθεί κατά τι τα κριτήρια για να είναικάποιοςδικαιούχος από την εποχή του 1989 οπότε ψηφίστηκε ο νόμος (1836 αρ. 22)καιισχύσουν ο ίδιος αριθμός ημερών πραγματικής εργασίας με μια εποχή(1989) πουουδόλως προσομοιάζει με τα εργασιακά δεδομένα και την ανεργία του 2010και2011, αποτελεί ως ένα βαθμό δείκτη κοινωνικής αναλγησίας»   
 
Όλο και λιγότεροι παίρνουν το ειδικό επίδομα γιατί δεν μπορούννασυμπληρώσουν τα μεροκάματα
Αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ.Σπύρος Μαζαράκης που βλέπει τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροιεργαζόμενοινα πληρούν τα κριτήρια και να παίρνουν το βοήθημα γιατί δεν μπορούν ναέχουν ταμεροκάματα που απαιτούνται: «Θεωρώ ότι είναι ανάγκη να μειωθεί οαριθμός τωνενσήμων. Η κρίση έχει «χτυπήσει» καίρια τους κλάδους αυτούς και πρέπειναεπανεξεταστούν τα δεδομένα. Η πολύ καλή συγκυρία απαιτεί μεγαλύτερηελαστικότητα στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος καθώς μειώνεταιοαριθμός αυτών που  μπορούννα το πάρουνκαι είναι αυτοί που το έχουν πιο πολύ από τον καθένα ανάγκη»,επισημαίνει ο κ.Μαζαράκης.
 
 
Όσοι δικαιούχοι προσέλθετε…
Σύμφωνα με τον νόμο το ειδικό εποχικό επίδομα χορηγείται μόνο σεεποχιακούς εργαζόμενους των εξής κλάδων: Δασεργατών – Υλοτόμων,καπνεργατών –οικοδόμων – ναυπηγοεπισκευαστών – υποδηματεργατών – Χειριστώνεκσκαφικών,ανυψωτικών μηχανημάτων – του επισιτιστικού και τουριστικού κλάδου κ.λ.π.
Το ύψος του επιδόματος έχει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο.Έτσι για τους οικοδόμους ανέρχεται στα 869, 46 ευρώ, για τουςδασεργάτες,καπνεργάτες και ναυπηγοεπισκευαστές σε 822,46 ευρώ και για τιςυπόλοιπεςκατηγορίες σε 587,47 ευρώ.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να πληροίκάποιες προϋποθέσεις αναφορικά με τις ημέρες πραγματικής εργασίας. Καιεδώ όμωςυπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τον αριθμό των ενσήμων πουαπαιτούνται. Έτσιγια τους οικοδόμους ισχύει ο αριθμός 73 μίνιμουμ ημερών πραγματικήςεργασίας163 μάξιμουμ, για τους καπνεργάτες και ναυπηγοεπισκευαστές από 50 – 250 για τους δασεργάτες από50 – 240, τουςχειριστές μηχανημάτων από 70 – 210 και για τον τουριστικό κλάδο ναέχουν από1/1/2010 έως τις 31/12/2010 75 ένσημα. Για τους υπόλοιπους κλάδουςείναι από 50– 210. 
 
Ποια είναι τα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο δικαιούχος είναι: 1)ταυτότητα αν είναι ημεδαπός και αν είναι αλλοδαπός άδεια διαμονής 2)Εκκαθαριστικό της Εφορίας 3)Φωτοτυπία του βιβλιαρίου της Τράπεζας με τοδικότου όνομα ως πρώτου δικαιούχου
Επιπλέον οι χειριστές μηχανημάτων πρέπει να προσκομίσουν επιπρόσθετακαι Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ενώ οι δασεργάτες απόσπασμα ΑτομικούΛογαριασμού Ασφάλισης από το ΙΚΑ.
 
Που μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά
Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται με τρεις τρόπους. 1) Στο ΟΑΕΔΞάνθης 2) Στα ΚΕΠ 3) Ηλεκτρονικά. Στη περίπτωση που επιλεγεί ο τρίτοςτρόπος οδικαιούχος πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση στο www.oaed.grακολουθώντας τιςοδηγίες.
 
Πότε θα πάρουν το επίδομα
Ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να χορηγήσει το επίδομα, πιστώνοντας τολογαριασμό του στην Τράπεζα αν πληρούνται οι προϋποθέσεις μέσα σε 15μέρες απότην υποβολή των δικαιολογητικών.
Για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και για να αποφεύγετε οσυνωστισμός ο ΟΑΕΔ Ξάνθης έχει αναρτήσει πίνακες όπου καταγράφονται οιημερομηνίες που θα γίνεται η υποβολή των δικαιολογητικών της κάθεειδικότητας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…